Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čeka ih neizvjesno ljeto

Prvi put u povijesti: Osmaši će čekati do kraja srpnja da se upišu u željenu srednju školu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
03.06.2020.
u 13:34

Zbog najduljeg upisnog roka u srednje škole neizvjesno ljeto pred đacima i roditeljima

Prvi put u povijest upisa u srednje škole, odlukom ministrice na odlasku Blaženke Divjak, osmaši će na rezultate upisa u srednje škole čekati - do 25. srpnja.

Taj najdulji upisni rok u hrvatskom školstvu rezultat je, kako su objasnili u Ministarstvu obrazovanja, činjenice da žele osigurati dovoljno vremena za one čije srednje škole provode prijamne ispite, kao i prilike da se bez stresa u srednje škole upišu i djeca s teškoćama u razvoju.

Ipak, da su rokovi ostali isti kao prije, sva djeca jednako bi stigla odraditi sve propisane korake za upis u škole, poručuju tako iz Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja te brojni članovi sindikata, koji su od ministrice Divjak bez uspjeha tražili da se za upis primjenjuju uobičajeni rokovi.

I ravnatelji protiv rokova

Naime, kada učenici 25. srpnja doznaju jesu li se upisali u željenu srednju školu, tek će od 27. do 31. srpnja školi koju su upisali morati dostaviti upisnice, kao i sve ostale popratne dokumente za upis kako bi tako i formalno upise odradili do kraja. Potrebnu dokumentaciju i upisnice moći će dostaviti i elektroničkim putem, kazala je ministrica Divjak, pritom ne garantirajući da će elektronička dostava dokumentacije biti osigurana u svakoj srednjoj školi. Štoviše, kada je ovakva odluka o upisu u srednje škole stavljena na javnu raspravu, pristiglo je 206 komentara od kojih su 202 bila protiv produljenja upisa do 31. srpnja koji je u neizvjesnost ponovno stavio učenike i njihove roditelje, skratio im praznike, a zaposlenicima srednjih škola uskratio i godišnje odmore. No takvi komentari u javnoj raspravi primljeni su na znanje, ali nisu prihvaćeni.

VIDEO Suzana Hitrec o upisima u srednje škole

- Odluka o upisu u prvi razred srednje škole nije promijenjena u skladu s brojnim komentarima pristiglima u pet dana javnog savjetovanja. Bilo je upućeno 206 općih komentara na prijedlog odluke o upisu te se u njih 202 tražilo skraćivanje rokova te pomicanje datuma. Osim udruge ravnatelja to su tražile brojne osnovne i srednje škole, nastavnici, roditelji, sindikati i pravobraniteljica za djecu. Ništa nije prihvaćeno. Pitam se čemu javna savjetovanja kada se ne sluša ni glas nastavnika ni glas roditelja o važnom postupku kao što je upis učenika. U odluci nije ni navedeno da se upisnica i dokumenti mogu dostaviti e-poštom. Tako da, prema odluci, i dalje ostaje fizička dostava upisne dokumentacije u srednje škole od 27. do 31.srpnja. - poručila je tako Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja. Kako je napomenula, digitalizacija je u našem obrazovnom sustavu stvorila veće komplikacije umjesto da je postupak olakšala.

- Nije razumljivo da nakon niza godina provođenja e-upisa svake godine treba sve više i više dana. Prije e-upisa ljetni upisni rok trajao je tjedan dana te se u taj tjedan uspjelo prijaviti. Upisati učenike s teškoćama i obaviti prijamne. U slučaju upisa u srednju školu digitalizacija je donijela otežanje i kompliciranje. Učenik osnovne škole u Zagrebu čeka 36 dana od završetka osmog razreda do saznanja u koju srednju školu se upisuje - kazala je Hitrec.

U gimnazije 10.643 učenika

Ove godine u I. razred svih srednjih škola planira se broj upisnih mjesta za ukupno 47.445 učenika u 2210 razrednih odjela.
Od ukupnog broja Hrvatska će na jesen imati 10.643 gimnazijalca, 18.709 učenika srednjih strukovni četverogodišnjih škola, 6892 učenika trogodišnjih strukovnih škola, 5114 onih koji će upisivati obrtničke škole, 1397 učenika koji će upisati plesne i glazbene škole, dok će u posebne programe za učenike s teškoćama u razvoju biti 886 učenika.

1. lipnja - početak prijava u sustav

8. srpnja - Početak prijava obrazovnih programa

12. srpnja - Završetak prijave obrazovnih programa koji zahtijevaju dodatne provjere

13. srpnja - Rok za dostavu dokumentacije redovitih učenika (stručno mišljenje HZZ-a i ostali dokumenti kojima se ostvaruju dodatna prava za upis)

20. srpnja - Unos prigovora na osobne podatke, ocjene, natjecanja, rezultate dodatnih provjera i podatke na temelju kojih se ostvaruju dodatna prava za upis

22. srpnja - Završetak prijava obrazovnih programa Početak ispisa prijavnica

25. srpnja - Objava konačnih ljestvica poretka

27.-31. srpnja - Dostava potpisanog obrasca o upisu u I. razred srednje škole (upisnice) u srednju školu u koju se učenik upisao (škole same određuju točne datume za zaprimanje upisnica i dodatne dokumentacije i objavljuju ih u natječaju te na svojoj mrežnoj stranici i oglasnoj ploči škole)

Komentara 1

FA
faraon
13:58 03.06.2020.

Pa da nevjerovatno da upisi traku čak do 1.6. do 26.7. U doba digitalizacije mi smo usporili pristup u odnosu na vrijeme kad su se prijave obavljale osobnim dolaskom u školu. Tad je za upis i donošenje dokumenata bilo potrebno tjedan dana. Učenici, roditelji i nastavnici će morati i u 8. mjesecu ići u škole radi tako dugog upisa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije