Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zavod za zdravstvo

Prvi slučaj infekcije virusom Zapadnog Nila u Hrvatskoj?

'10.10.2012., Zagreb - Komarac je insekt iz porodice Culicidae. Sirom svijeta postoji oko 3.500 vrsta komaraca, uvrstenih u 31 rod. Odrasli komarac se izvaljuje iz lutke na povrsini vode. Odrasle zenk
'Robert Anic/PIXSELL'
Autori: bb/VLM, jek/VLM
22.08.2013.
u 23:15

Infekcija je utvrđena laboratorijskom analizom, no još je potrebno potvrditi je dodatnim testovima

Sumnja se da je infekcija virusa Zapadnog Nila otkrivena kod muškarca srednje životne dobi, koji je proteklih dana liječen na Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu, javio je večeras Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ). Ako testovi potvrde dijagnozu, bit će to prvi bolesnik s tom infekcijom u Hrvatskoj ove godine.

HZJZ kaže kako je riječ o muškarcu sa prebivalištem u Zagrebačkoj županiji, koji je iz Klinike otpušten u dobrom općem stanju, a tek se nakon toga posumnjalo u infekciju. Infekcija je utvrđena laboratorijskom analizom, no još je potrebno potvrditi je dodatnim testovima.

U Srbiji 70 oboljelih

– Kada je riječ o virusu Zapadnog Nila, epidemiolozi konstantno prate stanje na terenu i nema nikakvog razloga za paniku među građanima, rekla je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić komentirajući brojne upite građana uzrokovanih strahom zbog pojave te bolesti u Srbiji.

Naime, kod naših istočnih susjeda od groznice je oboljelo 70-ak osoba, a četiri su osobe preminule.

– Tijekom prošle godine imali smo sedam oboljelih od ovoga virusa. Riječ je o virusu koji se prenosi ubodom komarca koji se zarazio na zaraženim pticama. Treba znati i da virus ne prelazi s čovjeka na čovjeka, rekla je Krešić. Dodaje i kako samo zaražavanje ne znači i obolijevanje. Naime, u 20 posto slučajeva mogu se razviti blaže bolesti praćene povišenom temperaturom, glavoboljom, slabosti, bolovima u mišićima i slično, a koja prolazi unutar sedam dana. U manje od jedan posto javljaju se teži oblici bolesti poput upale mozga ili moždane ovojnice. Najugroženije su starije osobe i kronični bolesnici kod kojih virus može izazvati i smrt.

– Građani bi se svakako trebali štititi od uboda komaraca i ne boraviti na mjestima gdje ih je puno. Mi ćemo i dalje budno pratiti situaciju i u slučaju pojave bolesti, svakako izvijestiti javnost koja nema razloga za paniku, zaključila je Krešić.  

>> Pacijenti se oporavljaju, nema novih slučajeva zaraze virusom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije