Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iz stožera HDZ-a

Prvo entuzijazam, a onda razočaranje kada su izgubili jedan mandat

HDZ
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/10
27.05.2019.
u 09:57

Plenković je očekivao pet mandata (neke stranačke ankete išle su i do šestog), ali lista je donijela tek četiri, što je izravna odgovornost predsjednika HDZ-a koji je i objavom liste bio izazvao čuđenje u stranci jer na njoj nije bilo nijednog političkog teškaša

Jedino uočljivo nasmijano lice, ono Milijana Brkića, marginaliziranog zamjenika predsjednika HDZ-a, u stožeru vladajuće stranke i prije objave neslužbenih rezultata dalo je sinoć, ako ćemo biti cinični, naslutiti da lista HDZ-a za EU parlament, koju je sastavio šef HDZ-a Andrej Plenković od mahom mladih i neiskusni, ali njemu odanih kandidata nije dobro prošla na jučerašnjim euroizborima.

HDZ-u opet četiri zastupnika

Plenković je očekivao pet mandata (neke stranačke ankete išle su i do šestog), ali lista je donijela tek četiri, što je izravna odgovornost predsjednika HDZ-a koji je i objavom liste bio izazvao čuđenje u stranci jer na njoj nije bilo nijednog političkog teškaša. Prvo mjesto na listi Plenković je prepustio 29-godišnjem Karlu Ressleru koji je, iako osporavan kao mladi i neiskusni kandidat, na listi HDZ-a ipak dobio najviše preferencijskih glasova - 51.240. Vjerojatno je tome pomoglo što je nosio listu, ali očito su u HDZ-u Plenkovićevi ljudi radili na njegovim preferencijskim glasovima.

Ključno pitanje koje se u HDZ-u sada otvara jest to kako će se rezultat izbora za EU parlament odraziti na samog Andreja Plenkovića budući da je u stranci potpuno marginalizirao i pasivizirao desnicu, a time očito i dao vjetar u leđa desnim opcijama poput Hrvatskih suverenista koji su s Ružom Tomašić osvojili mandat u EU parlamentu. U HDZ-u su pojedini članovi Predsjedništva bili komentirali kako su na listi trebali biti Miro Kovač i Davor Ivo Stier, što bi zadovoljilo HDZ-ovu desnicu koja se, očito, okrenula Ruži Tomašić, ali i ostalim desnim opcijama koje nisu prešle prag. R. Tomašić je na proteklim dvoje euroizbora, tada na koalicijskoj listi HDZ-a, osvajala najveći broj preferencijskih glasova.

Osim što je Ruža Tomašić kao europarlamentarka već imala prepoznatljivost, ona je medijsku potporu dobila i od desnih medijskih aktera koji su donedavno podupirali Neovisne za Hrvatsku - Zlatka Hasanbegovića i Brunu Esih. Ruža Tomašić osvojila je čak 68.633 glasova, odnosno 76,61 posto svih glasova koje je dobila lista Suverenista. Iako je HDZ i prije pet godina imao četiri svoja zastupnika, a s koalicijskim partnerima još dvije zastupnice - Marijanu Petir i Ružu Tomašić, pa se izjednačujući te brojke može reći da su na istome, ipak se ne može zanemariti da je HDZ predviđao i uvjeravao da će osvojiti pet eurozastupničkih mjesta. S liste HDZ-a u EU parlament uz Resslera i Dubravku Šuicu, koji bi ušli i preferencijskim glasovima, ulaze i Tomislav Sokol, koji je osvojio tek 1,88 posto glasova te Željana Zovko sa 4,09 posto osvojenih glasova birača.

Svi su se povukli

Prvo entuzijazam, a onda razočarenje. Atmosfera je naglo splasnula u stožeru HDZ-a pola sata prije ponoći kad su iz Državnog izbornog povjerenstva stigli najnoviji rezultati glasova. Dok su na velikom LCD televizoru pratili govor predsjednika SDP-a, koji je likovao jer su im u fotofinišu uspjeli “preoteti” jedno mjesto u Europskom parlamentu, na Trgu žrtava fašizma nisu baš s oduševljenjem pratili njegove riječi. Samo nekoliko trenutaka prije toga među stranačkim kolegama, prijateljima i istomišljenicima slavili su ministri Tomislav Čorić i Gabrijela Žalac, predsjednik i potpredsjednik Sabora Gordan Jandroković i Željko Reiner, a svi su se gotovo istovremeno povukli u trenutku kad su se čitali rezultati nakon kojih HDZ više nije imao pet, već četiri mandata. Tješili su se međusobno HDZ-ovci - još nije sve gotovo, još stignemo povratiti onog jednog, pa tek stižu glasovi iz inozemstva! No što je vrijeme dalje prolazilo, raspoloženje se u stožeru nije nimalo poboljšavalo. Šef HDZ-a Plenković obratio se HDZ-ovcma tek u ponoć i 20 minuta poručivši da je zadovoljan većim odazivom birača.

– Nezadovoljan sam što nismo osvojili i peti mandat, ali sam zadovoljan što smo četiri osvojili samostalno - rekao je Andrej Plenković.

Komentara 60

NO
Norway
10:06 27.05.2019.

Pozdrav od marginalaca. Neka te tješe evropski Vučić, Pupavac, Veljače

Avatar bluffer
bluffer
10:21 27.05.2019.

u svim partijskim diktaturama za uspjeh ili neuspjeh partije odgovoran je "dragi voda",plenki to je tvoja "festa",gustaj

AV
Avaz
10:09 27.05.2019.

Udbaška stranka hdz ne zaslužuje ništa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije