Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRALJAK POPIO OTROV

Psihijatar Vlado Jukić: Suicid je to s porukom velikog značenja

Vlado Jukić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/8
01.12.2017.
u 22:36

General Praljak nije htio živjeti nepravedno obilježen, koliki mu je to bio problem, pokazao je činom kakav se ne nalazi često u povijesti

To nije bio psihopatološki čin. To nije bio suicid koji je potaknula psihička bolest. To je bio suicid s porukom i protestom – komentira prof. dr. sc. Vlado Jukić.

Što je mislio i osjećao general Slobodan Praljak kada je popio otrov u haaškoj sudnici, svjestan da si oduzima život pred očima svijeta? Stav, ton, posljednje riječi i ruka koja se trese dok čašu s otrovom prinosi ustima posljednja je scena koja se detaljno analizira. Upravo su okolnosti u kojima je popio otrov dokaz da je svojim činom htio poslati i snažnu poruku, kako će pojasniti prof. Jukić, ravnatelj Klinike za psihijatriju Vrapče.

– To je suicid iz protesta kako bi ukazao na čin koji je doživljavao nepravednim, kako bi ukazao da mu nisu dozvolili da dokaže svoju nevinost. A poruka je da se bolje osvijetli što mu rade. On to nije napravio da bi dobio nešto za svoju vlastitu korist. Kad gledate koliko mu je još kazne ostalo, mogao je to odraditi bez problema, ali mu je bio problem biti krivo obilježen. Suicid je to s porukom velikog značenja – govori poznati psihijatar, dodajući da se ovakvih slučajeva rijetko može naći u povijesti.

Iako se smrt generala Praljka uspoređuje sa Sokratom, Jukić napominje da je Sokrat bio osuđen na smrt, stoga je grčkom filozofu smrt svakako slijedila, dok kod generala Praljka to nije bio slučaj, naprotiv mogao je ubrzo biti na slobodi.

– Bio je to duboko promišljen i pomno pripremljen čin. Te njegove zadnje riječi sucima su strašne, a on ih je pokazao najvećim činom, uzevši sebi život. Pokazao je koliki je to prijezir spram njihove presude – govori Jukić.

Vlado Jukić
1/16

Komentara 20

NA
Narcis660
00:34 02.12.2017.

Neponovilo se nikad i nikome.Tko zelio rat -imao ga u kuci!!!!Bilo kako bilo sve je ovo polako dosadilo ovom napacenom svijetu...Jadno i tuzno.

KR
kruti193
08:55 02.12.2017.

pokoj duši generala praljka, divit ću mu se na ovom nevjerojatno moralnom i herojskom činu do kraja života!!!! 😢😢😢😢

NI
Nikson
23:37 01.12.2017.

Najgore mi je vidjet kad neki probušeni kondom napiše u komentaru "E moj psihijatre" , on kao veliki znalac a Psihijatar kao nema pojma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije