Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IPAK BOŽIĆNICA Kad država ne da, istarski gradovi počastit će umirovljenike božićnicama

Puljani se masovno prijavljuju za gradski darak

26.11.2008.
u 15:51

Kako je država ove godine okrenula leđa umirovljenicima, te najavljenim stezanjem remena zbog svjetske financijske krize socijalno najugroženijima, umirovljenicima božićnicu izgleda neće podijeliti, istarski će gradovi, izgleda, i ove godine svojim penzićima osigurati pristojan blagdanski ručak.

U Gradu Puli ove su godine u proračunu osigurali 900.000 kuna za božićnice umirovljenicima, ali i pomoć socijalno ugroženim kategorijama građana. Od ovoga je ponedjeljka počelo prikupljanje osnovnih podataka umirovljenika i to u pet mjesnih odbora, kako bi se u sljedećem razdoblju razdijelio proračunski novac te bi otprilike 6000 pulskih umirovljenika s mirovinama nižima od 2500 kuna ove godine trebalo dobiti božićnicu.

Pulska božićnica
Lani je božićnicu od stotinu kuna dobilo približno tisuću pulskih umirovljenika od njih ukupno 8000, koliko ih ima mirovinu nižu od 2500 kuna.
- Ove godine očekujmo da će se prijaviti oko 6000 umirovljenika, a koliki ćemo im iznos isplatiti, još se ne zna - kaže dr. Vivian Lušetić-Buršić iz gradskoga Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo.

U MO-u Stari grad danas oko 9 sati, kada se i otvaraju vrata ureda, gužva. Umirovljenici čekaju svoj red kako bi se prijavili za božićnicu.
- U prošla dva dana u našem MO-u prijavilo se oko 1500 umirovljenika, a prijave skupljamo do petka, od kada slijedi obrada - kaže nam tajnik MO-a Stari grad Vanja Fabijanić.

Rovinjci široke ruke
Ni drugi istarski gradovi svoje umirovljenike nisu zaboravili. U Rovinju, jednom od najbogatijih gradova, i ove ogdine obradovat će umirovljenike, ali i socijalno najugroženije te nezaposlene.
- Mi tradicionalno dijelimo darove umirovljenicima, socijalno ugroženima i nezaposlenima i to triput godišnje, za Usrkrs, Božić i na Dan grada. Podijelimo 4200 darova, a u paketiću se nađu maslinovo ulje, suhomesnati proizvodi, slatkiši i higijenske potrepštine.

Za to izdvajamo 1,2 milijuna kuna godišnje iz proračuna. Umirovljenicima s mirovinama nižima od 1700 kuna već tradicionalno podijelimo za Božić po 300 kuna, pa ćemo to učiniti i ove godine, a možda i podići cenzus mirovine - kaže Marija Črnca-Roko iz rovinjske Gradske uprave.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije