Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pilot projekt

Prvi u svijetu kreću na četverodnevni radni tjedan

The coronavirus disease (COVID-19) pandemic in Madrid
Foto: JUAN MEDINA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
20.03.2021.
u 16:59

Prednosti ovog modela su povećanje produktivnosti, poboljšanje mentalnog zdravlja radnika i borba protiv klimatskih promjena

Španjolska bi mogla postati jedna od prvih zemalja na svijetu koja će isprobati četverodnevni radni tjedan. Vlada je pristala pokrenuti pilot projekt za zainteresirane tvrtke. Stranka Más País objavila je da je vlada prihvatila njezin prijedlog.

"S četverodnevnim radnim tjednom (32 sata) započinjemo s pravom raspodjelom našeg vremena", objavio je Iñigo Errejón iz Más Paísa na Twitteru. O takvoj organizaciji rada već se razmatrali Novi Zeland i Njemačka ali i brojne druge države. Prednosti ovog modela su povećanje produktivnosti, poboljšanje mentalnog zdravlja radnika i borba protiv klimatskih promjena.  “Španjolska je jedna od zemalja u kojoj radnici ulože više sati od europskog prosjeka. Ali nismo među najproduktivnijim zemljama", rekao je Errejón, piše Guardian

Iako još treba odraditi niz razgovora s vladom trogodišnji projekt vrijedan je 50 milijuna eura a tvrtkama će omogućiti prijelazno razdoblje. Na primjer, troškovi naleta tvrtke u četverodnevni radni tjedan mogli bi se pokriti na 100 posto prve godine, 50 posto druge godine i 33 posto treće godine. "S ovim brojkama računamo da bismo mogli pokriti oko 200 tvrtki, s ukupno negdje od 3.000 do 6.000 radnika", rekao je Héctor Tejero iz Más Paísa. Stranka je predložila da se organiziraju i stručnjaci koji bi sve pratili, uključujući predstavnike vlade, radničkih sindikata i poslovnih lobija - koji će također pomoći u analizi rezultata. Razvoj ovog eksperimenta sigurno će se pratiti širom svijeta. 

Video: Danas je prvi dan proljeća: Znate li zašto nekada ne dođe 21. ožujka?

Komentara 14

ZI
zimerman
17:15 20.03.2021.

Dolaskom ljevičara na vlast u španjolskoj ekonomija konstantno pada i ljudske slobode se svakodnevno uskraćuju , jedino sto im je važno je to da prvi put u povijesti imaju vise žena nego muškaraca u vladi . A ove gluposti stoi sto sad uvode će ih totalno dotući .

ST
stefj
17:25 20.03.2021.

Svašta... Sve je to divno i krasno, ali radi takvog smjera i takvih kerefeka EU odgaja potrebite, a ne sposobne. Već sada imaju odljev visokoobrazovanih ljudi prema SAD-u, svake godine ih 2% više ode u SAD nego obrnuto... Nije bez veze da EU već desetljećima nije iznjedrila niti jednog svjetskog tehnološkog lidera, što jedina nije napravila svoje cjepivo za Covid, što jedina ne sudjeluje u svemirskoj utrci, što nije sposobna niti održavati vlastitu vojsku, što nije neki faktor na međunarodnom planu itd... No, vidimo da je očito EU odustala od toga da bude faktor na međunarodnom planu, da bude predvodnik u bilo čemu, nego se okrenula izvlačenju novca iz vlastitih građana sa sve više normi, propisa, poreza...

Avatar southman
southman
17:44 20.03.2021.

Mi smo vec odavno na trodnevnom radnom tjednu. Dok nas drugi u EU dostignu proci ce još 100 g.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije