Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Aukcija u prosincu

Prvu poštansku marku na svijetu, 'Penny Black', prodat će za čak 6 milijuna funti

World's first postage stamp, Penny Black, set to auction
Foto: HANNAH MCKAY
1/3
26.10.2021.
u 11:05

'Penny Black' smatra se najvažnijim dijelom filatelističke povijesti.

Prva poštanska marka na svijetu, glasoviti 'Penny Black', smatra se najvažnijim dijelom filatelističke povijesti. U prometu se pojavila 6. svibnja 1840., a njezin idejni tvorac bio je Rowland Hill, koji je upravo zahvaljujući tom svojem 'izumu' dobio titulu 'Sir'.

Spomenuta marka donijela je revoluciju u komunikacijama, a stajala je samo jedan peni. No, sada bi na aukciji u prosincu mogla doseći nestvarnu cijenu od čak šest milijuna funti, piše Guardian.

Penny Black, nakon puštanja u prodaju 1840. godine, postigla je veliki uspjeh omogučujući ljudima da pošalju pošiljku na bilo koje odredište u zemlji, a na kraju je prodano više od 68 milijuna maraka.

Odabrani dizajn koristio je sliku kraljice Viktorije na temelju skice njenog profila kad je imala 15 godina. Ista slika ostala je na markama više od 60 godina, sve do njezine smrti 1901. godine.

Video - Prvi sajam skupljača sličica: Izložen paketić iz 1970. po cijeni od 500 do 600 eura

Komentara 2

GO
Golibos
10:54 29.10.2021.

Novinari, novinari opet vijesti samo kao senzacija, a radite štetu i to veliku. Ova marka realno vrijedi 100 kuna pa ćete vrlo brzo ovim člankom stvoriti stotine “milionera”. Marka iz teksta je “the first” stamp iz probnog arka i kao takva postoji samo jedna i zato je takva cijena. Istih takvih “običnih”maraka u samom tekstu piše je štampano 68 Miliona.

OB
Oblivion
14:43 26.10.2021.

Koliko se love daje na takve besmislice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije