Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 200
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LADY LEYLA

Brod s turskom pomoći za Palestince doplovio do Izraela

Lady Leyla
Foto: Reuters
1/4
03.07.2016.
u 15:45

U izraelsku luku dopremljeno je 10.000 tona lijekova, hrane, igračaka i ostalih životnih potrepština za stanovnike pojasa Gaze

Turski teretni brod s humanitarnom pomoći za stanovnike Pojasa Gaze uplovio je u nedjelju u južnu izraelsku luku Ashdod.

Riječ je o prvoj turskoj isporuci humanitarne pomoći za 1,9 milijuna Palestinaca siromašne enklave, koja je poslana u sklopu sporazuma o normalizaciji odnosa što su ga u utorak potpisali turski i izraelski dužnosnici. 

Glasnogovornik luke Ashdod, Yigal Ben Zikry za dpa je potvrdio da brod pristaje u izraelsku luku te da doprema 10.000 tona lijekova, hrane, igračaka i ostalih životnih potrepština za stanovnike pojasa Gaze. 

Turska je u utorak potpisala sporazum o normalizaciji odnosa s Izraelom i na taj način nakon šest godina obnovila veze s tom zemljom, što bi bliskoistočnoj regiji trebalo donijeti stabilnost.  

Dvije zemlje u ponedjeljak su objavile da obnavljaju pune odnose nakon trogodišnjih pregovora koje je poticao Washington, a cilj im je bio okončanje duge krize pokrenute 2010. izraelskim napadom na turski brod s humanitarnom pomoći za Gazu.

Veze između Turske i Izraela prekinute su 2010. kad su izraelske postrojbe presrele turski brod s humanitarnom pomoći za Gazu i ubile deset turskih državljana. Radilo se o upadu izraelskih komandosa na Mavi Marmaru, brod koje je bio dio međunarodnog konvoja od šest plovila čija je zadaća bila prekinuti blokadu i dopremiti humanitarnu pomoć Gazi.

Diplomatski odnosi između dviju zemalja nisu bili posve prekinuti već spušteni na nižu razinu, uz povlačenje veleposlanika i zamrzavanje vojne suradnje.

>> Izraelski dužnosnik: Izrael i Turska dogovorili normalizaciju odnosa

Komentara 2

MX
Mister X
19:50 03.07.2016.

Brod s turskom pomoći za Palestince doplovio do Izraela; ii kakve veze ima susjed sa pomoči koja dolazi meni ! ????? Ili Tko su Izraelci i zašto Palestinci ne kontroliraju brodove koje idu njima ? Zašto UNO to bne radi ( Zato jer Izrael zna tko je UNO ) hahahahah i tko su svo ostali zaostali u svjetu !!!!

MX
Mister X
19:46 03.07.2016.

Jedan vid države i slobode . evo primjera pod mukle demokracije Najprije ti sve što dolazi u HRvatsku moraju Srbi da pregledaju koje kolio zašto kuda i zbog ćega i dali : I kada oni sve to snime onda idee tek u RH i to se zove država i Amerika koja to odobrava to odobrava Europa svih 27 ćlanica to odobrava i UNO i to je to svjetski poredak i sloboda -demokracija ....Ne kao kod Rusa fuj. ETO Brod s turskom pomoći za Palestince doplovio do Izraela ne do Palestine nego do kontrolora inače pobiju sve turke koji se suprostave Izraelskoj carini ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije