Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan sjećanja

Pupovac najavio mogući dolazak u Vukovar: 'Ja se ne plašim doći tamo'

Sisak: Komemoracija u spomen na stradanje ratne siročadi
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/7
06.10.2018.
u 14:40

"Ako moj dolazak u Vukovar može doprinijeti tome da odnos između Hrvata i Srba u Vukovaru, Hrvatskoj i na prostoru bivše Jugoslavije uđe u normalnu fazu, ja ću tamo i biti"

Po prvi puta otkad se, od 2012. godine, održava na sisačkom Dječjem groblju  komemoracija u spomen na stradanje srpske ratne siročadi tijekom Drugog svjetskog rata, svoje su predstavnike na poslali Sabor i Vlada. Izaslanik predsjednika Sabora bio je saborski zastupnik dr. Furio Radin, a premijera Andreja Plenkovića ministrica Nada Murganić

- To je za nas značajna i ohrabrujuća poruka, a istovremeno bi trebala biti i poruka svima onima koji ovakva ili slična mjesta nastoje negirati, nastoje zaobilaziti i nastoje pretvoriti u sredstvo za sukobljavanje – rekao je u subotu na komemoraciji prof. dr. Milorad Pupovac, saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća koje zajedno s  Vijećem srpske nacionalne manjine Grada Siska organiziraju komemoracije za žrtve sisačkog dječjeg logora. Pupovac je dodao i kako se danas i na državnim medijima kazuje da dječji logori u tzv. NDH nisu postojali i da je to komunistička izmišljotina.

Sisak: Komemoracija u spomen na stradanje ratne siročadi
1/18

- Nadajmo se da je u ovoj zemlji, koja je prošla toliko stradanja u 2. Svjetskom ratu i toliko stradanja u ratnom raspadu zajedničke države i ratu u samoj Hrvatskoj, nastalo vrijeme da onima koji bi htjeli da na žrtvama nastavljaju ratovanje i obnavljaju ratne ideologije i ratne politike koje su  ostavile iza sebe tako krvave tragove, nadajmo se da će državne institucije svugdje i na svakom mjestu takvima reći ne – dodao je Pupovac.

Kroz logor u Sisku, koji je formiran kao „Prihvatilište za djecu izbjeglica“ te se nalazio na nekoliko lokacija, od kolovoza 1942. pa do siječnja 1943. prošlo je  6.693 srpskih dječaka i djevojčica  s Kozare, Banovine, Korduna i iz Slavonije. Ona su odvojena od roditelja koji su završili u Jasenovcu ili na radu u Njemačkoj i Slavoniji, a bila su starosti od nekoliko dana pa do mlađih tinejdžera. Od bolesti, hladnoće i neishranjenosti umrlo ih je između 1152 i 1630. U spašavanje djece iz sisačkog logora ubrzo su se uključile aktivistkinje Crvenog križa te su mališane zbrinjavali, davali na udomljavanje te ih nakon rata spajali s preživjelim roditeljima.

- Ovo je jedno od najtužnijih mjesta koja svjedoče o bezumlju i spremnosti da se počini zločin i to prema djeci, odvajanjem djece od roditelja, prepuštanjem da umru od bolesti, neishranjenosti, hladnoće. No, istovremeno je ovo mjesto i koje svjedoči o tome kako zlo nije svemoćno i kako zlo nije apsolutno. Postoje ljudi koji su i u tako opasnim vremenima, s naopakim režimima, spremni bili se žrtvovati da bi spašavali iIi pomagali. Zato se ovdje podjednako sjećamo i stradale djece, kao što se sjećamo  hrabrosti i humanosti onih koji su ih otimali od sigurne smrti i pobrinuli se da prežive ratne godine i dočekaju preživjele roditelje – rekao je Milorad Pupovac.

Park u kojem se nalazi sisačko memorijalno dječje groblje od lani se naziva po Diani Budisavljević, jednoj od aktivistkinja zaslužnih za preživljavanje tisuće djece. Parastos za umrlu djecu služio je vladika slavonsko-pakrački Jovan.

Nakon komemoracije, odgovarajući na pitanje novinara Milorad Pupovac najavio je mogući dolazak na Dan sjećanja 18. studenoga u Vukovaru.

- Ja se ne plašim niti strahujem doći tamo. Ako moj dolazak u Vukovar može doprinijeti tome da odnos između Hrvata i Srba u Vukovaru, Hrvatskoj i na prostoru bivše Jugoslavije uđe u normalnu fazu, da se počinjemo poštivati, da počinjemo poštivati stradanja jednih i drugih, ja ću tamo i biti – rekao je dr. Pupovac.

Pogledajte video konferencije za medije Milorada Pupovca:

Komentara 142

AL
alphazulu99
16:07 06.10.2018.

Pupovac treba doci u Bjelovar, a ne u Vukovar. Mozda bi mogao dati iskaz o ratnom zlocinu nad dr. Ivanom Sreterom. Tamo bi trebalo utvrditi je li Pupovac umijesan u ubojstvo dr. Sretera ili je samo prikrivao taj ratni zlocin.

AL
Aleluja
17:59 06.10.2018.

Četnik ostaje četnik, nema tu pomoći. Pupovac i "Srbi ugroženi od ustaša u Hrvatskoj". Prije će deva kroz ušicu igle nego Pupovac iskreno priznati velikosrpsku agresiju 91. Za Pupovca su Srbi tenkovima gazili preko Hrvatske je su bili ugroženi. Masakrirali su civile, ratne zatobljenike, palili sela, raketirali gradove... jer su bili ugroženi. Ponavljam, četnik ostaje četnik, a onaj tko ga štiti također je četnik (zna se tko je taj).

RI
river
17:45 06.10.2018.

Ma kakva Pravda za Srbe….vi želite privilegije.Zato ne samo da vas narodr ne voli vec vas MRZI

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije