Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skrivio smrt dječaka

Prvi put u Hrvatskoj: Pedijatar osuđen na godinu dana zatvora zbog nesavjesnog liječenja

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
16.09.2020.
u 13:29

Optuženik je pogriješio kada nije promijenio lijek sumamed u penicilinski ili cefalosporinski antibiotik i kada nije hospitalizirao dijete iako je za to imao indikacije

Zadarski pedijatar dr. Darko Radman (70) pravomoćno je osuđen na godinu dana bezuvjetnog zatvora zbog nesavjesnog liječenja kojim je 2015. godine skrivio smrt 6-godišnjeg Roka Begonje, dječaka iz Sv. Filipa i Jakova oboljelog od šarlaha. 

Ovo je prvi slučaj u Hrvatskoj da će liječnik zbog nesavjesnog liječenja koje je rezultiralo smrtnim ishodom morati na odsluženje zatvorske kazne. Pravomoćnu presudu protiv donio je Županijski sud u Slavonskom Brodu 24. kolovoza, a osim zatvorske kazne dr. Radman dužan je platiti sudski trošak vještačenja i pristupa vještaka na raspravu u ukupnom iznosu od 23.669 kuna u roku od 15 dana od pravomoćnosti pod prijetnjom ovrhe. Također, dužan je naknaditi nužne izdatke oštećenika i njegova zakonskog zastupnika te nagradu i nužne izdatke njegova opunomoćenika, piše Zadarski.hr.

Optuženik je pogriješio kada nije promijenio lijek sumamed u penicilinski ili cefalosporinski antibiotik i kada nije hospitalizirao dijete iako je za to imao indikacije. Liječnička je pogreška povezana sa smrću jer bi se "hitnom hospitalizacijom 24 sata prije smrti djeteta i provođenjem pretraga utvrdila upala pluća i vjerojatno bi se spriječili širenje upale pluća i nastanak septičkog šoka i tako bi postojale realne šanse da se spriječi smrtni ishod”, zaključeno je u presudi. 

Nadalje, viši sud je potvrdio da je dr. Radman zanemario upozorenja majke i bake djeteta koje su mu tijekom pregleda rekle da Roko zbog šarlaha dva dana pije sumamed, da je dva dana povraćao, da se tuži da ne može hodati, da ga boli tijelo i da ga je stric zbog toga nosio od auta do ordinacije.

Majka i baka također su mu ukazale da su Roku usnice i nokti plavi što ranije nije imao i da mu nisu mogli skinuti temperaturu unatoč tome što su davale sirup i čepiće. Pitale su doktora je li normalno da dijete ima tako plave nokte i usnice, na što im je dr. Radman odgovorio da je to "normalno zbog temperature”. 

Sutkinja Ana Zrilić zaključila je da je dr. Radman "nesavjesno postupio, lakomisleno smatrajući da neće doći do komplikacija kada je samoinicijativno zaključio bez da je utvrdio razlog zašto je Roku Begonji propisan sumamed, a ne penicilinski antibiotik ili cefalosporinski antibiotik”.       

U dežurnoj pedijatrijskoj ambulanti, unatoč vrlo teškom stanju, nad Rokom nisu obavljene niti osnovne pretrage, poput krvi i urina, već je zajedno s roditeljima poslan kući s komadićem papira na kojemu je bio samo pečat liječnika i preporuka da nastave antibiotsku terapiju. U pet dana bolesti dječak je četiri puta bio u rukama pedijatara, na vratima dviju hitnih i jednom na Odjelu pedijatrije u Zadru. Ne samo da nitko od njih dječakovo stanje nije shvatio dovoljno ozbiljno da ga zadrži u bolnici, nego mu nisu napravljene čak ni obične pretrage, piše Zadarski.hr

Komentara 1

LI
liliZG
13:41 16.09.2020.

"U pet dana bolesti dječak je četiri puta bio u rukama pedijatara, na vratima dviju hitnih i jednom na Odjelu pedijatrije u Zadru." znači nije samo taj doktor trebao odgovarati ,već i svi ostali u nizu koji su ga vraćali doma....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije