Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravosuđe

Pupovac: Hrvatski sudovi nisu ni profesionalni ni nepristrani

'04.05.2011., SDSS, Ilica 16, Zagreb - Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
'Goran Stanzl/PIXSELL'
10.12.2012.
u 18:06

Ingrid Antičević Marinović podsjetila je da je 2000. godine SDP-ova vlada zatekla prestrašeno pravosuđe.

Tijekom rasprave o Strategiji razvoja pravosuđa od 2013. do 2018. godine SDSS-ov Milorad Pupovac zamjerio je što se u strategiji navodi da je u suđenjima za ratne zločine postignut napredak pa se ona provode nepristrano i stručno, neovisno o etničkoj pripadnosti počinitelja.

– Nekoliko posljednjih presuda u suđenjima za ratne zločine pred našim sudovima nažalost ne govori u prilog ovakvoj tvrdnji, ni presuda u slučaju Koranskoga mosta, ni presuda u slučaju Kerestinca. Nažalost, i površan nadzor može upozoriti i površna analiza nekoga tko je upućeniji u to može pokazati da nije riječ ni o profesionalnosti ni o nepristranosti. I iz tog razloga bi možda bilo bolje da se nađe neka druga formulacija za ovo – prigovorio je Pupovac govoreći o izmjenama zakona.

Predstavljajući zakon ministar pravosuđa Orsat Miljenić objasnio je da je u strategiji prvi put dugoročno planiranje ljudskih potencijala za suce i državne odvjetnike do 2025.

– Točno smo nabrojili kada tko odlazi, kada tko ne odlazi u mirovinu, kolike su potrebe i to nam je osnovni alat da možemo dalje upravljati s onim što će se događati kadrovski u pravosuđu – objasnio je ministar dodavši da će građani uskoro moći svoj predmet pretraživati vrlo jednostavno ulaskom na internetsku stranicu.

Branko Vukšić iz Hrvatskih laburista strategiju vidi kao dobru namjeru.

– To je okvir, to su alati koji hrvatskom pravosuđu trebaju pomoći da izađe iz gliba. No, jedno su napisani zakoni koji su daleko bolji od prakse, a drugo je sama praksa. Treba stvoriti preduvjete za neovisnost, nepristranost, profesionalizam i profesionalizam u pravosuđu. Treba skratiti sudske postupke, treba smanjiti broj neriješenih predmeta, odnosno treba ostvariti preduvjete za učinkovito pravosuđe. Radni sporovi traju i po trećinu prosječnog radnog vijeka hrvatskog radnika – tvrdi Vukšić koji primjećuje da se ništa od toga posljednjih godina nije popravilo.

– U Hrvatskoj je građanima drugoga reda, a to su svi oni koji nemaju veza, novca ili utjecaja, pravda teško dostupna. Još uvijek se uz pomoć sudova i sudaca otimaju zemljišta, nekretnine i ostala imovina. Još uvijek se u Hrvatskoj radi, a da se ne prima plaća, a da zato poslodavci ne snose nikakvu odgovornost, a kamoli krivnju. Iako je stanoviti doktor Rubala više od desetljeća i pol namještao lažne invalidnine, da je omogućavao zdravima i mladima odlazak u invalidsku mirovinu, osuđen je za djelić svojega protupravnog djelovanja i kazni se valjda i on sam smije. Probacijski sustav u praksi se tretira poput dobrovoljne plesne škole u kojoj nekoliko desetaka profesionalaca neobavezno uči kažnjenike prijevremeno puštene ne slobodu novim poštenim koracima uživo.

Mnogi su suci nedovoljno stručni i nedovoljno intelektualno kapacitirani za jedan od najodgovornijih poslova u državi – kritizirao je laburist, dok je SDP-ova Ingrid Antičević Marinović podsjetila kako je 2000. godine SDP-ova vlada zatekla prestrašeno pravosuđe.

– Nisu imali ni papira da pišu na starim pisaćim mašinama. Nedostajalo je pola sudskog pravosudnog kadra, a onima što su ostajali, utjerali su strah u kosti i mi se nismo oporavili u pogledu pravosuđa još uvijek u cjelini od one devastacije koja se dogodila 90-ih godina. Moramo voditi računa da suci preuzmu ulogu gospodara u sudnici. I da to pravosuđe bude neovisno od aktualne, ali i poražene politike. I ne samo od politike nego od svih centara moći koji na ovaj ili onaj način kao vrag obilaze i tentaju to pravosuđe na različite načine – tvrdi Antičević Marinović te dodaje da se moramo zabrinuti jer kao zemlja koja ima tek nešto više od četiri milijuna stanovnika svaki treći stanovnik ima jedan predmet pred sudom.

Reagirala je HDZ-ova Ana Lovrin koja je pitala zar nisu i za vrijeme bivše Jugoslavije postupci dugo trajali.

– Možda su, doduše, kazneni za verbalni delikt ili za povredu jugoslavenskog ustavnog poretka bili nešto brži, ali ove ostale parnice svakako su trajale i ne možete reći da je devastacija pravosuđa u '90-ima razlog današnjim problemima – replicirala je Lovrin. Njen stranački kolega Branko Bačić upozorio je na manje novca za pravosuđe pa je izračunao da je novac za sređivanje katastra nekretnina "gotovo prepolovljen".

– Sudovi kasne s izradom knjiga tamo gdje je već napravljena nova državna izmjera. Elektronika neće donijeti ništa novo osim što ćemo lakše doći do loših podataka – tvrdi Bačić.

Komentara 14

MO
mojzagi
18:46 10.12.2012.

Evo ga opet, sad ce nas on nauciti pravosudju , smuci ti se !

BU
Bubamara45
19:11 10.12.2012.

ZlatniJo, ti si skroz u pravu, on samo urliče za svoju korist, pa zar se već zaboravilo da je on bio glavni Sanaderov partner, politički i ono drugo..

Avatar deziderij
deziderij
08:16 11.12.2012.

Pa to znamo svi, od vrabaca na grani do onih u truloj EU koji su već nebrojeno puta upućivali kritike na to isto sudstvo. I što se dogodilo ? Zdrmala se gora, okotio se miš. I dalje imamo sudaca koji kažu kako je neki prijestupnik ili ubojica ( kao onaj slučaj u Makarskoj s dvije usmrćene djevojke ) sin neke ugledne obitelji pa mu je to olakotna okolnost. Zanimljivo bi bilo saznati da li taj tip i dalje radi kao sudac ? Ne bih bio uopće iznenađen ako je i danas sudac u istome sudu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije