Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Demokratski skandal

Puigdemonta “prošvercao” Radoš

Carles Puigdemont
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
07.06.2019.
u 08:20

Iako je izabran, bivši čelnik Katalonije ne može u Europski parlament dok ne prisegne u Madridu – u pomoć mu priskočio hrvatski zastupnik

Postao je poznat po borbi, doduše neuspješnoj, za neovisnost Katalonije i odcjepljenje od Španjolske. Ovih dana se bori za ulazak u zgradu Europskog parlamenta, u koji je izabran, ali u koji ga ne puštaju kao izabranog zastupnika sve dok ne ode u Madrid i položi prisegu s rukom na španjolskom ustavu. A to ne može jer bi bio uhićen. Carles Puigdemont, bivši predsjednik Katalonije koji živi u egzilu u Belgiji, nalazi se u situaciji koja je dosad nezabilježena u povijesti EP-a i mogla bi prerasti u ozbiljan demokratski skandal.

Diskriminirana trojka

Puigdemont i Toni Comin, drugi kandidat na listi stranke Zajedno za Kataloniju, izabrani su u novi saziv EP-a jer je njihova lista osvojila 28 posto glasova na europskim izborima u Kataloniji, a Oriol Junqueras izabran je s druge, suparničke liste Katalonske republikanske ljevice, koja je osvojila 21 posto. No, Junqueras je u zatvoru, a Puigdemont i Comin u egzilu u Belgiji, sva trojica u nemogućnosti da prisegnu pred španjolskim izbornim povjerenstvom, što je zakonska obveza propisana španjolskim zakonima, bez koje izabrani zastupnik u EP-u ne može i formalno preuzeti dužnost. Zbog toga su pravne i stručne službe EP-a odbile izdati makar i privremenu zastupničku propusnicu za ulazak u zgradu, što je Puigdemont nazvao “čistom diskriminacijom”.

Puigdemont je ipak prekjučer ušao u zgradu EP-a u Bruxellesu, ali samo kao gost slovenskog europarlamentarca Ive Vajgla. S njima je na kavi u zgradi bio i odlazeći hrvatski europarlamentarac Jozo Radoš.

– Želio sam dati podršku Puigdemontovu pravu da zastupa birače koji su ga birali u EP. Susreo sam se s njime u znak protivljenja zabrani njegova akreditiranja u statusu izabranog zastupnika – kaže Jozo Radoš.

Ova bizarna situacija mogla bi prerasti u pravi demokratski skandal jer, prema našim izvorima iz EP-a, pravna služba parlamenta očekuje da će, ako stvari ostanu kakve jesu, zastupnička mjesta Puigdemonta i Comina ostati prazna i na konstituirajućoj plenarnoj sjednici 2. srpnja i nakon nje. Ili će stalno ostati prazna mjesta ili će, dodaje naš izvor, Puigdemont i Comin, a i pritvoreni Junqueras, prepustiti ta mjesta nekome drugome s liste, tko može otići u Madrid položiti prisegu i zadovoljiti sve formalne uvjete na temelju kojih ga službe EP-a tretiraju kao sve ostale i izdaju mu propusnicu za ulazak.

U egzilu u Belgiji

Kad bi se pojavio u Madridu, Puigdemont bi, kao bivši predsjednik Katalonije koji je organizirao ilegalni referendum o neovisnosti, bio uhićen pod optužbom za pobunu protiv ustavnog poretka Španjolske i za zloupotrebu javnih financijskih sredstava, odnosno trošenje proračunskog novca za organizaciju ilegalnog referenduma. U egzilu u Belgiji mirno živi i slobodno se kreće, ne samo po toj zemlji nego može i po cijelom EU, osim Španjolske. Proveo je neko vrijeme u pritvoru u Njemačkoj, ali nakon što su Nijemci odlučili da ga ne mogu izručiti Španjolskoj zbog optužbe za pobunu, odnosno da mogu samo zbog optužbe za financijsku zloporabu, Španjolska je povukla europski uhidbeni nalog na njegovo ime.

Komentara 4

DU
Deleted user
08:50 07.06.2019.

Nije mi jasno... taj je Radoš ipak porijeklom iz Borčana kod Tomislavgrada.... tamo su svi ljudi politički ispravno nastrojeni.. 😂..... a on ode u neku lijevu stranku, sramoti svoje selo..... 😁

Avatar nekakav
nekakav
10:50 07.06.2019.

kakav demokratski skandal? čovjek se ogriješio o zakone svoje zemlje, i treba pokazati kao političar da ih poštuje. a ne se skrivati iza političkog imuniteta! nek svoju nevinost dokazuje tamo gdje se to radi, na sudu. a on se skriva... ako eu parlament ga ipak nekim čudom potvrdi, bit će fora u budućnosti, da će kojekakvi likovi ulaziti im tamo. uglavnom oni koje sustav ne kontrolira. čovjeka čeka zatvor. pobuna i točka, kazniti je treba. katalonija je samo jedna od španjolskih pokrajina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije