Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Biskup Bogdan:

'Pucanj u Josipa Jovića bio je pucanj u uskrsnuće hrvatske države'

Obilježavanje 28. obljetnice akcije Plitvice i pogibije 1. hrvatskog redarstvenika Jovića
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/6
31.03.2019.
u 21:13

Pročitao je dio pisma sućuti koje je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman tada napisao obitelji Jović i pozvao ih "da ne plaču, da budu ponosni u svojoj boli, jer da njihov sin, pravednik, živi, ne samo u Bogu, već i u svima nama, na kojima je da ga slijedimo".

Dostojanstveno i ponosno na Plitvicama je u nedjelju obilježena 28. obljetnica akcije "Plitvice", poznatije kao "Krvavi Uskrs", zbog pogibije hrvatskog policajca Josipa Jovića i ranjavanja sedmorice njegovih suboraca 31. ožujka 1991. što je vojni biskup Jure Bogdan nazvao "neprijateljskim pucnjem u uskrsnuće hrvatske države".

Jović je poginuo u akciji hrvatske policije nakon što su srpski pobunjenici, pripadnici tzv. SAO Krajine okupirali  Nacionalni park Plitvice i blokirali državnu cestu D1, koja spaja sjever i jug zemlje.U akciji su sudjelovali pripadnici Jedinice za posebne namjene Rakitje, čiji je Jović bio pripadnik te pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko.

Pucanj u Josipa Jovića 1991. u nedjelju Kristovog uskrsnuća je pucanj u uskrsnuće hrvatske države koju smo stoljećima sanjali. Ali, Uskrs se ne može ubiti, rekao je biskup Bogdan.

Pročitao je dio pisma sućuti koje je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman tada napisao obitelji Jović i pozvao ih "da ne plaču, da budu ponosni u svojoj boli, jer da njihov sin, pravednik, živi, ne samo u Bogu, već i u svima nama, na kojima je da ga slijedimo".

Grabar-Kitarović: Zadaća stvaranja hrvatske države nije završena njezinom obranom i oslobođenjem

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović rekla je da je Josip Jović slijedio prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana u stvaranju slobodne Hrvatske, kao što su to potom učinili svi hrvatski građani, bez obzira na vjeru i naciju, koji su voljeli Hrvatsku. Dodala je također da zadaća stvaranja države nije završena njenom obranom i oslobođenjem u Domovinskom ratu.

Obilježavanje 28. obljetnice akcije Plitvice i pogibije 1. hrvatskog redarstvenika Jovića
1/6

Kao što je prije 28 godina jedna generacija obranila hrvatsku državu, današnji naraštaj ima jednako zahtjevnu zadaću - graditi Hrvatsku zemljom života i blagostanja, rekla je Grabar Kitarović i naglasila da je to „zadaća sviju, počevši od političara na vlasti i u oporbi koji su demokratski odabrani kako bi stvarali  uvjete da građani imaju perspektivu dostojanstvenog život, da bi se izgradila snažna država u kojoj je više brojnih obitelji, zaposlenih i uspješnih poduzetnika, u kojoj se poštuje i vrednuje rad, te je više dijaloga, solidarnosti i optimizma, društvo u kojem će biti više zadovoljnih ljudi".

Plenković: Bio je to krik Hrvatske za slobodu; žrtva hrvatskih branitelja obvezuje 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković s govornice je poslao poruku da je upravo tom akcijom označen put kojim je Hrvatska morala poći na putu do svoje slobode i samostalnosti, te je istaknuo kako je upravo hrabrost Josipa Jovića i svih koji su sudjelovali u toj operaciji predstavljala krik Hrvatske za slobodu i početak stvaranja dobro organiziranih postrojbi hrvatske policije i jezgru stvaranja hrvatske vojske.

Ta žrtva svih hrvatskih branitelja, smatra Plenković, obvezuje sve koji danas obnašaju različite dužnosti u Hrvatskoj da zajednički stvaramo uvjete za kvalitetniji život, te je pozvao da danas „s puno rada, entuzijazma, poštovanja prema hrvatskim braniteljima i onima koji su dali sve za Hrvatsku, činimo sve kako bismo u društvu preokrenuli one trendove koji žele pesimizam, defetizam, malodušje i okrenuli se vrijednostima rada, postignuća, optimizma, prosperiteta i razvoja".

Božinović: Akcija Plitvice pokazala je da će se hrvatska mladost i hrvatska država moći oduprijeti agresiji

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović posebno je istaknuo da je malo država u svijetu u kojima je policija odigrala tako važnu ulogu u stvaranju neovisne države kao hrvatski redarstvenici devedesetih godina, jer je to bila prva organizirana snaga koja je pružila otpor neprijatelju u Domovinskom ratu tijekom kojeg je poginulo 725 policajaca, najviše na početku, a nestalima se smatra još njih 25.

Govoreći o akciji Plitvice Božinović je rekao da je ona pokazala da će se hrvatska mladost i hrvatska država moći oduprijeti agresiji, a žrtva Josipa Jovića da su u tom ratu branitelji bili spremni dati najviše što imaju, a to je vlastiti život.

U izjavi za medije ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izrazio je ponos što je i sam bio pripadnik specijalnih jedinica MUP-a i poznavao osobno Josipa Jovića, te je za njegovu žrtvu rekao da je time „predvodio junački otpor, odlučnost koja se kasnije pokazala kroz obranu i oslobađanje domovine, te je predvodio tu snagu, jedinstvo, zajedništvo i spremnosti hrvatskoga bića za slobodu, za obranu svoje domovine“.

Medved: Odnos prema hrvatskim braniteljima i danas mora biti uvažavajući 

Rekao je ministar Medved i da se sukladno tom odnosu oko prve žrtve u oružanom sukobu, koja se nikad neće zaboraviti, treba i danas graditi odnos prema hrvatskim braniteljima koji mora biti uvažavajući.

U ime Jovićevih suboraca Zdravko Lončar iz „Udruge Prvi hrvatski redarstvenik“ s govornice se prisjetio tijeka akcije, napada pobunjenika na njih, te je rekao da je ta akcija jasno pokazala kakvu će ulogu odigrati tzv. Jugoslovenska narodna armija, koja se postavila kao tampon zona između hrvatske policije i pobunjenika i tako ih, kako je naglasio, upravo spriječila da napreduju prema pobunjeničkim snagama.  

Uz obitelj Jović, vijence su pod spomenik položili i svijeće zapalili predsjednica Republike Kolinda Grabar- Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković, saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Anđelko Stričak, ministri Davor Božinović, Tomo Medved i Damir Krstičević,  načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, predstavnici regionalne i lokalne vlasti, suborci i predstavnici više braniteljskih udruga, posebno pripadnici specijalnih postrojbi organiziranih u Udrugu ratnih pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko 90, Udrugu Tigar 90/91 Rakitje, Udrugu Pripadnika posebne jedinice policije Kumrovec 90 i Udrugu prvi hrvatski redarstvenik. 

Domovinski rat - Krvavi Uskrs 1991.:

Komentara 4

BU
Bubalamala
06:37 01.04.2019.

Iste su to propagande kao i nakon drugog svjetskog rata a narod odlazi !

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
07:14 01.04.2019.

ovih dana isčitavam da je četnik Vučić osim Hr političarima zabranio i Hr medijima riječ *velikosrpska agresija *

AV
avim
09:30 01.04.2019.

Taj pucanj je bio pucanj u jednog mladog ,neiskusnog policajca kojega su njegovi nadređeni morali sačuvati ali nisu jer su čuvali svoje činove i glavice.To je prava istina o mladiću i pucnju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije