Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROTIV TORTURE

Pučki pravobranitelj kreće u istragu psihijatrijskih bolnica

zatvor, maloljetnici
Jurica Galoić/Pixsell
Autor
Ivanka Toma
27.06.2010.
u 19:35

Radi se o nadzoru više od 500 raznih ustanova, 7 kaznionica, 14 zatvora, 2 odgojna zavoda, 4 psihijatrijske bolnice...

U sklopu Ureda pučkog pravobranitelja osniva se novo tijelo koje će provjeravati uvjete u svim mogućim ustanovama u kojima se po bilo kojoj osnovi građani lišavaju slobode.

Na “meti” neće biti samo zatvori i pritvori, već i policijske jedinice za zadržavanje, psihijatrijske bolnice, ali i druge ustanove u kojima se zbrinjavaju psihički bolesne osobe, maloljetnici s poremećajem u ponašanju te starije i nemoćne osobe.

Riječ je o nadzoru više od 500 raznih ustanova (7 kaznionica, 14 zatvora, 2 odgojna zavoda, 4 psihijatrijske bolnice, 175 policijskih postaja, te više od 300 ustanova iz područja socijalne skrbi).

– I do sada smo nadzirali rad tih ustanova, bilo da smo reagirali na pritužbe građana, bilo da smo sami odlazili u kontrolu, no sada je riječ o formiranju posebnog tijela prema Opcijskom protokolu uz Konvenciju protiv mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja – rekao je pučki pravobranitelj Jurica Malčić navodeći da je Hrvatska još prije tri godine potpisala Protokol, ali nije ispoštovala obaveze koje iz njega proizlaze.

Formiranje posebnog tijela “pogurao” je ministar pravosuđa Ivan Šimonović pripremivši i uputivši u Vladinu proceduru nacrt zakona. Po njemu će pučkom pravobranitelju pomoć u nadzoru zatvora i psihijatrijskih bolnica biti i predstavnici nevladinih udruga koje se bave zaštitom ljudskih prava te članovi akademske zajednice. Po novome načinu kontrole ustanova u kojima se osobe lišavaju slobode sve bi se provjere radile temeljitije, a ekipa pučkog pravobranitelja imala bi daleko više ovlasti nego što ih ima sada. Tako će ubuduće moći pregledati svu dokumentaciju, intervjuirati zaposlenike, voditelje ustanova, ali i štićenike, odnosno pritvorenike ili zatvorenike. U takvoj temeljitijoj kontroli valja očekivati da bi pučki pravobranitelj bio u prilici i sam otkriti zlouporabe kakva je, primjerice, prošle godine otkrivena u Psihijatrijskoj bolnici Lopača gdje su Riječanku Anu Dragićević roditelji dali zatvoriti sa 16 godina i ostavili je pet godina da se liječi od homoseksualnosti.

Pučki pravobranitelj se, naime, pozabavio slučajem liječenja homoseksualnosti u Lopači, no to je bila reakcija na prigovor udruge za društvenu afirmaciju osoba s duševnim smetnjama “Sjaj”.

U Uredu pučkog pravobranitelja zadovoljni su proširivanjem ovlasti, no upozoravaju da ih neće moći provoditi ako se ne ulože dodatna sredstva u njihov rad. Da bi uopće mogli obilaziti navedene ustanove, potreban im je barem još jedan automobil (imaju svega dva vozila!), a nužno će im biti i zapošljavanje još nekoliko ljudi, a povećat će se i svi ostali troškovi.

Komentara 5

10
101lakeoswego
17:05 28.06.2010.

dobro je kaj nejde v pucku kuhinju hehehehehehe

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
19:40 27.06.2010.

Ne zaboraviti domove za stare i nezbrinute koje vodi država..To je horor .

DO
doktorica
22:26 27.06.2010.

Nije ni u privatnim domovima bolje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije