Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CIJENA ZDRAVLJA Umirovljenici Pule ogorčeni su reformom zdravstva

Pulski umirovljenici: Nemamo šoldi za dopunsko!

30.01.2009.
u 16:01

Reforma zdravstva najviše je pogodila umirovljenike, koji su i najčešći posjetitelji bolnica i domova zdravlja. Bez dopunskog je osiguranja najniža cijena participacije 15 kuna, a najskuplja je participacija za specijalističke pretrage, i to vrtoglavih 600 kuna.

Umirovljenici s minimalnom mirovinom, a kojima je dopunsko osiguranje preskupo, za liječenje neće imati dovoljno novca. - Mi stariji smo žalosni, jer dok smo radili i trošili svoje zdravlje, sve je bilo u redu. Sada kada nama treba pomoći za koji dan života više, tada plaćamo lijekove, bolnicu, preglede i tako dalje.

Naši pulski liječnici još nisu počeli naplaćivati, ali će ih vjerojatno uskoro pritisnuti iz ministarstva. Ružno je od ministra što nije bolje osmislio reformu. Kada su liječnici angažirali pravnike, poručio im je kako je on njihov pravnik, kaže Neta Žiković, pulska umirovljenica. - Osim cijenama, ogorčeni smo i zbog čekanja na preglede, iako se red pomalo smanjuje, ne znamo je li zbog cijena ili novog sistema naručivanja pacijenata preko centra za naručivanje.

Za mamografiju sam dosta čekala, a mislim da bi to moglo brže funkcionirati - kaže Neta Žiković. Poneki pacijenti smatraju kako je prijašnji sustav bio mnogo kvalitetniji. - Ministar je trebao objasniti i ljudski reći da je zdravstvo u kolapsu, te bi ja prvi rekao da mi uzmu 100 kuna od penzije. Treba gledati i rad bolnica.

Liječnicima treba platiti za njihov rad, pa će bolje i kvalitetnije obavljati posao. Nekad je zdravstvo bolje funkcioniralo. Ne žalim za prošlošću, nego za dobrim i kvalitetnim stvarima, kaže Mario Ruba, umirovljenik. Oni koji se žele osigurati da ne plaćaju tako visoke participacije, ili imaju problema sa zdravljem, prisiljeni su uzeti dopunsko zdravstveno osiguranje.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije