Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJA NA REZULTATE

Puljak: Zbog rezultata PISA testiranja trebalo bi proglasiti Dan Žalosti

ivica puljak
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/3
04.12.2019.
u 13:20

- Obrazovanje bi trebalo biti apsolutni prioritet svakog modernog društva - smatra poznati znanstvenik

Znanstvenik i član predsjedništva stranke Pametno Ivica Puljak komentirao je u srijedu ispodprosječne rezultate hrvatskih učenika na PISA testiranju za 2018. godinu rekavši kako bi zbog toga trebalo proglasiti Dan žalosti.

"Zbog ovoga bih proglasio Dan žalosti, sazvao specijalnu sjednicu parlamenta, zatvorio sve ministre u klauzuru i izašao s hitnim planom da ovo preokrenemo u sljedeće tri godine", poručio je Puljak u povodu loših rezultata hrvatskih učenika na sva tri ispitna područja na OECD-ovu istraživanju PISA, na kojem su u čitalačkoj pismenosti završili na 29., u matematičkoj na 40., a u prirodoslovnoj na 36. mjestu.  

Stoljeće u kojem živimo je stoljeće ne samo znanja, nego i znanosti. Budućnost svih nas, a naročito naše djece i unuka, ovisi o tome koliko će znati i voljeti znanost. Ovi rezultati, a naročito trend smanjivanja prirodoslovne pismenosti prava su nacionalna katastrofa, smatra Puljak.

Porazni rezultati hrvatskih učenika posljedica su politiziranja reforme obrazovanja, dugogodišnjeg ignoriranja stručnjaka i politike vođene isključivo jeftinim, uskogrudnim interesima, bez dugoročnih ciljeva i stvarne namjere da se dramatično loša situacija u hrvatskom obrazovanju promijeni i da se učenicima pruži funkcionalno znanje i prilika za bolju budućnost. 

"Obrazovanje bi trebalo biti apsolutni prioritet svakog modernog društva, a ovi rezultati su najbolji pokazatelj da obrazovanje onima koji vode ovu državu ne samo da nije prioritet, već se ponašaju kao da im je u interesu da vlastitoj djeci uskratimo priliku za bolju budućnost". 

Dok raspravljamo o ustašama i partizanima, odgajamo generacije mladih bez funkcionalnog znanja, uskraćujući im priliku da u budućnosti u potpunosti ispune svoje potencijale i budu konkurentni. To može biti u interesu samo onima čiji je cilj uporno vući unatrag ovo društvo razoreno korupcijom i klijentelizmom, kako bi za svoje interese iz njega izvukli i ono malo što je još preostalo, rekao je Puljak. 

Neophodno je okrenuti se budućnosti, vratiti se Cjelovitoj kurikularnoj reformi onako kako je u početku bila postavljena i osigurati da se politika ne miješa u struku, već da definira proces, poveća ulaganja u obrazovanje i izgradi širi društveni okvir u kojem će biti moguće prave promjene, ustvrdio je Puljak.

VIDEO: Ministrica Divjak predstavila rezultate PISA testova

Komentara 4

DD
dr dragon
17:01 04.12.2019.

Kako obrazovati sa neinteligentnim učiteljima i profesorima kojima je jedino velika plača na umu a rad sa djecom ide pod tepih.!? Pogotovo zamjeram onima koji dijele diplome štreberima a nemaju pojma o pedagogiji i komunikaciji

ZN
znam
14:28 04.12.2019.

Pretjerivanje. Rezultati su realni; u poredjenju sa okruzenjem jedino je Slovenija bolja. Kako naprijed: strucnjaci iz obrazovaja trebaju otici u EU zemlje koje su bolje rangirane, napraviti analizu i unaprijediti nas sustav. Lijepo je imati dobro misljenje o sebi ali realnost je drugacija.

RP
rpzagreb
13:33 04.12.2019.

Nažalost nikakvo čudo kada zemljom vladaju bandići, plenkovići, brkići, culeji, đakići i slični beskorisni populisti, kojima su obrazovanje i opći napredak zadnje rupe na njihovoj svirali. A njihovi instrumenti imaju jako, jako puno rupa za sviranje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije