Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSVJEDI Oko 1000 studenata okupilo se u Zagrebu, a oko 250 u Puli

Pula i Zagreb: Studenti zahtijevaju besplatno studiranje

05.11.2008.
u 13:06

U Zagrebu i Puli danas se održava prosvjed studenata koji zahtijevaju besplatno studiranje za sve studente, a od Vlade traže da počne izdvajati više novca za studije iz državnog proračuna.
Dok se u Zagrebu okupilo više od tisuću studenata, u Puli ih je oko 250.

Zagrebački studenti okupili su se u 11 sati ispred Filozofskog fakulteta, a na putu prema muzeju Mimara neprestano su im se priključivali kolege, pa broj studenata još uvijek raste. Studenti su krenuli gradom kroz Mesničku do Katarinina trga.

Studentima u Zagrebu ispred Zagrebačkog sveučilišta obratio se Tonko Ćurko, prorektor Zagrebačkog sveučilišta, rekavši im:
- Hrvatska nije iznimka što se tiče plaćanja školarina u Europi, ali bez obzira na to, prvi bih vas podržao da je to uopće moguće i realno, ali nije.

Znajući da je na Markovu trgu zabranjeno javno okupljanje, studenti su se dosjetili kako ipak prosvjedovati ispred zgrade Vlade, pa su sa sobom ponijeli veliku maketu crkve Sv. Marka.

I studenti u Puli pokazali su se maštovitima, pa su tako među njihovim transparentima i oni "prodajem bubreg za semestar", te "diplomski studij = 50 tisuća boca". (pmž, mm)


Sindikati podržavaju studente

Savez samostalnih sindikata Hrvatske podupire prosvjed studenata za besplatno visoko školstvo, napominjući da se Hrvatska,na putu prema Europskoj Uniji, mora zalagati za što veći broj visokoobrazovanih građana. Ako će studenti, odnosno njihovi roditelji, sami morati snositi troškove obrazovanja svoje djece, onda broj visokoobrazovanih građana neće biti u porastu, smatraju u SSSH-u.
Iznose kako Hrvatska, koja ima samo 8 posto visoko obrazovanih građana, prema analizama Svjetske banke ima 17 posto siromašnih građana, dakle onih koji mjesečno primaju manje od 1845,00 kuna. Istodobno gotovo 60 posto studenata plaća svoj studij!?
Poskupljenje školarina u raskoraku je sa životnim standardom građana i samo još više pridonosi društvenome raslojavanju, na manjinu bogatih i većinu siromašnih. Nemogućnost ostvarivanja visokoga obrazovanja zbog visokih školarina , čak i osvjedočeno darovitim mladim ljudima, predstavlja i narušavanje ljudskih prava. Pravo na obrazovanje temeljno je ljudsko pravo, zaključuje u svojoj potpori prosvjedima SSSH.
(S.M.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije