Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVJEŠĆE O GOVORU MRŽNJE

Pupovac: Da Katolička crkva osudi ZDS, svi ostali bi ušutjeli

Screenshot
13.04.2021.
u 12:12

Kao ključne probleme naveo je spore zakonodavne izmjene, neujednačenu sudsku praksu, obrazovni koncept koji se ne mijenja te šutnju Katoličke crkve

Neke stvari se ne uče u školama koje bi se trebale učiti, a na sudovima se ne sudi ono što bi se trebalo suditi, poručio je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac na današnjem predstavljanju godišnjeg izvještaja o govoru mržnje i nasilju prema pripadnicima srpske nacionalne manjine. Kao ključne probleme naveo je spore zakonodavne izmjene, neujednačenu sudsku praksu, obrazovni koncept koji se ne mijenja te šutnju Katoličke crkve po pitanju uzvikivanja "Za dom spremni".

- Što se tiče zakonodavnog okvira, on djelomično postoji. Problem s tim odredbama je što se one nesustavno i neujednačeno primjenjuju. Problem je što jedan sud osuđuje izvikivanje "Za dom spremni", drugi oslobađa. I to s objašnjenjem da se Thompsonovo uzvikivanje ne može izjednačavati s izvikivanjem iz vremena NDH. Na taj način legitimira se pozdrav koji ne bi smio biti dozvoljen nigdje, osim u posebnim prigodama muzejske, filmske, kazališne ili neke druge prilike, ali ne u nečemu što ima izrazito javni karakter, izrazito mobilizacijski karakter prema i unutar mlade populacije, i što zapravo nediferencirano održava vezu između ratnih događanja 90-ih i ratnih stradanja od 1941. do 1945. Na taj način Hrvatsku drži u nekoj vrsti taoca činjenice da se ta razdoblja zapravo nisu razlučila. Svi znamo da je bilo pojava, svi znamo da su u prostoru bivše istočne Europe izašle na scenu ne samo demokratske snage, nego i nedemokratske, ne samo progresivne, nego i izrazito regresivne, koje veličaju poražene zločinačke režime. Neke zemlje su se toga oslobodile, mi nismo. To se vidi u ovom biltenu - kazao je Pupovac, dodajući da sudovi to ne razlikuju zbog različitih pritisaka.

Naveo je da je Hrvatskoj "normalizirano stanje historijskog revizionizma i negativnosti prema narodima koji su stradali kao žrtve u vrijeme NDH uspostavljene za vrijeme ustaškog pokreta".

- Da li taj zakonodavni okvir treba mijenjati? Treba mijenjati praksu, treba je ujednačiti. Zato je potrebna pomoć autoriteta u društvu, bilo akademskih, bilo autoriteta koji imaju svijest o važnosti ne etičnog patriotizma, nego ustavnog, ne vjerskog, nego ustavnog, ne patriotizma u mržnji nego vladavini zakonitosti - kazao je.

Dodao je da izmjene zakona nisu dovoljne ukoliko ih ne slijedi obrazovna i medijska politika, a prozvao je i Katoličku crkvu zbog "šutnje povodom marširanja ljudi koji idu kroz jedan od naših najvećih gradova, koji izjednačavaju ustaški pozdrav ZDS s pozdravom 'Hvaljen Isus i Marija'".

- Zamislite bilo koga tko zna što su poruke kršćanske religije i Isusovog učenja, u kojoj se šuti o tome kada netko tu vrstu pozdrava tradicionalnog u katoličkoj crkvi kaže da je ZDS isto što i to. Ta šutnja omogućava govor mržnje. Ne ti ljudi, u svojoj neukosti ili svojoj zloupotrebi. Oni bi ušutjeli istog trena kada bi progovorili neki od tih autoriteta. To nas brine - rekao je Pupovac.

Na novinarsko pitanje smatra li da je jedan od problema i to što se u hrvatskoj javnosti često čuju izjave kako zločinci i dalje hodaju uz žrtve te da 1483 osobe optužene za ratni zločin počinjen u Hrvatskoj nikad nisu završile na sudu, odgovorio je:

- Tko je sve kažnjen za zločine počinjene u RH je ozbiljna tema koja danas nije predmet naše rasprave, ali mogući je izvor nesporazuma, osjećaja povrijeđenosti pa i govora mržnje i netolerancije. Gdje god ratni zločin nije sankcioniran prema pripadnicima hrvatskog naroda, hrvatske policije i vojske, ponovit ću još jednom, tražimo i zagovaramo da budu sankcionirani u skladu sa zakonom. Što se tiče ratnih zločina počinjenih prema pripadnicima srpske zajednice, postotak takvih nesankcioniranih zločina je znatno manji nego li što je postotak sankcioniranja ratnih zločina počinjenih prema pripadnicima hrvatskog naroda. To su podaci zabilježeni međunarodnih organizacija koje su ovdje djelovale. To pitanje opterećuje odnose između Srbije i Hrvatske i suživot u Hrvatskoj, a neki ga iskorištavaju, ali ne u svrhu zadovoljenja pravde.

Ključne riječi

Komentara 114

Avatar rondo
rondo
12:20 13.04.2021.

A Porfirije mu se slika uz sliku Draže Mihajlovića. Da pomete ispred svojih vrata?

DU
Deleted user
12:18 13.04.2021.

Da SPC osudi četništvo ne bi više katolička ništa trebala raditi.

HR
hr76
12:18 13.04.2021.

ZDS je pozdrav iz Domovinskog rata i vratit će se u redovnu uporabu kao što je to i kuna. Miloradu kune pašu, a ZDS ne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije