Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOZNAJEMO Zajedničko povjerenstvo za obranu i sigurnost BiH iniciralo

Prvi vojni povjerenik trebao bi biti iz reda srpskog naroda

23.02.2009.
u 23:00

Potreba za jačanjem i promicanjem vladavine prava, zaštite ljudskih prava i sloboda vojnih osoba i kadeta u Oružanim snagama BiH i Ministarstvu obrane BiH, ključni su razlozi za skorašnje donošenje zakona o parlamentarnom vojnom povjereniku BiH.

Zaštita prava kadeta
Naime, ustavna osnova za donošenje ovog zakona sadržana je u članku 4. Ustava BiH, prema kojemu je Parlamentarna skupština BiH nadležna za donošenje zakona koji su potrebni za obavljanje njezinih dužnosti. Prijedlog zakona iniciralo je Zajedničko povjerenstvo za obranu i sigurnost BiH, i to nakon radnog posjeta istom ovom povjerenstvu, ali u SR Njemačkoj, gdje su se mogli uvjeriti u pozitivna iskustva ovakvog zakona. Jedno od ključnih pitanja glede uspostave pozicije vojnog povjerenika BiH jest suradnja s drugim postojećim institucijama, posebice s institucijom ombudsmana za ljudska prava BiH te Ministarstvom obrane i njegovim glavnim inspektorom. Cilj je osigurati djelotvornu zaštitu ljudskih prava svih pripadnika obrambenog sustava.

Do sada Ured ombudsmana BiH nije zaprimio veći broj žalbi od pripadnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH. Međutim, intenziviranjem tranzicijskih procesa i porastom razine sudjelovanja u mirovnim operacijama moguće je očekivati i porast broja žalbi vezanih uz kršenje ljudskih prava. Uspostavom posebnog vojnog povjerenika BiH, s izravnim svakodnevnim kontaktom s Oružanim snagama, Zajedničko povjerenstvo i Parlamentarna skupština BiH će na transparentan način osigurati nastavak tranzicijskih procesa uz potpunu zaštitu ljudskih prava i sloboda vojnih osoba i kadeta.

Široke ovlasti
Vojni povjerenik će sve zaprimljene žalbe prosljeđivati glavnom inspektoru Ministarstva obrane BiH, koji će provesti istragu i obavještavati vojnog povjerenika o njezinim rezultatima. Kako bi se osigurala djelotvorna provedba Zakona o vojnom povjereniku i njegovim nadležnostima, vojni povjerenik zadržava pravo na dodatnu samostalnu istragu. Kada je u pitanju pravo na pritužbu, svaka vojna osoba ili kadet u Oružanim snagama ima pravo neposredno kontaktirati vojnog povjerenika, bez posredovanja nadležnih službi te podnijeti pritužbu. Kada su u pitanju nadležnosti i ovlasti vojnog povjerenika, on će se baviti, između ostalog, istraživanjima specifičnih pitanja. Poduzimat će aktivnosti na temelju vlastite procjene kada u provedbi svojih nadležnosti dobije informacije od članova Parlamentarne skupštine.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije