Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPETI ODNOSI

Pupovac: Ne želim biti talac u svojoj zemlji za nešto što nisam učinio i rekao

Milorad Pupovac
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
10.08.2018.
u 13:22

Mi vidimo slabosti u Hrvatskoj, borimo se protiv njih i očekujemo da svi mi imamo snage, uključujući i Srbiju, da se protiv toga borimo, rekao je Pupovac.

Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća, našao se u žiži javnosti nakon skandaloznih izjava srpskog predsjednika Aleksandra Vučića tijekom obilježavanja Oluje.

Pupovac je za Deutsche Welle odgovorio na nekoliko pitanja o srpskoj manjini i zategnutim odnosima Hrvatske i Srbije. Na opasku kako su mu neki predbacivali da je preblago reagirao na izjave Aleksandra Vučića koji je Hrvatsku usporedio s nacističkom Njemačkom Pupovac je odgovorio: 

– Prvo, mi znamo kako treba reagirati i nitko nas ne bi tome trebao poučavati. Mi se već tri desetljeća nalazimo između čekića i nakovnja, između dvije vatre, hrvatske i srpske. Mi smo protiv sukoba i rata i to ne želimo mijenjati. Mi želimo biti most i nositelj dijaloga. Naše izjave motivirane su tom političkom pozicijom i svrhom. Dakle: sasvim je sigurno da Hrvatska uz sve elemente ustašizacije koje su prisutne, uz sve tragične posljedice etničkog čišćenja Srba u Hrvatskoj, ne može biti uspoređivana s Hitlerovom Njemačkom koja je, kao i kvislinška NDH, imala svoje rasne zakone i logore.

Mi vidimo slabosti u Hrvatskoj, borimo se protiv njih i očekujemo da svi mi imamo snage, uključujući i Srbiju, da se protiv toga borimo. Dakle prejake riječi ne pridonose tomu da ljudi uvide što je potrebno promijeniti u ponašanju. Tako da mi očekujemo da se retorika u tom pogledu i promijeni – rekao je Pupovac za Deutsche Welle.

Poručio je i da ne želi biti talac u svojoj zemlji za nešto što nije učinio i rekao i za što nije odgovoran.

– Ali na komemoraciju izbjeglim Srbima, koji najvećim dijelom ne snose nikakvu odgovornost, uvijek ću otići. Želimo da obje strane vide što su učinili jedni drugima. Da Srbi vide da su počinili zločine prema Hrvatima, ali da su Hrvati počinili zločine nad Srbima. A držanje manjinskog političara kao taoca ili odgovornog krivca kojeg treba prvog uhvatiti i stisnuti kad već ne možeš Vučića, to je nešto što je nespojivo s demokracijom – rekao je Pupovac i dodao da je to "svojstveno društvenom linču".

>> MiG i F-16 iznad Knina

Komentara 217

DU
Deleted user
13:30 10.08.2018.

A ja ne želim da moja Vlada bude taoc manjinskog političara koji se bira privilegiranim načinom u Hrvatski Sabor.

OV
Ovozemaljski
13:32 10.08.2018.

Kakav licemjer!

DU
Deleted user
13:31 10.08.2018.

Pupovac Kune ti nisu mrske,u Hrvatskoje se trebaš boriti za ajmo reći prava Srba,na kraju ja znam puno Srba koji ne podržavaju tvoju politiku,upravo su Srbi taoci tvoje i Vučićeve politike.Prestanite koristiti Srpski narod za svoje benefite i sve će biti u redu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije