Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
puljak o načelniku murtera

'To što je on odlazio u bordel njegova je osobna stvar, ali nedopustivo je trošiti javni novac za takve stvari'

Ivica Puljak
Foto: Večernji TV
1/3
20.07.2022.
u 12:06

Puljak traži da Split dobije status velikog grada po uzoru na Zagreb, a otkrio je kako je krajnji cilj da Split, kao i drugi gradove slične veličine, upravljaju svojim resursima i da se ukinu administrativne prepreke koje se pojavljuju

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak u emisiji Večernjeg lista razgovarao je s novinarkom Petrom Maretić Žonjom o pregovorima s potencijalnim parterima, političkom modelu koji zagovara, planovima za Split i drugim temama. 

– Jučer smo imali sastanak s SDP-om, razgovarali smo o raznim programima i projektima. Prošao je jako konstruktivno, uopće nije bilo razgovora o funkcijama i podjelama funkcija. SDP se slaže da idemo na takav način. Došli smo do velike razine suglasnosti. Nastavit ćemo razgovore sutra s Mostom, nadam se da ćemo sljedeći tjedan konstituirati Gradsko vijeće – kazao je uvodno Puljak te naveo kako još nije definirano tko će biti predsjednik. 

Prijašnja suradnja s SDP-om, kaže, pukla je jer su oni htjeli zadržati stari politički model u kojem se dijele funkcije. 

– Pokazali smo da su građani umorni od starih politika i starih modela. HDZ je bio glavni predvodnik negativnih pojava. Građani su u Splitu poručili da žele nešto drukčije, mi smo to i radili. Mislim da je to ohrabrujuća poruka za sve građane Hrvatske, da postoji alternativa. Uvijek napominjem da naš uspjeh u politici nije bio preko noći, nismo mi nova politička opcija koja se rodila jučer i postigla ovakav uspjeh. Ja sam već 13 godina u politici. Mi smo politiku učili od najmanjih razina do parlamentarnih, implementirali smo nove modele – ističe te dodaje kako misli da je prerano govoriti o parlamentarnoj suradnji Centra, SDP-a i Mosta. 

– Svaka se opcija treba koncentrirati na sebe i razvoj svojih ideja i modela. Ovo što se događalo u Splitu pokazat će trendove i mogućnosti suradnje, ali prerano je sada sklapati velike koalicije – kaže Puljak. 

– Moja je teza da, dok HDZ upravlja Hrvatskom, Hrvatska nema nikakve šanse. Stranka ima presude za korupciju, ali mislim da je klijentelizam jedna od najvažnijih stvari koje izjedaju društvo. Kako mladima možemo poručiti da rade i da se trude kada je u konačnici najvažnije da imate iskaznicu HDZ-a – navodi.

– Ja se zaista nadam da je ovo pokazatelj trenda koji će zavladati u Hrvatskoj, da se HDZ makne s izvora javnog novca. Mislim da je dovoljno da jedan ili dva mandata HDZ bude odspojen od javnog novca da im dođe kraj i da Hrvatska može prodisati – dodaje. 

S premijerom Andrejem Plenkovićem nije imao najbolju suradnju, no nada se da će se ona poboljšati za dobrobit građana Splita. 

– Bilo bi loše da premijer ignorira Splićane, može on mene ignorirati i ne voljeti mene i stranku, ali ne smije Splićane. Uvjeren sam da to neće napraviti, nadam se da ćemo surađivati – ističe. Od izbora, navodi, nije bio u kontaktu s premijerom Plenkovićem, no jest s ministrima. S njima je, dodaje, suradnja uvijek bila dobra. 

Status velikog grada

Puljak traži da Split dobije status velikog grada po uzoru na Zagreb, a otkrio je kako je krajnji cilj da Split, kao i drugi gradove slične veličine, upravljaju svojim resursima i da se ukinu administrativne prepreke koje se pojavljuju.

– Imamo u Splitu ilegalno postavljenih stotinjak bankomata koji su narušili cijeli izgled grada, a mi ih, kao gradska uprava, ne možemo maknuti. To može napraviti konzervatorska inspekcija koja je državna, koja nekako, ja bih rekao, sporo to radi ili ne radi nikako. Da imamo ingerenciju, to bismo riješili u jedan dan. To je tipična stvar, sve je presporo. Grad Split trebao bi imati ingerenciju županije i svi bi se ti procesi mogli brže odvijati i moglo bi se planirati. Morali bismo se ujediniti i s općinama i gradovima u okruženju, da smo manje rascjepkani – pojašnjava. Ne misli da će to biti lagano, no pripremit će zakonske prijedloge. 

– Kada bismo sutra djelovali u Vladi, naše bi ideje stavili na stol i onda dogovarali s partnerima – dodaje. 

Splićanima obećava ono što je obećavao i u kampanji, a to je čišći grad, završetak plaže Žnjan, dva nova dječja vrtića, početak gradnje nove škole, proširenje pješačkih zona i drugo.

– Nastavili bismo smjerom kojim smo išli do sada i pokazali da politika može biti drukčija, da svi građani imaju iste šanse – ističe. 

Puljak se osvrnuo i na komentare da sve konce iza njega drži savjetnik stranke Centar Ivica Relković

– Ljudi uvijek moraju nešto komentirati, tražit će tko je iza kulisa. Ja sam predsjednik stranke, odgovoran za sve odluke koje se donesu. Imam svoje savjetnike, svoj PR, koji mi savjetuju što da radim, kako da prezentiram ideje u javnosti. To imaju svi političari, to je dobro. Svaka odluka je moja i snosim odgovornost za dobro i loše – istaknuo je te govorio o aferama i zamjeniku Bojanu Ivoševiću

– Prvi put kad se on ili bilo koji moj suradnik ogluši o javni interes, uzme nešto što je javno dobro, tada suradnja treba prestati – istaknuo je te naveo kako smatra, unatoč tome što se neki ne slažu, da političari imaju pravo na privatan život

– Gospodin Ivošević je mlad čovjek, dinamičan. Nitko od nas nije idealan, svatko ima dobrih i loših osobina. On sada bolje komunicira, siguran sam da će se to nastaviti u budućnosti. On je veliki borac za javno dobro – dodaje. 

Afera na Murteru

Osvrnuo se na načelnika općine Murter – Kornati Tonija Turčinova koji je službenom karticom plaćao bordel u Austriji. 

– Tu je razlika između onoga što se nama događalo i što se sada njemu događa. To što je on odlazio ondje gdje je odlazio njegova je osobna stvar i ja to nikad ne bi komentirao, možda neki bi. No trošio je javni novac za takve stvari, a to je zaista nedopustivo, to je granica koja se ne smije prijeći. Njegova je osobna stvar što je radio u svoje slobodno vrijeme. Bilo bi loše da takve stvari radi, a u javnosti se protiv njih bori – zaključuje. 

VIDEO Gradonačelnik Ivica Puljak sa suprugom i kolegama u stožeru stranke slavi pobjedu

Ključne riječi

Komentara 26

Avatar pad sa Patrie 2
pad sa Patrie 2
12:44 20.07.2022.

Ha puljak, to je ta politika, pljucaš po Vladi i hdz-u a sada tražiš od njih suradnju. Pljucaš po sdp-u i mostu, a sad tražiš od njih suradnju. Sinko moj, ako svi oni iti malo drže do sebe i svoje dosljednosti, dobit ćeš šipak od svih njih. Koliko košta ručica u zraku, tko će bit žetončić koji će puljkov PR prezentirat kao interes za grad i za splićane, ovi sa ljubavnicama koji su prvi odbili suradnju sa onima koji imaju kaznenu prijavu ili oni koji su digli kaznene prijave protiv puljka? Ubrzo će se vidit debljina obraza i hdz-a i sdp-a i mosta

KO
koraknaprijed
12:49 20.07.2022.

Znači za njega nije pošteno što je trošio građansku lovu u bordelima, a sve je ok za Ivosevica da nudi radna mjesta u tvom gradu za sex sa maloljetnicama?Logicno nema šta.

HU
Hubrvi
13:35 20.07.2022.

Trazi da se HDZ makne sa javnog novca, proglasava HDZ i Plenkovica lopovima, a ocekuje da suradnja s Plenkovicem bude dobra. A sto se micanja HDZ-a od javnog novca tice to je isto kao i micanja HDZ-a od vlasti, nana kojoj je votumom biraca, a ne po volji nekog skorojevica. 2000-te je Racan od Tudjmana usprkos troskova rata i obnove preuzeo sredjene financije i jedan dug drzave od ca. 8 mrd njemackih maraka, i pod vlascu SDP-A je taj dug otisao u nebo i samo 4 godine SDP-ovog gospodarenja financijama, taj dug je ustrostrucen. Milamoviceva vlada je 2011-e preuzela vlast sa minimalnim rastom BDP-A od ca. 0,5 % u cetvrtom kvartalu 2000-te i u cetiri godine srozala BDP za ca. 12% i zaduzila drzavu dodatno i to usprkos povecanja PDV sa 23 na 25% za ca. 76 mrd kn ili preko 10 mrd €. Kreditni rejting je pod Milanovicem i njegovim studentima triput smanjivan, da bi zavrsio na nivou smeca radi cega je Hrvatska placala izuzetno velike kamate na svako zaduzenje. 1915-e je prvo Oreskoviceva, a potom 2016-e vladu preuzela HDZ-ova vecina, koja je pocela odgovornim vodjenjem fiskalne politike i financije drzave dovela u red da bi 2019-e bio i progospodaren prvi put u povijesti i visak. U Splitu je SDP-ov gradonacelnik " dobrim" gospodarenjem Split doveo na rub stecaja, da bi opet sanaciju morao raditi HDZ sa HDZ-ovim gradonacelnikom Oparom. Toliko o toj teoriji, da HDZ lose gospodari sa financijama. Biti skolovan, ne znaci biti i pametan, a u lazima koje Puljak sipa su kratke noge.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije