Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVRATAK NORMALNOM

Prvi tulum u Hrvatskoj bez epidemioloških mjera: 'Skinite masku. Ovdje vam neće trebati'

Foto: PIXSELL
1/12
13.05.2021.
u 22:22

Svi okupljeni nisu krili uzbuđenje pa i nervozu što se druže kao u vremenima prije korone. Od uvođenja prvih mjera prošlo je 16 mjeseci pa su mnogi od nas izgubili naviku boravka bez maski u istom prostoru s većim brojem ljudi.

Slobodno skinite masku. Ovdje vam neće trebati - izgovara ljubazna hostesa rečenicu koju nismo čuli već dugo gošći na ulazu u restoran Rooftop Lateral. Na samom krovu Zagreba, na 26. katu VMD-ova nebodera u Strojarskoj, održao se danas jedan sasvim poseban tulum.

Uz švedski stol prepun delicija, šarene koktele i DJ- a koji je 'vrtio' disco hitove, oko 90 uzvanika zabavljalo se kao da pandemije nikada nije ni bilo. Bez maski i distance gosti svih dobnih skupina do 22 sata uživali su u opuštenom druženju. Među njima je bilo medicinara, učitelja, ugostitelja, poslovnjaka i turističkih djelatnika, a svima je zajedničko bilo samo jedno- primili su dvije doze cjepiva protiv koronavirusa.

Snimila: Mia Mitrović

Poslovni domjenak sa švedskim stolom u Restoranu Rooftop Laterale prvi je od nekoliko događaja u sklopu pilot projekta koji zajednički provode Nezavisna udruga ugostitelja i Nacionalni stožer civilne zaštite, a cilj im je dokazati da je, zbog sve veće procijepljenosti i prokuženosti stanovništva, moguć povratak na staro normalno. Svi uzvanici probnog poslovnog domjenka po ulasku u restoran potpisali su privolu da će tjedan dana nakon događaja provesti PCR testiranje, a epidemiolozi će potom provjeravati je li se netko od njih zarazio koronavirusom.

Jedini koji su na domjenku morali nositi maske i pridržavati se mjera bili su novinari kojima je dopušteno nakratko zaviriti na pokusni party. Svi okupljeni nisu krili uzbuđenje pa i nervozu što se druže kao u vremenima prije korone. Od uvođenja prvih mjera prošlo je 16 mjeseci pa su mnogi od nas izgubili naviku boravka bez maski u istom prostoru s većim brojem ljudi. Uzbuđenje nisu krili ni organizatori.

- Već neko vrijeme tražimo načine kako da nastavimo raditi tamo gdje smo stali prije pandemije. Nacionalni stožer civilne zaštite i HZJZ prepoznali su naša nastojanja pa smo zajednički pokrenuli ove pokusne projekte kojima je cilj dokazati da su eventi sigurni za one koji su se cijepili- poručila je Ana Lisak, dopredsjednica Nezavisne udruge ugostitelja i vlasnica Catering Teama Lisak. Velik dio tereta koronakrize na svojim je leđima iznijela ugostiteljska industrija, upozorila je. Naime, u prva četiri mjeseca ove godine ugostiteljskim je objektima u odnosu na 2019. prihod pao za više od 55 posto, a od početka pandemije, zatvoreno je preko 1000 objekata.

1/12

U ime HZJZ-a, događaj je pozdravila i epidemiologinja Dijana Mayer.

- Očekujemo da će za tjedan dana nakon testiranja svi uzvanici ovog događaja biti negativni na koronavirus, no moramo biti oprezni s obzirom na njegovu nepredvidivost i nove sojeve - kazala je epidemiologinja te naglasila kako je ovo korak ka popuštanju mjera. Isto je prošlog tjedna najavio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je kazao da, ako se pilot projekti pokažu uspješnima, od 1. lipnja možemo očekivati popuštanje mjera.

Jedini način da se vratimo u staro normalno je što veće procjepljivanje stanovništva, poručili su organizatori te najavili sljedeći pilot projekt - simulaciju svadbenog slavlja u zagrebačkom Golf Clubu Riverside.

-Svadba će biti u subotu i na nju će uz one koji su dva put cijepljeni biti pozvani i oni koji su preboljeli koronu te oni s negativnim PCR testom - najavljuje Ana Lisak, ali detalje možda najiščekivanijeg ovogodišnjeg 'vjenčanja', nije htjela otkrivati.

Komentara 31

SO
Sir Oliver
22:32 13.05.2021.

Pa dobro, neka se ljudi vesele, dok to još mogu, tko zna kakve ih teške bolesti čekaju u skoroj budućnosti.

DU
Deleted user
07:41 14.05.2021.

Vračanje na normalo če se dogoditi kada stožer i vlada budu uhapšeni i odgovaraju za zločin koji su napravili

ZP
Zabranjen pristup
00:26 14.05.2021.

Hahha koja propaganda,napravite parti sa ljudima iz starackih domova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije