Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pune ruke posla

Misteriozni Rus splitskoj policiji zadao muke, jedva su ga identificirali

Split
Foto: Miranda Cikotić/PIXSELL
06.01.2019.
u 09:15

Sve je krenulo 2. studenoga 2018. godine, kada su u Imotskom, u jednom kafiću, policajci zatekli izvjesnog Arkadyja Frantsuza kod kojeg su pronađeni putovnica i vozačka dozvola te dvije bankovne kartice Sberbanka na ime Aleksandr Roff, kao i vjenčani list izdan u Poljskoj i iskaznica za azilante izdana u Grčkoj na ime Arkady Frantsuz.

Splitska policija i Općinsko državno odvjetništvo susreli su se krajem prošle godine s vrlo neobičnim slučajem navodnog krivotvorenja isprave, zbog čega je jedan državljanin Rusije nešto manje od mjesec dana proveo u istražnom zatvoru na Bilicama, piše Slobodna Dalmacija.

Sve je krenulo 2. studenoga 2018. godine, kada su u Imotskom, u jednom kafiću, policajci zatekli izvjesnog Arkadyja Frantsuza kod kojeg su pronađeni putovnica i vozačka dozvola te dvije bankovne kartice Sberbanka na ime Aleksandr Roff, kao i vjenčani list izdan u Poljskoj i iskaznica za azilante izdana u Grčkoj na ime Arkady Frantsuz. On im je tad rekao da su putovnica i vozačka dozvola krivotvorene.

Uhićeni Rus prvo je hrvatskim istražiteljima praktično priznao djelo, odnosno rekao je da je nabavio krivotvorene dokumente kako bi mogao normalno prijeći granicu Srbije i BiH. 

Nije se mogla pomiriti s prekidom pa jenapravila ovo i završila iza rešetaka

Split
1/4

Rekao je da se u Hrvatskoj htio prijaviti u prihvatilište za azilante u Zagrebu te da u Rusiji zaista postoji osoba imena Aleksandr Roff, koja mu je nalik, i da je plan bio da će u dokumentima zamijeniti fotografiju stvarnog Roffa onom svojom.

Splitska je policija od Interpola u Moskvi i Varšavi tražila provjeru identiteta i dobila odgovor da je putovnica na ime Aleksandr Roff, rođen 2. siječnja 1968. godine, izdana 25. rujna 2018. i vrijedi do 2028. godine, kao i da navedena osoba nije evidentirana u njihovim kaznenim i policijskim evidencijama.

Rusi su odgovorili i da je Frantsuz rođen kao Sergey Mischenko i da je u kolovozu 2010. godine formalno promijenio podatke u Arkady Frantsuz. Pod tim je imenom živio sedam godina, da bi sredinom listopada 2017. ponovno promijenio podatke i postao Aleksandr Roff.

Nakon tih izvješća malo je kome bilo jasno što se zbiva i tko je uhićena osoba. Uzeli su njegove otiske prstiju i poslali ih na provjeru u Moskvu, a nakon par dana stigla je potvrda da otisci pripadaju osobi imena Sergey Mischenko i da je nekoliko puta mijenjao osobne podatke te da se sad vodi kao Aleksandr Roff.

Nakon toga Rus je promijenio priču i istražiteljima počeo tvrditi da je on zaista Aleksandr Roff, da su pronađeni dokumenti autentični te da više godina bježi jer da nije htio ići u vojsku tijekom "čečenskog rata" pa je zato progonjen.

Istaknuo je da nije kriminalac te da želi živjeti mirnim životom.

– Mogu potvrditi da je nad mojim klijentom ukinut istražni zatvor i da je, po mojim informacijama, obustavljen kazneni postupak, odnosno da je odbačena kaznena prijava. Vraćeni su mu dokumenti i mobitel – komentirao je za Slobodnu Dalmaciju odvjetnik Jadran Franceschi.

Naposljetku je bio pušten jer je policijska kaznena prijava za krivotvorenje odbačena.

Komentara 4

Avatar Kljusar
Kljusar
09:41 06.01.2019.

Treba mu naplatiti sve troškove pritvora i utvrđivanja identiteta

PR
prohujalo
10:02 06.01.2019.

Njemu ili onima koji mu nisu vjerovali?

EL
elkomadante
10:24 06.01.2019.

Sad nek traži odštetu za duševne boli ? Čovjek nije htio u rat...i što sad ? Koliko četnika ima u Saboru i Vladi i dalje šeću ulicama...abolisani ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije