Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjedi

Puigdemont ostaje u njemačkom pritvoru, Katalonci blokirali ceste

Carles Puigdemont
Foto: Reuters/PIXSELL
28.03.2018.
u 00:20

Prosvjednici su postavili barikadu od guma i transparente „Republika Katalonija sada“ i „Sloboda političkim zatvorenicima“

Bivši katalonski čelnik Carles Puigdemont koji je uhićen u nedjelju na njemačko-danskoj granici na temelju španjolskog uhidbenog naloga, saslušan je pred njemačkim istražnim sucem u sjevernom gradu Neumünsteru. On mu je odredio ondje pritvor dok njemački suci ne odluče o izručenju Španjolskoj.

Izručenje na čekanju

Nakon te odluke uslijedila je reakcija Katalonaca koji podržavaju nezavisnost, i to u obliku blokiranja dviju važnih katalonskih prometnica. Jedna cesta nalazi se na istoku blizu granice s Francuskom, a druga na zapadu blizu granice s drugom autonomnom pokrajinom Valencijom. Prosvjednici su postavili barikadu od guma i transparente „Republika Katalonija sada“ i „Sloboda političkim zatvorenicima“. Istodobno se dio prosvjednika, baš kao i dan prije, na ulicama Barcelone sukobio s policijom.

Predsjednik katalonskog parlamenta Roger Torrent sazvao je za srijedu sjednicu parlamenta na kojoj bi tri stranke za nezavisnost, koje imaju većinu mjesta u parlamentu, mogle potvrditi Puigdemonta za kandidata za predsjednika vlade Katalonije.

Carles Puigdemont
1/23

Madrid traži drugog kandidata

Te tri stranke poručile su da rade na načinu kako ga imenovati na tu funkciju.

On je vodio vladu Katalonije do 27. listopada kada je u katalonskom parlamentu izglasana uspostava samostalne Republike Katalonije. Španjolska vlada raspustila je tada regionalnu vladu te preuzela izravno upravljanje Katalonijom.

Španjolska vlada je u ponedjeljak poručila Torrentu da pronađe kandidata protiv kojeg se ne vodi sudski postupak. U subotu je počeo teći rok od dva mjeseca u kojem Katalonija mora dobiti novog predsjednika vlade ili će 5,5 milijuna Katalonaca na nove izbore.

Zagovornici neovisnosti nakon pritvaranja njihovih političkih vođa ponovno su tražili i od Europske komisije da izvrši pritisak na Madrid, no iz Bruxellesa je poručeno da se njihov stav nije promijenio te da katalonsko pitanje spada pod „unutarnji ustavni poredak Španjolske“.

Komentara 3

Avatar 123456
123456
10:05 28.03.2018.

EU "pravna stečevina"! Hahahahahahahahaha!!

KA
KaraMarko
16:01 28.03.2018.

EU vise lici na S.Koreju...ali ajd

IT
I-To
18:55 28.03.2018.

Prošao Čovjek pola Europe od Norveške do Danske nikome nija palo napamet ga uhapsti a Njemci apostel ga uhitilii kad je na autocesti večerao i što gestapo sa 20 ljudi i 5 vučijaka lisice klik.Što reći ništo samo uvjek ti njemci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije