Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danima bio u kritičnom stanju

Prvi smrtni slučaj zbog virusa Zapadnog Nila zabilježen u Zagrebu

Getty Images
VL
Autor
Romana Kovačević
18.09.2018.
u 14:08

Svi su u dobi iznad 65 godina i kronični bolesnici

Pacijent u starijoj dobi preminuo je od posljedica virusa Zapadnog Nila, potvrdio nam je doc. Marko Kutleša sa Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.

Preminuli pacijent jedan je od petero pacijenata koji su danima u kritičnom stanju zbog posljedica bolesti koju donosi ovaj virus.

Svi su stariji od 65 godina i kronični bolesnici.

– Svih četvero i dalje su na respiratoru, jedna je pacijentica nešto bolje, ostali su i dalje kritično – kazao nam je doc. Kutleša.

Ovo je već drugi ovogodišnji smrtni slučaj virusa Zapadnog Nila u Hrvatskoj, a radilo se također o starijem muškarcu.

Od pojave prvih oboljelih početkom srpnja bolest je laboratorijski potvrđena kod 39 osoba, od kojih je jedna umrla, podaci su to Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Najveći broj osoba (35) zaražen je na području sjeverozapadnog i istočnog dijela Hrvatske, najviše u Osječko-baranjskoj županiji (14 oboljelih) te na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije (9).

Slučajevi bolesti potvrđeni su i u Vukovarsko-srijemskoj (3), Varaždinskoj (3), Brodsko-posavskoj (2), Koprivničko-križevačkoj (2), Karlovačkoj (1), Međimurskoj (1), Požeško-slavonskoj (1), Istarskoj (1) i Šibensko-kninskoj županiji (1). Dvoje oboljelih zaraženo je izvan Hrvatske, dok se kod još dvoje ne može sa sigurnošću utvrditi mjesto zaraze.

Kod većine oboljelih radi se o kliničkom obliku bolesti koji zahvaća središnji živčani sustav, no s dolaskom hladnijih dana i nižih temperatura znatno se smanjuje opasnost od ove bolesti te nema razloga za dodatnu brigu.

Ključne riječi

Komentara 12

DU
Deleted user
14:25 18.09.2018.

Jeste li sigurni da je prvi. Ja sam čuo za prvog još prije dva tjedna...

AE
Aedes2017
15:18 18.09.2018.

Komarci su vektori virusa kojeg usišu s krvlju iz zivotinja,ptica pa I ljudi.Eto u Hrvatskoj postoje endemi malaričnog komaraca oko Belišća,D.Miholjca..no nema Plasmodija (uzročnika malarije )Svake godine ima na stotine unešenih slucajeva različitih egzotčnih bolesti koje prenose insekte.No,svakako,uz ministra Kujunđićaa I trostruke komarnike mirno spavajmo.

Avatar Đoni_bravo
Đoni_bravo
17:28 18.09.2018.

umro čovjek od 84 godine to nije apokalipsa sada već prirodna selekcija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije