Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAKET ANTIKORUPCIJSKIH ZAKONA

Prvi zakon – ispitivanje porijekla imovine

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
30.08.2019.
u 22:17

SDP otvara novu saborsku sezonu paketom antikorupcijskih zakona, tražit će i donošenje Zakona o lobiranju, a izlazi i sa svojim Etičkim kodeksom

U SDP-u pripremaju paket antikorupcijskih zakona kojim planiraju otvoriti novu saborsku sezonu. Prvi zakon koji će, u suradnji s HSS-om, uputiti u proceduru je Zakon o ispitivanju porijekla imovine kojim će tražiti sustavno utvrđivanje porijekla imovine i imovinskih kartica.

Suradnja s poreznom

Prijedlog ide u pravcu proaktivnog djelovanja Porezne uprave koja zajedno s Uredom za sprečavanje pranja novca, drže u SDP-u, ima sve alate da analizirajući porezne kartice utvrdi postoji li razlika u količini imovine i primanjima pojedinog poreznog obveznika, a posebno dužnosnika, politički istaknutih osoba i onih koji su sudjelovali u procesu pretvorbe i privatizacije.

– Takva analiza uključivat će i svu imovinu koju je porezni obveznik darovao, prodao ili na drugi način prenio na druge osobe. Dakle, Zakon se ne bi odnosio samo na dužnosnike nego i na osobe koje se nalaze na nekim utjecajnim pozicijama. Primjerice, na ravnatelje javnih poduzeća, osobe poput Ramljaka iz Agrokora – kažu u SDP-u.

Zakonom će tražiti i da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, koje nadzire imovinske kartice dužnosnika, također može surađivati s Poreznom upravom i ostalim institucijama te ih upozoriti na moguće sumnjive slučajeve porijekla imovine. Prema prijedlogu zakona, podaci o osobama za koje se utvrdi da imaju nerazmjer primanja i imovine, moći će se povezati s bazom podataka o javnim nabavama, koncesijama, donatorima političkih stranaka i kandidata kako bi se dodatno otkrile potencijalne veze političke korupcije, a porezna uprava, tj. Ministarstvo financija morat će podnositi godišnji izvještaj Saboru o rezultatima ispitivanja porijekla imovine.

– Svjesni smo da ima onih koji će tvrditi da sva rješenja za utvrđivanje porijekla imovine već postoje, ali pitanje je što ste učinili i kakvi su afekti vašeg činjenja po tom pitanju. Problem sadašnjih zakonskih rješenja je selektivni pristup. Gledamo da se pitanja tog tipa otvaraju kada netko padne s vlasti. Ministri Kuščević i Žalac evidentni su primjeri kojima se jasno vidi da se sredstva istrage počnu provoditi kada su nevažni – kaže profesor Josip Kregar, povratnik u SDP koji koordinira grupom koja radi na setu antikorupcijskih zakona.

Definirati pravila lobiranja

Kregar podsjeća i kako je još prije šest godina sklopljen sporazum između DORH-a i Ministarstva financija, ali da u međuvremenu nije primijetio velike rezultate. Osim Zakona o porijeklu imovine, SDP će tražiti i donošenje Zakona o lobiranju.

Prijedlog, kaže Kregar, već postoji i izradilo ga je još 2013. Hrvatsko društvo lobista i SDP ga je, kaže, spreman podržati i progurati u saborsku proceduru i pomoći da se taj zakon napokon donese. Kregar kaže kako je nužno konačno definirati jasna pravila lobiranja što bi, naglašava, smanjilo mogućnost korupcije, a što ni jedna vlada dosad, uključujući i SDP-ovu, nije imala hrabrosti donijeti.

Kregar ističe kako će osim ta dva zakona, SDP uskoro izići i sa svojim Etičkim kodeksom obavljanja javnih dužnosti. 

Ključne riječi

Komentara 5

MA
MarkoMaras
09:56 31.08.2019.

Ajmo donijeti još tisuću novih zakona, od toga će hrvatska ekonomija sigurno procvasti!

DU
Deleted user
05:59 31.08.2019.

Dobro zamišljeno , kako je zakon napisan upitno , morao bi vrijediti retoaktivno i bez zastare . A još kada bi ga provodile institucije u kojoj politika nema nikakva uticaja (što je u Hrvatskoj nemoguće) državna blagajna bi postala puuuno bogatija . Ali od te inicijative neće biti ništa , naši zakoni su napisani sa puno rupa tako da i prosiječan odvjetnik bez malo truda i muke obrani optuženika , a ako je optuženi dobro materijalno situiran sigurnost u uspjeh još se poveća .

DU
Deleted user
15:21 31.08.2019.

najviše korupcije je u sdp

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije