Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODGOVOR NA PISMO EUROPSKE POVJERENICE

Prvi u EU uspostavljamo nezavisan nadzor postupanja policajaca

Čakovec: Policija privodi migrante nakon pružanja liječničke pomoći
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/3
15.11.2020.
u 16:50

Ylva Johansson zatražila je od Zagreba da joj pošalje broj optužbi koje su primili i što je učinjeno nakon toga.

Hrvatska je prva država članica koja  je uopće počela razgovore s Komisijom kako će se uspostaviti nezavisan mehanizam nadzora policijskog postupanja kojim će se osigurati poštovanje temeljnih prava  migranata.

 Još 30. listopada održana je videokonferencija uz predstavnike agencija EU, međunarodnih organizacija i stručnjaka na području azila u Hrvatskoj na kojoj su posloženi prvi elementi te se rad nastavlja, kažu iz MUP-a, iz kojeg su još jednom – a taj se krug optužbi i odgovora ponavlja ciklički u određenim razmacima – prisiljeni odgovarati na optužbe o lošem tretmanu migranata na vanjskih granicama Unije.

Povjerenica EK za unutarnje poslove Ylva Johansson najavila je kako će Hrvatskoj i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću uputiti pismo, a sad je poznat i njegov sadržaj. Hrvatska je, doznajemo, na pismo odgovorila još prošlog mjeseca navodeći argumentaciju na osam stranica. Johansson u pismu pak spominje izvješća nevladinih organizacija s optužbama protiv hrvatske policije, no ne navodi ih imenom, te traži od Zagreba da joj pošalje broj optužbi koje su primili i što je po njima učinjeno.

Traži dokaze da se istrage provode neovisno, detalje o istražnom postupku te bolju suradnju s pravobraniteljicom za ljudska prava. Pitanje Hrvatske i optužbi za nelegalno postupanje s migrantima na vanjskim granicama tema je koja se povlači svako malo, gotovo uvijek u korelaciji s novim korakom u približavanju Hrvatske Schengenu. Neovisni poznavatelji stanja s kojima smo razgovarali upućuju na dva motiva.

Cilj kampanje blaćenja je, slažu se, spriječiti donošenje političke odluke o hrvatskom pristupanju Schengenu. No postoje i drugi razlozi, koji su puno prizemniji, primjerice novac. Tako će neki istaknuti da je Komisija 2018. odobrila Hrvatskoj 6,7 milijuna eura hitne pomoći, u sklopu čega je i 300 tisuća eura za mehanizam nadzora policijskog postupanja. Hrvatska je imala protokol s Crvenim križem i Hrvatskim pravnim centrom, koji je produljila na još godinu dana te su njihovi predstavnici nadgledali situaciju, a novac je usmjerila na tečajeve o ljudskim pravima u suradnji s Frontexom i Hrvatskim pravnim centrom.

Dio udruga – a treba reći i to da na ovim područjima, pogotovo u BiH, djeluju i udruge čije države imaju izuzeća iz pitanja azila, kao što je Danska – ostaje kratkih rukava jer su očekivali dio tog novca. Drugi sugovornici pak ističu kako je “vrlo zanimljivo” što se ne problematizira podizanje migrantskih kampova u BiH tik uz granicu s Hrvatskom, da se ne problematizira pitanje zašto je većina prijava anonimna te teško provjerljiva, ali ni situacije kad, primjerice, od nevladinih udruga policija prima koordinate migranata te pita jesu li krenuli na postupanja.

U Bruxelles je tako otišlo objašnjene o istragama i disciplinskim mjerama, kažu nam, ali ističu da je teško dokazivati nevinost ako je odgovor uvijek isti – nove, anonimne optužbe, no da će Hrvatska to nastaviti raditi, i radi sebe i radi integriteta EK te svoga schengenskog puta.  

Ključne riječi

Komentara 2

LL
lijepa_li si
17:46 15.11.2020.

svaka suverena dŕžava štiti svoju vojsku, policiju, pravosuđe.

DU
Deleted user
17:37 15.11.2020.

kaj se plenković boji kako bi policija mogla postupit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije