Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europski parlament

Prvo predstavljanje moguće predsjednice: Borzan 'rešetala' Von der Leyen

Ursula von der Leyen
Foto: VINCENT KESSLER/REUTERS/PIXSELL
1/4
11.07.2019.
u 08:02

Drugi socijaldemokrati, primjerice iz Francuske, još se premišljaju, pokušavaju dati priliku da ih Ursula von der Leyen uvjeri da je zaista dobar izbor, a među europarlamentarcima koji su 'rešetali' prvu ženu predloženu za čelo EK bila je i SDP-ovka Biljana Borzan

Klub zastupnika socijalista i demokrata u Europskom parlamentu ni nakon jučerašnjeg prvog ozbiljnog razgovora s Ursulom von der Leyen, kandidatkinjom za novu predsjednicu Europske komisije, nije siguran da će je podržati u tajnom glasanju sljedećeg tjedna, a njemački socijaldemokrati iz SPD-a ponovili su da njihovu podršku njihova sunarodnjakinja definitivno neće imati.

Borba za svaki glas

Drugi socijaldemokrati, primjerice iz Francuske, još se premišljaju, pokušavaju dati priliku da ih Ursula von der Leyen uvjeri da je zaista dobar izbor, a među europarlamentarcima koji su “rešetali” prvu ženu predloženu za čelo EK bila je i SDP-ovka Biljana Borzan.

– Vaše imenovanje dogovoreno je iza zatvorenih vrata, tako što je ignoriran proces spitzenkandidata. Kako ćete objasniti građanima koji su glasali na izborima da njihov glas nije važan? I što je još važnije, kako ih planirate ponovno motivirati da izađu na izbore za pet godina – pitala je Borzan. Podsjetimo, proces spitzenkandidata, odnosno način biranja šefa Komisije između unaprijed istaknutih kandidata vodećih političkih obitelji u EU, koji su se tijekom kampanje biračima predstavili sebe i svoj program, zaobiđen je nominiranjem njemačke ministrice obrane koju nitko nije percipirao kao kandidatkinju za čelno mjesto u EU.

– Svjesna sam da je moje imenovanje poljuljalo princip spitzenkandidata, no mislim da ga ne treba napustiti već poboljšati – odgovorila je von der Leyen. – Smatram da trebamo pronaći rješenja za sljedeće izbore koje će biti prihvatljivo i državama članicama i Europskom parlamentu – dodala je u odgovoru.

Ursula von der Leyen jučer je, osim s klubom socijalista, razgovarala na zasebnim sastancima u Bruxellesu i s klubom europskih liberala, okupljenih oko naziva Obnovi Europu, i sa zelenima.

Puna ravnopravnost žena

Liberali su, uz europske pučane iz čijih redova dolazi Von der Leyen (CDU), najskloniji podržati njezin izbor, a zeleni su najmanje skloni, odnosno najviše se protive od svih pro-EU političkih obitelji u Europarlamentu. Von der Leyen treba podršku pučana, socijalista i liberala u EP-u da bi bila izabrana.

Ovi sastanci bili su prva prilika za Von der Leyen da kaže nešto o tome za kakav EU se želi boriti. Najavila je da želi potpunu ravnopravnost žena u svojoj Komisiji, odnosno da joj države članice predlože isti broj žena koliki i muškaraca kad budu kandidirale svoje ljude za europske povjerenike. Također želi da EU postane lider u borbi protiv klimatskih promjena.

Njemačka europarlamentarka iz SPD-a Katarina Barley izjavila je da poznaje Ursulu von der Leyen osobno, no da je problem što uopće ne zna njezine ideje o Europi.

– Zato smo podržavali proces spitzenkandidata, da u cijeloj kampanji saznamo za što se netko zalaže – rekla je.

Video: Plenković komentirao predloženu predsjednicu Komisije

Komentara 4

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
08:29 11.07.2019.

Iz čega je zaključeno da je rešetala? Iz jednog pitanja? I to prepisanog pitanja koje se čulo da ga svi drugi već postavljaju. Žena ga je već odavno čula. Bila je spremna na njega. Po čemu je onda postaviti očekivano pitanje rešetanje?

OK
okvals54
17:45 11.07.2019.

Borzan rešetala Von der Leyen,Krasnec,doista me znadeš nasmijati,ti si sprdnja kao i ova komunistkinja Borzan.

Avatar Ebbajensen
Ebbajensen
09:58 11.07.2019.

Nema Borzan veze o ničemu ! Ona samo zna mazati bilo kakvu NUTELU ! Bravo za RUŽU i KOLAKUŠIĆA koje je evropa prepoznala !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije