Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Antarktik

Pucanje ledenjaka moglo bi stvoriti santu veličine New Yorka

ledenjak
AFP/Pixsell
05.11.2011.
u 11:02

Od ledenjaka Pine Island mogla bi nastati santa leda veličine New Yorka nastavili se širiti pukotina na njemu koja je nedavno otkrivena.

Ogromna pukotina otkrivena je nedavno na antarktičkom ledenjaku. Pukotina je duga najmanje 30 kilometara, a nastala je na ledenjaku poznatom pod nazivom Pine Island.

Stručnjaci strahuju da bi se širenje pukotine moglo nastaviti i u narednim mjesecima. Ukoliko se to dogodi, od ledenjaka Pine Island mogla bi nastati santa leda veličine New Yorka odnosno površine 880 kvadratnih kilometara.

Stručnjaci upozoravaju kako ova nemila pojava nije posljedica globalnog zatopljenja, a promjene na njoj sada se promatraju iz zrakoplova.

 

Komentara 10

BI
bilikamen
13:30 05.11.2011.

Piše: SaM/VLM Koliko vidim ovaj članak pisan je za čitatelje Večernjeg lista a postavljam si pitanje, kakve veze ima veličina New Yorka s tomn ledenom santom da ga je pisac teksta uzeo za usporedbu. ko da netko od čitatelja znana koliko je velik NY................u ostalom postoje dva New Yorka, država i grad tj. state oi city.

IM
Immanuell
13:35 05.11.2011.

Dobro, u čemu je sad štos?! Odlamalo se milijunima godina prije, i sad se odlama. Prirodan proces, ledenjaci se polako kreću i kad nestane kritične površine podloge - pucaju, i kao sante leda kreću se po zakonitostima kojima se ponašajuu morske struje tog područja. Znanstvenici potvrđuju da ovaj događaj nije posljedica globalnog zatopljenja. Jedino je opravdana bojazan za plovne puteve, ali to je briga uglavnom japanskih i norveških ribarica i kitolovaca.....

AM
a_morte_i_rossi
21:51 05.11.2011.

@horvath šta je starije kokoš ili jaje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije