Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi u Hrvatskoj

Kirurzi KB-a Dubrava pacijentici spržili tumor na jetri

operacija
Foto: Boris Ščitar
29.11.2013.
u 23:38

Spaljivanje tumora u jetri mikrovalovima nije novos u svijetu, a od sada će se prakticirati i kod nas

Tim kirurga i radiologa Kliničke bolnice Dubrava predvođenih prof. dr. Leonardom Patrljem izveo je u utorak jedinstven zahvat u Hrvatskoj - spaljivanje tumora u jetri mikrovalovima, javljaju 24sata. Taj je način eliminacije tumora u prednosti pred ostalim metodama jer se mikrovalovi šire kroz tijelo u obliku savršene kugle. Metoda se, osim tijekom klasične operacije, može koristiti i bez otvaranja trbušne šupljine, odnosno ubadanjem igala u jetru pod kontrolom ultrazvuka.

- Ideja lokalnog uništavanja tumora spaljivanjem ili zaleđivanjem u svijetu nije nova. Ovim načinom može se izbjeći veliki rez, a manji su i gubitak krvi te oštećenje zdravog dijela jetre. Naime, često se i zbog malih tumora mora odstraniti velik dio jetre zbog blizine krvnih žila. Dosadašnje metode nisu omogućavale da se precizno odredi dio tkiva koji će se spaliti, te je postojao velik rizik da se tumor ne uništi u cijelosti. Zbog toga se do sada spaljivanje tumora u jetri koristilo rijetko - kazao je voditelj kirurškog tima prof. dr. Patrlj.

>>Inovaciju riječkog znanstvenika žele i svjetske korporacije

Komentara 10

DO
doktorica
08:05 30.11.2013.

baš su "lijenčine" i "neradnici"!!!

NV
novo vriijeme
07:53 30.11.2013.

Zato su dobili plaću za 10 mjesec 26.11. i zatezne kamate od t -coma i elektre. I uvrede od Rajka Ostojića i ostataka Vlade (koja valjda govori iz njegovog mozga) Srećom, neće dugo biti dobrog hrvatskog zdravstva, mladi su hrvatskiki liječnici otišli iz Hrvatske, doći će stranci koje nitko drugi u EU neće za 7 kuna. Ostat će Ostojić i njegovi, eto prilike da budu najpametniji.

NI
niks100
09:14 30.11.2013.

Jos da usavrse spaljivanje tumora na mozgu . Cestitam nasim kirurzima !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije