Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASTAVA U UČIONICI DALA REZULTATE

Maturanti podbacili u hrvatskom, puno bolji u matematici i engleskom

Ilustracija za pisanje državne mature
Emica Elvedji/PIXSELL
14.07.2021.
u 18:20

Na engleskom jeziku više razine peticu je dobilo 2125 maturanata, dok je prošle godine odličnih bilo 4859

Podbacili u znanju vlastita jezika, ali zato ostvarili znatno bolji rezultat u najomraženijem predmetu – matematici na obje razine – i u engleskom jeziku.

Tako bi se ukratko mogla podvući crta nakon što su ovogodišnje generacije maturanata jučer i službeno saznale rezultate državne mature. Pred njima su sada dva dana za podnošenje eventualnih prigovora, a onda i konačni rezultati koji neće znatnije promijeniti sliku uspješnosti, a na temelju kojih će ova generacija potom upisati i željene fakultete.

Usporedi li se uspjeh ove i prošlogodišnje generacije, sadašnji maturanti imaju razloga za slavlje jer upisuju 1927 jedinica manje nego njihovi vršnjaci lani samo u matematici. Štoviše, na višoj razini ovog predmeta kojoj je ukupno pristupilo 9416 učenika najviše ima trojki, dok se 787 učenika može pohvaliti peticom.

Na osnovnoj razini toga predmeta, kojoj su pristupila 17.722 maturanta, najzastupljenija je ocjena također trojka koju je dobilo 6398 učenika, dok je s odličnim matematiku na osnovnoj razini položilo 1008 učenika. Samo za usporedbu, na istoj razini toga ispita lani je bilo 385 odličnih.

Što se tiče materinskog jezika, i ova generacija nastavlja loš niz. I ovogodišnji maturanti su mogli predati prazan esej, a položiti cijeli ispit, no bilo je i onih koji se nisu potrudili napisati ni jednu riječ na esejskom dijelu ispita kako bi si probali osigurati bodove – bili su uvjereni da će u testu imati za prolaz.

I dok je lani na višoj razini hrvatskog jezika bilo 611 jedinica, ove godine tu su ocjenu zaradila 1333 maturanata. Na osnovnoj razini toga ispita sada je 1955 pristupnika koji su dobili jedinice, dok ih je lani bilo 1555. To ne znači da je toliko učenika palo maturu – naime maturu padaju samo gimnazijalci, pa će točan broj biti jasan nakon konačnih rezultata državne mature.

Na engleskom jeziku više razine peticu je dobilo 2125 maturanata, dok je lani odličnih bilo 4859. Na osnovnoj razini toga predmeta s odličnim je ispit položilo 1655 maturanata, dok je na tome predmetu osnovne razine 1664 jedinica. Kada je riječ o izbornim predmetima, bolji rezultat ostvarili su u fizici i kemiji.

Tako je za odličan fiziku riješilo 535 učenika, dok ih je lani tu ocjenu dobilo njih 179. U kemiji su peticu ove godine dobila 234 maturanta od ukupno 3283 učenika koji su pristupili tom izbornom predmetu, a lani se tom ocjenom moglo pohvaliti njih 137. Najzastupljenija ocjena u kemiji je dvojka, a u fizici, kojoj je ukupno pristupio 6551 maturant, tek jedan maturant koji je dobio dvojku donio je prevagu pa ta ocjena dominira na tome predmetu umjesto jedinice, koju su sada dobila 2042, a lani 2688 učenika.

– Rezultati su ohrabrujući s obzirom na to da je riječ o generaciji koja je dvije godine imala opterećenja u školovanju – od štrajka do pandemije. Zato mislim da je potez ministarstva da maksimalno iskoristi fizičku nastavu za maturante pridonio boljim rezultatima maturanata u mnogim predmetima u odnosu na prošlu godinu – kazao je Vinko Filipović, v.d ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Mate Rimac objavio majčinu poruku i upozorio: "Čuvajte se prevaranata!"

Komentara 1

PI
PijemŽivce4
18:42 14.07.2021.

Hrvatski je sporedni lokalni jezik nikome netreba

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije