Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMOCIJA

Puna dvorana: Predstavljen prvi udžbenik o uređivanju medija

Promocija knjige "Uredništvo: koncepti uređivanja u preddigitalno i digitalno doba"
Foto: Filip Kos/PIXSELL
1/19
17.09.2019.
u 22:40

Knjiga objašnjava uređivačku strukturu i praksu u preddigitalnom razdoblju, kada su u medijima dominirale tiskovine, ali i promjene koje su uslijedile nakon tehnološke revolucije i uspostavljanja raznih internetskih platformi i medija

U Velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu večeras je održana promocija prvog udžbenika o uređivanju medija u Hrvatskoj. Knjiga „Uredništvo: koncepti uređivanja u preddigitalno i digitalno doba“ plod je rada autora doc.dr.sc. Gordane Tkalec i doc.dr.sc. Željka Krušelja koji su prepoznali problem nepostojanja stručne literature koja bi se bavila problemom uređivanja medija. Kako su naveli sami autori, a i većina gostiju koji dolaze uglavnom iz medijskog svijeta, na poseban način taj je problem aktualan danas kada mladi novinari vrlo brzo dolaze na pozicije urednika, a da pri tome osim što nemaju iskustva, nemaju uz sebe starijeg urednika, osobu s kojom bi se savjetovali i od koje bi učili.

Knjiga objašnjava uređivačku strukturu i praksu u preddigitalnom razdoblju, kada su u medijima dominirale tiskovine, ali i promjene koje su uslijedile nakon tehnološke revolucije i uspostavljanja raznih internetskih platformi i medija.

- Počeli smo karijeru u kamenom dobu, a kada je počelo digitalno bio sam već novinar u srednjim godinama. Dakle, kao formirana osoba sam doživio ogromnu preobrazbu pri prelasku u digitalno doba koje je promijenilo sve što se moglo promijeniti. Preko nas su se prelomila dva potpuno različita tehnološka doba - kazao je Krušelj.

Dodao je također da je medija prije bilo malo, ali su svi bili jako utjecajni istaknuvši pritom primjer Večernjeg lista kao jedinog lista u hrvatskoj povijesti koji je dosegnuo tiražu od milijun prodanih primjeraka.

- Da u Hrvatskoj nema literature koja bi se bavila važnim problemom uređivanja medija shvatila sam kada sam na fakultetu na kojem predajem dobila kolegij Uredništvo. Tada sam shvatila da kod nas ništa ne postoji. Počela sam prvo prevoditi za svoje potrebe i tako je onda to krenulo - kazala je Tkalec. Dodala je i da su im u stvaranju knjige pomogli i studenti, od kojih mnogi već rade u medijima pa su željeli provjeriti njihove stavove, ali koji su i sami provodili dio istraživanja.

Mirko Galić, jedan od doajena hrvatskog novinarstva, u svom se govoru posebno osvrnuo na brzinu koja danas donosi brojne izazove u novinarstvu.

- Brzina je postala prvi i osnovni element modernih medija. Klasične novine zadržale su svoje dostojanstvo, ali kada ne bi kombinirale moderno i staro (internetsku platformu i tiskano izdanje) imale bi velike probleme na tržištu - kazao je Galić dodajući da je otežavajuća okolnost za novinarstvo danas te da je prije bilo lakše i jer je bilo veće tržište te su novine bile jako tražene.

Promocija knjige "Uredništvo: koncepti uređivanja u preddigitalno i digitalno doba"
1/19

No, jedan od zaključaka koji je izveden na ovoj promociji je da će novinarstvo uvijek biti traženo, samo će do publike stizati u različitim oblicima.

- Kada se zbroje čitatelji Večernjeg.hr i tiskanog izdanja Večernjeg lista dođemo na iste rezultate kakve je Večernji list bilježio kada je tiraža bila znatno veća u vrijeme. U konačnici je najvažnije da je netko pročitao tu priču, a ne gdje ju je pročitao, na portalu ili u novinama - kazao je Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista dodajući da je u svemu tome najvažnije da informacija koja se plasira bude provjerena, a upravo to su istaknuli i autori i gosti. 

Svi su se složili i da novinarstvo treba vratiti temeljnim postulatima novinarstva - provjerenoj informaciji, etičnosti i temeljitosti.

Knjiga nije dana u prodaju, a okupljeni su mogli uzeti primjerak uz donaciju. Sav prikupljeni novac ići će u ruke udruge Šegrtsko srce. Radi se o udruzi koju su osnovali profesori i djelatnici Obrtničke škole Koprivnica kako bi pomogli svojim učenicima slabijeg imovinskog stanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije