Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Murter i Betina u karanteni zbog sumnje u lokalnu transmisiju virusa

hitna
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/7
25.03.2020.
u 18:34

Na respiratoru je deset osoba, sedam u Zagrebu, dvije u Osijeku i jedna u Rijeci

U Hrvatskoj je koronavirusom zaraženo 442 osoba, to je 60 više u odnosu na jučer. Na respiratoru je deset osoba, sedam u Zagrebu, dvije u Osijeku i jedna u Rijeci.

19:00  Voditeljice epidemiološke službe ZJZ-a Međimurske županije Višnja Smilović uputila je apel građanima da daju istinite podatke.

- Ako nam kažete neki podatak, mi vjerujemo da je istinit i time se onda vodimo i dalje radimo svoj posao. Ako nam netko kaže neistinu, onda nas može odvesti u drugom smjeru i dovesti do proširenja bolesti - rekla je.

Epidemiolozi koji su pretrpani poslom vjeruju ljudima kad im kažu preko kojeg su prijelaza stigli u Hrvatsku i gdje su bili, i zato je važno ne prikrivati informacije.

18:20 - "Mi smo se nadali da će biti manje, ali ovo nije neočekivano stanje s obzirom na to kad usporediti stanje u zemljama u našem okruženju. Imamo intenzivnu komunikaciju sa zemljama u kojima je pun veći broj: Italijom, Austrijom, Njemačkom....", izjavio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak u intervjuu za Večernji list nakon pitanja je li stanje u Hrvatskoj očekivano s obzirom da se bližimo brojci od 500 zaraženih. VIše o tome pročitajte ovdje

VIDEO: Igor Rudan: Što svatko od nas može sada učiniti u borbi protiv pandemije COVID-19?

18:00 - Ministar zdravstva Vili Beroš danas je posjetio Klinički bolnički centar Osijek gdje se sastao s ravnateljem Željkom Zubčićem. Još je jutros, naime, na konferenciji županijskog stožera Civilne zaštite objavljeno kako je koronavirus 'probio' u KBC Osijek te da je zbog toga dio medicinskog osoblja u samoizolaciji.  

"Liječnici uvijek i prvenstveno pristupaju pacijentu s namjerom da ga spase. Sve drugo je sada irelevantno i dogodilo se što se dogodilo. Mislim da nije došlo do propusta u postupanju. Sve europske zemlje su svjesne da protiv toga nema rješenja jer je doslovno nemoguće u datom trenutku procijeniti je li hitan pacijent istovremeno i pozitivan na koronavirus. Riječ je o novim okolnostima i novoj bolesti o kojoj još uvijek još malo znamo. Najvažnije je da situacije nije alarmantna, držimo sve pod kontrolom", kazao je Beroš dodavši kako smjene u zdravstvenom sustavu nisu povezane s pandemijom koronavirusa. Više o tome pročitajte ovdje.

17:45 - Koronavirus ušao je nažalost nakon biogradske bolnice, pedijatrije u Zadru i na odjel pulmologije. Naime, pozitivna na koronavirus je pacijentica koju je u Biogradu operirao liječnik pozitivan na koronavirus. Više o tome pročitajte ovdje.

17:10 - Zabilježena su 442 slučajeva koronavirusa, znači 24 novooboljelih, kazao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Nalazi obdukcije muškarca preminulog u Istri potvrdili su da je preminuo od koronavirusa, što je prvi smrtni slučaj u Hrvatskoj od koronavirusa. 

16:13 – Karlovačkoj je županiji 18 osoba kod kojih je dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom, dvije više nego u utorak. Svi pacijenti imaju lakšu kliničku sliku. Do sada je ukupno testirano 101 osoba, a 4 nalaza još čekamo. Obje novooboljele osobe su žene; jedna je bliski kontakt već oboljele osoba, dok je druga osoba zarazu dobila izvan Hrvatske - kazao je Nikša Antica, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije na tiskovnoj Stožera civilne zaštite županije. Više ovdje.

hitna
1/21

15:45 – Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije objavio je kako su pristigli nalazi uzoraka poslanih na analizu u Zagreb te su otkrivena dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Ukupan broj zaraženih je 24. U ovom trenutku u Općoj bolnici Dubrovnik i dalje je hospitalizirano sedam osoba na liječenju zbog koronavirusa, ostali su u kućnoj samoizolaciji. Svim pacijentima klinička slika je blaga. Ističu kako tijekom posljednja 24 sata nisu utvrđeni slučajevi kršenja mjera samoizolacije.

Prema podacima lučkih uprava nije bilo uplovljavanja velikih brodova sa stranim putnicima. U Zračnoj luci Dubrovnik i dalje radi samo nužno osoblje.

15:25 – Medicinski tehničar Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije pozitivan je na koronavirus, zbog čega je u srijedu pet njegovih kolega poslano u samoizolaciju, a kompletni prostor Hitne pomoći je dezinficiran. Više ovdje.

15:03 – U Ličko-senjskoj županiji i dalje je samo jedna osoba zaražena koronavirusom, nema novozaraženih, a u samoizolaciji su 463 osobe, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. U Stožeru kažu kako su pod aktivnim nadzorom 243 osobe, testiranje na koronavirus uzimanjem uzoraka provedeno je nad 15 osoba od kojih je 13 negativno, za jednu se osobu čeka nalaz, a po riječima epidemiologa Ivana Stanića jedini zaraženi, muškarac iz Senja, nema komplikacije i dobrog je općeg stanja.

14:23 - Ravnatelj riječkog Kliničkog bolničkog centra Davor Štimac izjavio je u srijedu kako je stabilna situacija vezana za 26 zaraženih koronavirusom koji se liječe u ovoj bolnici, osim što je jednoj starijoj ženi potreban respirator.

 Štimac je kazao kako je riječ o ženi starijoj od 60 godina čije je stanje teže, ali stabilno, a to je prva oboljela od koronavirusa s potrebom za respriratorom u riječkoj bolnici.

 Smještena je u poseban izolirani dio lokaliteta Sušak, gdje je planirano smjestiti prvih nekoliko pacijenata kojima treba respirator, rekao je.

14:00 – U Šibensko-kninskoj županiji u srijedu nije potvrđen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom, no kako je od ukupno 15 zaraženih u županiji njih osam s otoka Murtera, ujutro je za naselja Murter i Betina proglašena karantena zbog sumnje u lokalnu transmisiju virusa. Župan Goran Pauk rekao je na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite kako od utorka u županiji nema novooboljelih, od ukupno 15 oboljelih četvero ih se nalazi na bolničkom Odjelu infektologije, jedan pacijent premješten je u KBC Split, dok su ostali u kućnoj izolaciji.

hitna
1/15

Naglasio je kako je od ukupnog broja oboljelih njih osam s otoka Murtera, gdje je županijski Zavod za javno zdravstvo proveo epidemiološku obradu oboljelih i njihovih kontakata na otoku te su svi stavljeni u samoizolaciju.

Pauk je istaknuo kako je zaključak epidemiologa da trenutno na otoku Murteru postoji velika sumnja u lokalnu transmisiju bolesti, zbog čega je kao najučinkovitija mjera odlučeno o stavljanju ugroženog prostora, odnosno naselja Murter i Betina pod mjere karantene.

 "Stožer Šibensko-kninske županije napravio je sve moguće predradnje, konzultacije i radnje kako bi se otok Murter, a to se prvenstveno odnosi na naselja Murter i Betina, stavio pod mjere karantene, sve s ciljem zaštite zdravlja stanovnika otoka Murtera. Prema tome, u naselja Murter i Betina se neće moći ući, kao ni izaći iz njih, osim hitnih slučajeva i hitnih službi“, poručio je.

Epidemiologinja županijskog Zavoda za javno zdravstvo Ankica Parat Baljkas kazala je kako su po saznanju o prvom sumnjivom pacijentu na Murteru krenuli u anketiranje svake osobe s kojom je bio u kontaktu te su ih stavili u izolaciju.

"Saznali smo za još čitavu mrežu ljudi. Radi se o jako velikom broju te smo, dok se situacija ne poboljša i ne dođe do mogućnosti da se svi testiraju, odlučili da se mjesto stavi pod karantenu kako bi se spriječilo širenje zaraze i kako bi se njima pružila adekvatna zdravstvena skrb", rekla je Parat Baljkas. Strože mjere na Murteru od srijede ujutro poduzima i policija, koja je u 8,45 sati na predjelu Lovišća postavila punkt kojim sprječava ulazak i izlazak iz Murtera i Betine.

"Uputili smo i brod sv. Jakov na područje murterskog akvatorija kako bi kontrolirali izlaz i ulaz brodova u Murter, odnosno Betinu. Propuštamo samo hitne službe i hitne medicinske slučajeve koje ćemo provjeravati dodatno. Opskrba ide redovno, ali pod većim nadzorom“, izjavio je načelnik šibenske policije Ivica Kostanić.  Naveo je kako je do sada bilo 145 dojava o kršenju samoizolacije u županiji, a kršenje te mjere potvrđeno je za 21 osobu.

 "Nijedan od tih slučajeva nije na Murteru. Za tamo smo imali dojavu o nekakvom grupiranju i to istražujemo“, rekao je Kostanić.

13:46 – Krapinsko-zagorska županija ima četvero novozaraženih koronavirusom te ukupno 32 pozitivna testa, izvijestili su iz županijskog Stožera civilne zaštite. Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina zadovoljan je što su nakon deset novih slučajeva u utorak, u srijedu bila samo četiri. Tri su pacijenta s područja Pregrade, a jedan s područja Krapine.

„Do jučer smo testirali 183 bolesnika od kojih su ukupno 32 pozitivna. Jedna od tih je bolesnica od početka izolacije, ona je i treći put negativna na testiranju na COVID, ali pokazuje sve znakove bolesti tako da ju se i dalje tretira kao COVID pozitivnu“, rekao je Vančina na konferenciji za novinare. Dodao je i kako je pacijentica u puno boljem stanju, ali se i dalje mora pratiti.

Epidemiolog Ivan Lipovac iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo kazao je da su u kontaktu s 240 osoba koja se bile u bliskom kontaktu sa zaraženima te da im je objašnjeno kako se moraju ponašati s ciljem da se ograniči daljnje širenje bolesti.

Pogledajte  zašto je važno ostati kod kuće

13:40 – U Vinogradskoj bolnici zaražen je šef anestezije i mladi specijalizant. Više pročitajte ovdje.

13:35 – Ukupno deset milijuna kuna osigurano je rebalansom proračuna Bjelovarsko-bilogorske županije za mjere suzbijanja koronavirusa na području županije te za pomoć gospodarstvenicima, obrtnicima i poljoprivrednicima. Župan Damir Bajs u srijedu je izjavio kako je tako odlučeno na jučerašnjoj prvoj elektronskoj sjednici Županijske skupštine, izrazivši zadovoljstvo što je upravo u Bjelovaru, kako je rekao, održana prva takva sjednica nekog predstavničkog tijela županije, grada ili općine.

13:10 – U Istarskoj županiji potvrđena su tri novooboljela od koronavirusa, objavio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Naime, od 19 uzorka brisa osoba s područja Istarske županije, koji su poslani na testiranje u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", tri su pozitivna. U sva tri slučaja riječ je o poznatom kontaktu već pozitivnih osoba. Županijski Stožer u izvješću navodi da je jučer uzeto petnaest novih uzoraka brisa, koji su također poslani u Zagreb.

U Istarskoj županiji je do sada ukupno 35 oboljelih, a njima treba pridodati dva stranca - Austrijanca i Slovenca koji su u međuvremenu napustili Hrvatsku, dok je jedna osoba nedavno umrla, ugostitelj iz Brtonigle.

13:01 – Još dvije osobe pozitivne su na koronavirus tako da je  ukupan broj zaraženih na zadarskom području devet, izvješćuje Stožer civilne zaštite Zadarske županije. Preostalih 12  uzoraka koji su izuzeti jučer kasno navečer je negativno. Nalazi ostalih se čekaju.

12:46 – Udruga poslodavaca u zdravstvu (UPUZ) zahvalila se u srijedu zaposlenicima zdravstvenih ustanova na svemu što čine u borbi protiv epidemije koronavirusa i pritom rade pod stresom i iznimnom odgovornošću u neprekidnom nastojanju očuvanja zdravlja stanovništva.

"Pred uprave zdravstvenih ustanova postavljeni su izazovi organizacije funkcioniranja zdravstvenih ustanova sukladno preporukama nadležnih službi i u okviru pravnih pravila, uzimajući u obzir specifične okolnosti svake pojedine ustanove i djelatnosti vezane uz broj zaposlenika, potrebe stanovništva, dostupnost potrebne opreme i drugo", navode u priopćenju predsjednik UPUZ-a Mladen Bušić i direktor Dražen Jurković.

Donacije za uplatitelje iz Republike Hrvatske uplaćuju se na račun HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5380 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke na broj računa: IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

 

12:37 – Nema novozaraženih koronavirusom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a rezultat 15 nalaza očekuje se tijekom dana, pa je trenutni ukupni broj pozitivnih i dalje 22, izvijestio je u srijedu Županijski stožer civilne zaštite.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić rekao je da se stoga nisu obrađivali novi kontakti, ali se 'osluškuju dojave' kako bi se žurno reagiralo u slučaju širenja. Testiraju se osobe pod većim rizikom - zdravstveni radnici, bolnički pacijenti sa simptomima ili težim bolestima te kontakti.

„Dobro je što na respiratoru nemamo teško bolesnih s potvrđenim koronavirusom. Možemo zaključiti da se virus nije u većoj mjeri proširio u pučanstvu. Bitne su nam pritom 'grupirane bolesti', u određenom krugu obitelji ili posla, gdje naravno vršimo testiranja“, naglasio je Lakić.

12:25 – Još četiri osobe zaražene su koronavirusom u Primorsko-goranskoj županiji u kojoj je zaraza potvrđena za ukupno 31 osobu, u bolnici ih je 26, a jedna je zbog teže kliničke slike priključena na respirator. Više ovdje.

12:00 – U Međimurskoj županiji zabilježen je drugi slučaj zaraze koronavirusom. Stožer civilne zaštite Međimurske županije jutros je u 8 sati dobio informaciju da je zaražena i druga osoba. Više ovdje.

11:27 – Splitska je policija u samo jednom danu otkrila 39 osoba koje su prekršile samoizolaciju, dok je 60 vozača u međugradskom prometu bilo bez valjanih propusnica, doznaje se danas u policiji.

Kako se doznaje, u protekla 24 sata zaključno do utorka u 22 sata splitska policija na području Splitsko-dalmatinske županije izvršila je 255 provjera samoizolacije i utvrdila da je 39 osoba prekršilo tu mjeru, o čemu će izvijestiti Državni inspektorat i Sanitarnu inspekciju koja im je izdala rješenja o samoizolaciji. U utorak su imali veliki priljev vozila na prilazima gradu Splitu pa su tako na području cijele policijske uprave vratili 60 vozača koji nisu zadovoljili uvjete, odnosno nisu imali adekvatne propusnice pa su vraćeni u mjesto prebivališta.

"I dalje radimo intenzivno. I danas kada građani odlaze u Split, stvori nam se gužva zbog koje se čeka dvadesetak minuta nakon čega to splasne i gužvi više ne bude. Danas od 14 do 17 sati na izlazima iz grada možemo očekivati malo veće gužve. Najvažnije je da se građani naviknu policajcu pokazati osobnu i propusnicu pa je najbolje da vozači ta dva dokumenta već pripreme i sve će ići brže", poručila je Antonela Lolić iz splitske policije.

VIDEO Ministar Vili Beroš napao pojedine liječnike

11:15 – Raste broj oboljelih od koronavirusa u Osječko-baranjskoj županiji, zbog čega je dolazak u Osijek tijekom dana najavio i ministar Vili Beroš, a potvrdio je to i županijski krizni stožer. Trenutačno je 26 oboljelih, što je devet više nego jučer u podne. Više ovdje.

11:10 – Na današnjoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije potvrđen je prvi slučaj zaraze koronavirusa i na području ove županije. Kako je rečeno, radi se o 61-godišnjoj ženi iz Posavskih Podgajaca, sela iz županjske Posavine, koja se 17. ožujka vratila s rada u Austriji. Više ovdje.

10:50 – U Zadru je jedan oboljeli zdravstveni radnik, on je iz Specijalne ortopedske bolnice u Biogradu, odmah se išlo u intervenciju, u samoizolaciji je oko 75 ljudi, svi bliski kontakti, među njima su 23 pacijenta s kojima je bio u kontaktu – rečeno je na konferenciji zadarskog Stožera civilne zaštite. U samoizolaciji su 52 zdravstvena djelatnika i 23 pacijenta. Riječ je o trećini djelatnika te bolnice.

– Imamo i asimptomatskih kliconoša, oni mogu biti tiha prijetnja – rečeno je.

10:43 – U Varaždinskoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa.

I dalje imamo 14 potvrda zaraze koronavirusom, od čega je jedna osoba izliječena – navode iz Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i dodaju da je kod tri zaražene osobe koje su na liječenju u Općoj bolnici Varaždin dobiven prvi negativni bris. Ako i drugi bude negativan, bit će puštene kući.

10.31 – U Zadarskoj županiji zabilježena je još jedna osoba zaražena koronavirusom. To je ukupno sedmi slučaj na tom području.

10:00 – Za 60 članova posade i 93 putnika broda Marko Polo u srijedu u podne završava 14-dnevna izolacija u kojoj su bili nakon što su prije dva tjedna u jeku koronavirusa u Italiji iz Ancone doplovili u Split, doznaje se u Jadroliniji. Oko podneva će u organizaciji Jadrolinije po članove posade kontinuirano stizati kombiji koji će ih prevoziti do njihovih mjesta prebivališta, dok će, kako se doznaje, putnici iz Duilova svojim kućama ići unajmljenim automobilima.

Cijelo ovo vrijeme izolacije na brodu se nalazilo 60 članova posade, dok je 93 putnika napustilo brod. Dio ih je otišao u samoizolaciju svojim kućama, a dio je bio smješten u karantenu na Duilovu.

Na brodu se zateklo 57 državljana Hrvatske, devet iz Italije, šest iz Bosne i Hercegovine, pet Španjolaca, četiri Francuza, po tri Amerikanca, Britanca i Nijemca, dva državljanina Crne Gore te jedan Kanađanin. Dok su se nalazili u samoizolaciji i karanteni, nitko od članova posade – kapetan, oficiri, kormilari, bijelo osoblje – kao ni od putnika nije imao ozbiljnijih zdravstvenih problema. Cijelo vrijeme bili su u kontaktu s epidemiolozima i redovno mjerili temperaturu.

hitna
1/7

9:19 – Brigadni general Boris Zdilar, načelnik saniteta OSRH, objavio je kako su tri pripadnika HV-a u našem vojnom kontingentu u Litvi pozitivni na koronavirus. Oni su dobro i izolirani u posebnom prostoru, a 39 drugih vojnika upućeno je u samoizolaciju. Radi se o pripadnicima "Pauka" iz sastava Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, koji su u Litvu upućeni iz vojarne "4. Gardijske brigade" u Kninu. Dana 30. prosinca 2019. ispraćeni su na šestomjesečnu rotaciju u Litvu, u sklopu operacije pod nazivom "NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti" (enhanced Forward Presence Battle Group) u koju je upućen drugi kontingent od 188 pripadnika HV-a.

9:12 – U Hrvatskoj je 36 novooboljelih, ukupno 418 zaraženih koronavirusom. Više pročitajte ovdje.

hitna
1/11

8:59 – Načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva dr. Maja Grba Bujević najavila je da će tijekom srijede biti otpušteno još ljudi koji su se izliječili od koronavirusa, jučer je bilo 382 oboljelih, no imali smo i 16 izliječenih, istaknula je. Više ovdje.

07:38 – Dvije zdravstvene ustanove splitskog Doma zdravlja dezinficirane su, a šest medicinskih djelatnica poslano u izolaciju nakon što se jutros doznalo da je pacijent, koji ih je posjetio prošlog tjedna, pozitivan na koronavirus, piše Dalmatinski portal

07:27 – Hrvatske institucije profesionalno su pristupile krizi, Hrvati su poslušniji od Francuza, ali ne i od Kineza, a gomilanje toaletnog papira nova je pojava u krizi, dio su tvrdnji koje je u intervju o aktualnoj pandemiji izrekao Hini psiholog Domagoj Švegar, docent na Sveučilištu u Rijeci.

"Korištenje mehanizama prisile nije najugodnija metoda, ali se pokazuje učinkovita kad vladajući trebaju smanjiti broj ljudi koji krše propise, što ova trenutačna situacija i zahtijeva. Najefikasniji način borbe protiv širenja ove zaraze svakako je izolacija građana, no kako velik broj ljudi to shvaća nedovoljno ozbiljno, vladajući širenje koronavirusa suzbijaju koristeći se prisilom, nastojeći na taj način očuvati zdravlje stanovništva", tvrdi Švegar. 

"Pandemija koronavirusa uzdrmala je cijeli svijet, zbog čega je razina anksioznosti i stresa među građanima ovih dana prilično visoka, a ta se razina spomenutim mehanizmima prisile regulira, odnosno snižava. Međutim, mjere kontrole kod nekih ljudi rezultiraju kontraefektom i povećavaju strah i nezadovoljstvo, a što dulje ovakvo stanje potraje, takvih će ljudi, kojima smeta ograničavanje slobode kretanja i drugih prava i sloboda zajamčenih Ustavom RH, biti sve više i više", dodaje. 

VIDEO Kontrola propusnica

Ključne riječi

Komentara 9

LE
Lenjin
12:53 25.03.2020.

To purgeri prenose na more .

IV
ivan1955
12:27 25.03.2020.

Čekaj pa kod nas je 50% zaraze rašireno preko doktora. Pa koji je njima? Znaju da ako dođe do frke, njihovi pajdaši i frendovi imaju prednost na respiratorima kojih će falit ako ovako nastave!

HA
Hanok
14:30 25.03.2020.

Država jedva stoji zbog turizma, a turizam je sada propao. Porez na plaču od 8750kn neto je več sada 40%. Minimalac se dijeli šakom zbog nove ljude na burzi zadnja dva tjedna...jasno da država nema novac znači ide se u ogromni dug. Tko če to platiti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije