Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konačno spašen

Psić koji se izgubio komunalnom redaru pronađen u susjednoj općini

Foto: Privatni album
1/6
26.11.2018.
u 21:10

Volonteri udruge Sehaliah sami zbrinuli psa koji je prije desetak dana pobjegao iz općine Prgomet, načelnik kaže da se to dogodilo spletom okolnosti

Iako nisu gubile nadu da će pronaći psa koji je prije desetak dana netragom nestao iz općinske zgrade u Prgometu, volonterke udruge Sehaliah obradovala je dojava da je maleni ispred škole u jednom mjestu u susjednoj općini.

– Djeca su ga tu hranila, a s obzirom na njegovo stanje teško nam je vjerovati da je sam ovdje uspio doći. Ovaj put zbrinule smo ga same, bez pomoći nadležnih za to. Morali smo ga potpuno ošišati, dlaka mu je bila toliko zalijepljena da se bunio čim bismo ga dotaknuli. Najvažnije da je on zapravo dobro, sad je sretan i već se igra – ispričala nam je volonterka. Cijepit će ga i čipirati, ne žele da se ponovi ista priča kao prvi put, kad se pojavio ispred osnovne škole u Prgometu. Već tada su mu pronašle privremeni smještaj, a odmah su obavijestile i nadležno sklonište za zbrinjavanje napuštenih životinja.

– Nazvali smo As-eko, rekli su da oni ne mogu ništa dok komunalni redar Općine Prgomet ne izda nalog. Zovemo i općinu, dolazi komunalni redar i odvodi psa – pričaju nam i dodaju kako su čekale poziv iz As-Eka da dođu po psa i potpišu ugovor o privremenom smještaju, ali nisu ga dočekale.

Foto: Privatni album/MailOnline

– Nazvale smo Općinu i doznale da je pas istog dana pobjegao čistačici. Rekao nam je načelnik i kako je dobio dojavu da je viđen na području druge općine i da oni nemaju više ništa s tim – kažu volonterke i pitaju se kako je moguće da pas pobjegne i da mu se gubi trag? I što je, uostalom, cijeli dan radio u općinskoj zgradi. Sumnjaju i da je sve to bilo s namjerom da Općina ne mora ništa platiti za zbrinjavanje psa, kako je izgledao moglo se posumnjati i da je bolestan.

Što se dogodilo, gdje je pas bio i zašto komunalni redar nije pokrenuo postupak zbrinjavanja napuštene životinje, upitali smo načelnika Općine Prgomet.

– Odmah po dojavi da je pas ispred škole komunalni redar izišao je na teren i uz poveći napor uspio uhvatiti napuštenog psa. Odnio ga je u prizemlje zgrade općine, gdje smo ga nahranili. Namjeravali smo pozvati ljude iz skloništa As eko da ga preuzmu i zbrinu, s njima imamo ugovor o zbrinjavanju napuštenih životinja. Spletom okolnosti psić je izišao u susjednu prostoriju i pobjegao, a o tome smo obavijestili i sklonište – odgovara nam Ivan Skelin, načelnik općine Prgomet. Dodaje kako su psa tražili po okolnim mjestima, pa čak i u susjednoj općini, no bez uspjeha. Zbog svega im je žao, ali se nadaju da će ga ili pronaći ili dobiti dojavu gdje je, da ga zbrinu.

– Unazad godinu dana Općina je zbrinula sedam napuštenih pasa koji nisu bili čipirani i koji su udomljeni u skloništu, a koji nisu s područja naše općine. Ni ovaj psić nije imao čip. Psi s našeg područja su čipirani, što je utvrđeno i na terenu – odgovara nam načelnik.

Nije objasnio kako su to psi udomljeni u skloništu, jer sklonište je samo privremeni smještaj dok se psima ne pronađe dom, te kako su utvrdili da psi pronađeni na području njihove općine zapravo nisu njihovi. No, zato načelnik Skelin ističe kako su ove godine izdvojili 21.500 kuna za zbrinjavanje napuštenih životinja, što je puno novca za općinu s malim prihodima. Navodi kako im je proračun 420.000 kuna, ove godine nisu mogli izdvojiti ni 15.000 kuna za radne bilježnice osnovnoškolcima.

Zaboravlja pritom da Zakon o zaštiti životinja, osim što propisuje obvezu lokalnih zajednica da zbrinu napuštene životinje, daje i mogućnost kažnjavanja onih koji životinje napuštaju. Iako smo tražili da nam pošalju i ugovor sa skloništem, nismo ga dobili. Ostalo je nejasno i imaju li Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i zbrinjavanju napuštenih i izgubljenih životinja. Jer upravo i tom odlukom mogli su propisati kazne za nemarne vlasnike.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije