Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAD NA DALJINU

Psihijatar o radu od kuće: Radnicima treba pružiti mogućnost da izaberu

Zbog COVID-19 sve veći broj zaposlenika radi od kuće
Igor Soban/PIXSELL
30.09.2021.
u 07:00

U tvrtkama koje nude mogućnost rada od kuće, 59% zaposlenih izabralo je kombinaciju dolazaka u ured i ostanka kod kuće, četvrtina isključivo radi od doma, a 17% ih u pravilu dolazi u ured

U novo normalno svakako spada i rad od kuće, koji je mnogim zaposlenicima pravo otkriće, a nekima i čista tlaka. Štoviše, kako doznajemo od dr. sc. Marka Ćurkovića, psihijatra i pomoćnika ravnateljice Kliničke bolnice Vrapče, u toj su bolnici imali i nekolicinu pacijenata sa psihičkim problemima potenciranima radom od kuće. Nekima je, kaže, bilo teško strukturirati radni dan, odvojiti poslovno i privatno, pa bi to rezultiralo povećanim umorom i zasićenjem poslom, anksioznim raspoloženjima i besperspektivnošću.

U većini slučajeva, čini se, sve se ipak dobro posložilo, pa 45 posto tvrtki, prema anketi portala MojPosao, i dalje svojim zaposlenicima nudi mogućnost rada na daljinu. Svaka treća tvrtka rad od kuće omogućuje samo radnicima određenih odjela, a tu mogućnost ne nudi 23% od stotinjak anketiranih kompanija. Pritom čelni ljudi 80 posto anketiranih tvrtki smatraju da je povremeni rad od kuće prednost za poslovanje, a čak 75% poslodavaca vjeruje da će se rad od kuće zadržati i nakon što pandemija završi.

>> Pogledajte i ovaj video: Radite od kuće? Znate li da su neki predmeti na radnom stolu prljaviji od zahodske školjke!

Vjeruju da su se zaposleni navikli i da im odgovara, a ističu i uštede za poslodavce od takvog načina rada. Inače, u tvrtkama koje nude mogućnost rada od kuće, 59% zaposlenih izabralo je kombinaciju dolazaka u ured i ostanka kod kuće, četvrtina isključivo radi od doma, a 17% ih u pravilu dolazi u ured. Naš sugovornik vjeruje da će rad od kuće nadživjeti pandemiju i da će ga u budućnosti biti sve više.

– Za prvi val rada od kuće nismo bili pripremljeni, taj model zahtijeva dosta prilagodbi, ali u cjelini ga lakše prihvaćaju generacije rođene u vrijeme interneta. Što je idealno teško je reći, ovisi i o vrsti posla i o pojedincu. Ali, dok god to radni procesi dopuštaju, dobro je da poslodavci budu fleksibilni i zaposlenima daju mogućnost izbora. To im je u interesu, jer nezadovoljan radnik teško može biti dobar radnik – zaključuje dr. Ćurković. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije