Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernje novosti

Pupovac: Dobar odnos s HDZ-om uništen zakonom o optužnicama

'UNUTRASNJA  07.11.2005. VUKOVAR - Milorad Pupovac, zamjenik predsjednika SDSS-a BRANIMIR BRADARIC                               '
' '
04.10.2011.
u 09:23

Najviše će biti zakinuti građani, ističe Pupovac, ali ne precizira koji građani

Prijedlog hrvatske vlade o ukidanju svih pravnih akata SFRJ, JNA i Srbije koji se odnose na događaje iz nedavnog rata rušenje je svega što smo u domeni suradnje pri procesuiranju ratnih zločina stvorili za osam godina trajanja koalicije s HDZ-om – rekao je za beogradske Večernje novosti Milorad Pupovac, saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća podsjećajući da su 2006. srpski i hrvatski tužitelji Vladimir Vukčević i Mladen Bajić potpisali sporazum o razmjeni predmeta u suđenjima za ratne zločine, a ove godine ministri pravosuđa dviju zemalja zaključili dogovor o razmjeni dokumentacije. Na temelju tih sporazuma sudovi u Srbiji ili Hrvatskoj mogu odlučiti postoji li osnova za podizanje optužnice u konkretnim slučajevima.

Pupovac drži da odluka Vlade poništava te sporazume, kojima se preuzimaju i ovlaštenja Haaškog tribunala, a takav  zakon u stvarnosti neće ništa promijeniti jer hrvatski sudovi ni do sada nisu sudili temeljem dokumenata iz Srbije.

Najviše će biti zakinuti građani, ističe Pupovac, ali ne precizira koji građani, i njihova sigurnost jer dobro se sjećamo vremena kada suradnje nije bilo i upravo je spomenutim sporazumima trebalo otkloniti opasnost za ljude koji su neosnovano optuženi.

– Bojimo se da taj zakon, ako bude prihvaćen, može stvoriti velik problem u odnosima Srbije i Hrvatske, ali i zakomplicirati hrvatsku poziciju u postupku približavanja Europskoj uniji. Stara latinska izreka glasi: Kraljevstvo kraljevstvu ne propisuje zakone. Predloženim rješenjem, međutim, Hrvatska de facto Srbiji propisuje zakone, i to u materiji na koju se odnosi veliki broj odredbi međunarodnog prava – kaže Pupovac najavljujući da SDSS u Saboru neće poduprijeti Vladin prijedlog.

Komentara 108

DT
dtr
09:46 04.10.2011.

Kako pouzdan kolaicijski partner!? I \"prirodan\" saveznik po karakteru i politici - da popizdiš od hrvatske političke zbilje!

OB
-obrisani-
09:49 04.10.2011.

eee moj...Puponja.......dosad si im držao lojtre.....a sad . 10 minuta prije izbora....okrečeš ploču............srami se . nevolim ljude dijeli po naciji....ali ti si zaista.....pokvaren srbin..

Avatar žič
žič
12:02 04.10.2011.

ljigavi karijerista.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije