Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Susreti Vukovaraca

Prvo okupljanje legendarne 204. brigade i ponovno okupljanje zajednice 'Susreti'

18.11.2008.
u 12:04

U obrani Vukovara poginulo je oko 600 pripadnika 204. brigade, a 457 ih se vodi kao nestali. Ranjeno ih je 770, a 1527 bilo je zatočeno u srpskim logorima. Nakon što je polovicom listopada 1991. godine postavljen za zapovjednika operativne zone Vinkovci-Vukovar-Županja sa sjedištem u Vinkovcima, Milu Dedakovića Jastreba u Vukovaru je zamijenio Branko Borković, Mladi Jastreb koji je brigadom zapovijedao do srpske okupacije Vukovara u studenome 1991. godine.

Na poziv svojih ratnih zapovjednika vukovarski branitelji prvi su se put susreli u Đakovu 18. studenoga 1994. godine. Oko 700 pripadnika legendarne 204. vukovarske brigade nazočilo je blagoslovu zastave i mimohodom ulicama obilježilo težak dan - 18. studenoga.

Đakovo, 1994.

Video: Hrvoje Felbar

Godinama je bilo mnoštvo nesporazuma oko statusa 204. brigade. Vlast i mediji su Vukovarce ignorirali te, 1994. godine. Konačno su se okupili u Vukovaru 2001. godine, uz dužno poštovanje vlasti, ali još uvijek bez priznatog statusa. Treći put, 2006. godine, petnaest godina od osnutka, kada je službeno postrojena 204. vukovarska brigada zbilo se to uz nazočnost najviših državnih dužnosnika i po protokolu.

Župa sveti Filip i Jakov, Vukovar
Ne obilježavaju Vukovarci samo tragedije - susreću se, nakon mnogo godina i žele potaknuti mlade da se uključe u Zajednicu mladih. "U ljeto daleke 1978. godine dvojica mladih patera dolaze u Vukovar i tu zatječu šačicu mladih okupljenu oko časne sestre orguljašice. Svojim nesebičnim zalaganjem, žarom, ali prije svega velikim razumijevanjem za mlade postižu da se ta šačica ubrzo pretvara u jednu pravu i živu Zajednicu mladih, zajednicu koja je na poseban način obilježila živote mnogih mladih ljudi toga vremena" - pišu o zajednici. Trideset godina poslije misnim slavljem, ali i pjesmom 250 okupljenih iz cijeloga svijeta, osvježile su se uspomene.

- Uspjeli smo obnoviti grupu koja je nastala prije 30 godina, trudimo se uključiti mlade u Zajednicu mladih i stvaramo tradiciju ovakvih okupljanja - rekao nam je jedan od organizatora Susreta Davorin Merkler i dodao - Nije dovoljno okupljati se samo na dan okupacije Vukovara i prisjećati se samo tragedije, već trebamo mladim generacijama pokazati kako je u Vukovaru život nekada bio lijep i kako to opet može biti.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije