Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi put na Europskom vijeću

Ovo je snaga utjecaja koju ima Tihomir Orešković, smatra Politico

tihomir orešković
Foto: Reuters/PIXSELL
18.02.2016.
u 15:23

Magazin Politico sastavio je mrežu političkih interesa o tim dvjema temama ovisno o političarima koji na Vijeću predstavljaju svoje zemlje te o snazi njihova utjecaja.

Na sastanku Europskog vijeća na kojem je prvi put i hrvatski premijer Tihomir Orešković, dvije glavne teme su izlazak Ujedinjenog kraljevstva iz EU (brexit) te izbjeligčka kriza jer će se na njima testirati testirati europska solidarnost.

Magazin Politico sastavio je mrežu političkih interesa o tim dvjema temama ovisno o političarima koji na Vijeću predstavljaju svoje zemlje te o snazi njihova utjecaja. Grafički prikaz je na ovom linku.

Kad je riječ o brexitu, najveću moć ima britanski premijer David Cameron. O temi izbjegličke krize zadnju riječ imat će Angela Merkel, koja je ujedno i jedna od najmoćnijih osoba.

No, osim ove dvije presudne teme, Europska unija podijeljena je i oko drugih tema. Oko grčke krize i krize monete eura talijanski premijer Matteo Renzi smjestio se u središte odlučivanja zahvaljujući geografskom položaju i ekonomskoj snazi Italije. Njemu je suprotan francuski predsjednik François Hollande, koji će oko pitanja brexita govoriti tek u 11. satu rasprave, a kada se radi o migrantima, daleko je od toga.

Hrvatski premijer Tihomir Orešković stavljen je na samo dno ljestvice o utjecaju kada se radi o pitanjima izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a. Po pitanju migranata, Politico je Hrvatsku svrstao među zemlje koje su dobile moralnu potporu i simpatije u borbi sa navalom izbjeglica zajedno sa Švedskom, Austrijom, Slovenijom i Maltom.

Grčki premijer Alexis Tsipras je posve marginaliziran i njegova je pozicija najmanje zanimljiva na Europskome vijeću, smatraju u Politicu. 

>> Nikolić: Bojim se nemira ako se zatvore granice. Orešković: Nitko neće zatvoriti granice, ali bi mogli malo stegnuti

Komentara 5

DU
Deleted user
16:57 18.02.2016.

Sto je pisac htio reci?

DE
demokršćanin
21:42 18.02.2016.

Sada je jasno vidljivo kakve smo "reprezentativne" predstavnike imali do sada.

DU
Deleted user
22:51 19.02.2016.

Neugledni Tim. I potpuno nepoznati Tomb Karamarko I Tumb Petrov.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije