Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karl Erjavec

Prvi sam predlagao postavljanje ograde, trebalo je vremena da stvari sazriju

Karl Erjavec
Grgur Žučko/pixsell
21.11.2015.
u 10:14

Trebalo je vremena da stvari sazriju, sada više nema sumnji ni u Sloveniji ni u inozemstvu, pa tako u Italiji i Austriji našu odluku dobro razumiju, kazao je Erjavec

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec potvrdio je da je prvi u slovenskoj vladi počeo zagovarati potrebu jače kontrole migrantskog vala i postavljanja ograde na granici s Hrvatskom, te da se to usprkos početnoj skepsi to pokazalo pravilnom odlukom.

"Još prije mjesec dana trebalo je mnogo napora da neki članovi vlade shvate ozbiljnost situacije. Bilo ih je teško uvjeriti kako je ograda neophodna privremena mjera potrebna za zaštitu naših ljudi i migranata. Naša se je javnost javnost protivila postavljanju ograde, a većina europskih država sumnjala je u njenu učinkovitost", kazao je Erjavec u razgovoru za ljubljansko "Delo" od subote.

Trebalo je vremena da stvari sazriju, sada više nema sumnji ni u Sloveniji ni u inozemstvu, pa tako u Italiji i Austriji našu odluku dobro razumiju, kazao je Erjavec.

Dodao je kako je Austriji koja je bila najavila postavljanje ograde  za usporavanje izbjelgičkog vala na Šentilju rekao da je bolje da umjesto toga ona i Njemačka pomognu Sloveniji u zaštiti južne schengenske granice.

Slovenski je ministar dodao da je efikasniju zaštitu granice s Hrvatskom počeo zagovaratii zbog informacija da velik izbjeglički val iz Sirije i okolnih zemalja neće jenjati i nakon što je Hrvatska tijekom dolaska migranata na granicu sa Slovenijom neke grupe slala disperzirano i bez dogovora sa Slovenijom.

Erjavec je u razgovoru za vodeći slovenski list ponovio kako Slovenija odlučno odbija ideje o tzv. mini Schengenu, odnosno svom isključenju iz schengenskog područja, te da za svoju obranu schengenske granice dobiva i čestitke iz inozemstva.

Erjavec ne očekuje da će neke bitne odluke o budućem schengenskom režimu i i kontroli vanjskih granica EU-a biti donesene prije skorašnjeg sastanka na vrhu EU - Turska.

>> Slovenija štiti schengensku granicu koliko može

Komentara 4

CA
campa
12:36 21.11.2015.

Karl je ostao dosljedan,ostao je karakterna p...a -pravi Slovenac.

KP
karlo.petrik
10:48 21.11.2015.

Kak to smijesno zvuci kad cujes slusas i vidis kako slovenija postavlja zicu na granicu sa hrvatskom , . Pa kad su to oni regulisali granicna pitanja sa hrvatskom, a hrvatska jos ni ne sanja o tom pitanju a kamoli da ga rijesava , cekaju da se to pitanje rijesi samo od sebe.

PI
Pikapoka
11:00 21.11.2015.

Svi sad nesto pametuju, zakazali su svi od prvog do zadnjeg političara, sto sad mudruju, trebalovje mudrovat kad je počela izbjeglička kriza u Grčkoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije