Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKLONIŠTE U PULI

Psi su u katastrofalnim uvjetima, građani javljaju da su fekalije posvuda

Katastrofalni uvjeti u azilu u Puli
Foto: Prijatelji životinja
1/7
15.01.2020.
u 14:24

Mreža za zaštitu životinja, koju čine 52 udruge za zaštitu životinja, podnijela je prijavu Državnom inspektoratu u kojoj traži nadzor nad poslovanjem skloništa. Grad Pula potpisao je novi Ugovor sa skloništem iz Medulina

Tijekom proteklih blagdana sve nas je razveselila vijest da je Maja Sertić iz Samobora uspjela pronaći dom za čak 14 pasa koji su bili smješteni u pulskom „šinteraju”. Veliko zanimanje javnosti za ovaj altruističan čin mlade žene pomogao je da se jave mnogi koji imaju saznanja o stvarnome stanju u skloništu u Puli, ali i u drugim skloništima u Hrvatskoj koja su financirana od lokalnih zajednica.

Prema dojavama građana, prljave zdjelice, fekalije, goli beton, psi koji se zbog anksioznosti samoozljeđuju, loše odrađene kastracije, pothranjenost i paraziti samo su dio svakodnevice pasa smještenih u sklonište u Puli, a iznimno loše uvjete držanja pasa potvrđuju i fotografije koje je primila udruga Prijatelji životinja. Zbog toga je Mreža za zaštitu životinja, koju čine 52 udruge za zaštitu životinja, podnijela prijavu Državnom inspektoratu. U njoj traži nadzor nad poslovanjem skloništa, posebno stoga što Veterinarska stanica u Puli, iako je izgubila koncesiju u samoj Puli, ima još desetak sklopljenih ugovora s gradovima i općinama diljem Istre. Mreža za zaštitu životinja pozdravlja odluku Grada Pule da prekine suradnju sa skloništem koje na tako loš način skrbi o životinjama i da pokrene izgradnju vlastitog, neprofitnog skloništa.

Udruge Mreže za zaštitu životinja krivnju za stanje u pojedinim skloništima vide u nemarnosti lokalnih zajednica koje obilato financiraju privatne tvrtke koje vode skloništa, a da od njih ne traže sve potrebne evidencije, transparentan rad i mogućnost redovite kontrole. Lokalne zajednice za novac građana trebaju od skloništa tražiti jasne izvještaje s fotografijama svakoga psa od dojave, hvatanja, veterinarske obrade, smještaja, oglašavanja, kastracije, cijepljenja do udomljavanja. Nadzor rada skloništa i uvjeta u njemu od strane lokalne zajednice treba biti redovit i temeljit. Lokalne zajednice imaju odgovornost zahtijevati od skloništa jasne uvjete rada i tražiti kontrolu uvjeta držanja životinja.

Foto: Prijatelji životinja

U praksi se, nažalost, događa da lokalne zajednice daju velike novčane iznose skloništima koja krše zakon, ne daju im sve potrebne evidencije za svakoga psa, nemaju radno vrijeme za građane u sate kada ljudi obično mogu doći u sklonište, ne oglašavaju pse, ne kastriraju ih i ne liječe, dok su uvjeti držanja iznimno loši. S obzirom na to da je zakonska obaveza zbrinjavanja napuštenih životinja obaveza lokalnih zajednica, a one i raspolažu novcem građana, najveća odgovornost je na njima.

Iz Grada Pule objašnjavaju kako je kontrola uvjeta u je nadležnosti Veterinarske inspekcije, a Grad je za 2020. godinu 8. siječnja potpisao Ugovor o pružanju usluge skloništa za životinje s Andar d.o.o iz Medulina.

– Grad Pula ugovara uslugu skloništa za životinje i to postupkom jednostavne nabave sukladno Pravilniku o provedbi postupaka jednostavne nabave u upravnim tijelima Grada U proračunu Grada Pule za 2020. godinu za tu je namjenu osigurano 250.000,00 kuna, jednako kao i u Proračunu za proteklu 2019. Poziv za dostavu ponude za predmet nabave usluga skloništa za životinje u gradu Puli za razdoblje od 12 mjeseci poslan je na tri adrese: Veterinarska bolnica Poreč d.o.o., Veterinarska ambulanta Pula d.o.o. i Andar d.o.o. Medulin. Sva tri gospodarskih subjekata posjeduju važeće Rješenje o udovoljavanju uvjetima propisanim za sklonište za životinje od nadležnog Ministarstva RH sukladno Zakonu o zaštiti životinja. Jedinu pravovremenu i pravovaljanu ponudu dostavio je Andar d.o.o Medulin, s kojim je Ugovor za razdoblje od 12 mjeseci. Vrijednost ugovora je 249.612,50 kuna s PDV-om – kažu u svom odgovoru. Dodaju i kako je Grad u proračunu za 2020. godinu osigurao 2,5 milijuna kuna za potrebe izrade projekta te gradnje skloništa za životinje a trenutno je u tijeku izrada projektne dokumentacije izgradnje gradskog skloništa s potrebnim pratećim sadržajima, kao i izrada idejnog rješenja.


„Iako je Zakon o zaštiti životinja pružio lokalnim zajednicama mogućnost za smanjenje broja napuštenih životinja, a time i financijskih izdataka za njihovo zbrinjavanje, kroz kontrolu mikročipiranja pasa obilaskom svih kućanstava i propisivanjem trajne sterilizacije za pse i mačke, mnoge od njih i dalje ne poduzimaju ništa. Upravo su neprovedba Zakona o zaštiti životinja u lokalnim zajednicama, nekontrolirano razmnožavanje pasa i mačaka i izostanak pravilnog i nadziranog zbrinjavanja napuštenih životinja uzroci stanja u skloništima kakvog možemo vidjeti”, tvrde iz Mreže za zaštitu životinja.


 

Kažu da je izgradnja neprofitnih skloništa u duhu Zakona o zaštiti životinja. U praksi se pokazalo da su takva skloništa, koja vode lokalne zajednice ili neprofitne udruge, znatno jeftinije rješenje, a pritom su mnogo učinkovitija što se tiče udomljavanja, transparentnosti i dobrobiti životinja za koje skrbe. 

Mreža za zaštitu životinja sugerira lokalnim zajednicama koje imaju ugovore sa skloništem u Puli da ih revidiraju i provjere uvjeta držanja pasa, dok od veterinarske inspekcije traži da zatvori problematično sklonište koje očito nije dovoljno uložilo u popravljanje uvjeta za životinje od novca koji redovito prima od lokalnih zajednica.

Foto: Prijatelji životinja

Više o provedbi Zakona o zaštiti životinja te o prednostima udomljavanja pasa umjesto njihove kupnje može se doznati ovdje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije