Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrijednost trezora

Prvi put izvadili sjeme iz trezora sudnjeg dana

Svalbard
Foto: Arhiv Svalbard
1/7
25.09.2015.
u 16:50

Trezor je na istoimenom otoku, na pola puta između Norveškog kopna i sjevernog pola stoljeća Sjeme iz svih zemalja svijeta čuva se na minus 18 stupnjeva, u uvjetima u kojima može opstati stotinama godina

Rat u Siriji prvi put u povijesti inicirao je i povlačenje sjemena biljaka koje su pohranjene u "trezoru sudnjeg dana" na sjeveru Norveške. Centar za poljoprivredna istraživanja koji je u normalnim okolnostima smješten u sirijskom Alepu, no sada je već neko vrijeme u Libanonu, zatražio je od Norvežana da im iz klimatiziranih trezora na sjeveru zemlje izvade i pošalju 130 kutija uzoraka sjemena koje su Sirijci tamo pohranili prije nekoliko godina.

Sirijski institut inače za svoja istraživanja obično koristi sjeme koje ima pohranjeno u svojim laboratorijima i sefovima u Alepu, no ovaj put, zbog ratnih razaranja, urušenih zgrada i borbi koje se u blizini zgrade vode, do njega ne mogu doći.

Crop Trust, organizacija koja upravlja norveškim trezorom, odgovorio je kako nema nikakvih problema te da će sirijsko sjeme biti dostavljeno u Bejrut čim se dovrši standardna procedura pripreme dokumenata.

Globalno spremište

– Zaštita biljnih vrsta i pomoć u ovakvim situacijama upravo je i razlog zbog kojeg postojimo – kazao je glasnogovornik trezora Brian Lainoff

Inače, norveški trezor na otoku Svalbardu, smješten na pola puta između norveškog kopna i Sjevernog pola, glavno je svjetsko spremište uzoraka sjemena biljaka namijenjenog istraživanjima, ali i očuvanju biljnih vrsta u slučaju velikih katastrofa. Diljem svijeta postoji više od 1700 genetskih banaka, no trezor u Svalbardu svakako je najpoznatiji, najveći i najbolje čuvan takav objekt.

Sagrađen duboko pod zemljom na samom rubu polarnog kruga, okružen permafrostom i vrlo tvrdim kamenim formacijama, trezor je tako konstruiran da je temperatura u njemu neprestano –18 stupnjeva. Temperatura se ne bi promijenila ni kada bi trezor na dvije godine ostao bez struje i pogonskih agregata. Samo sjeme, koje su u Norvešku poslale gotovo sve zemlje svijeta, smješteno je u posebnim crnim kutijama koje se nalaze na posebno konstruiranim policama. Niska temperatura i vlaga osiguravaju nisku metaboličku aktivnost sjemena koje tako može preživjeti stotinama godina.

Trezor ima kapacitet za pohranu oko 4,5 milijuna vrsta biljaka, a danas je u njemu spremljeno oko 850.000 različitih vrsta sjemenki iz raznih klimatskih i geografskih područja.

I sama lokacija trezora izabrana je zbog cijelog niza razloga. Uz permafrost, koji osigurava stalnu temperaturu, Svalbard je dovoljno visoko da ga ne može poplaviti more ni pri znatnijem dizanju morske razine.

Nova pšenica za sušu

Ujedno, ovaj je otok najsjevernije mjesto na planetu do kojega postoje redovite zrakoplovne linije, što znači da je trezor dovoljno udaljen od ostatka svijeta, a opet je do njega relativno lako doći.

Sirijski zahtjev za povlačenje sjemena prvi je zahtjev koji je dosad stigao u Norvešku i sada se u praksi vidi vrijednost ovakvog načina čuvanja genetskog materijala. Sirijski znanstvenici, specijalizirani za stvaranje vrsta otpornih na sušu, na temelju 116 tisuća komada sjemena, koje se nalazi u kutijama, stvorit će nove vrste pšenice koje će znatno bolje uspijevati u sve sušim područjima Bliskog istoka. Naravno, i uzorci ovih vrsta bit će pohranjeni u Norveškoj kako bi se osigurao kontinuitet novostvorene biljne vrste.

>>Merkel: I Bashar al-Assad mora sjesti s nama za stol; Hollande: Za njega tu nema mjesta

Komentara 2

UN
unbekant
22:43 25.09.2015.

Zista ljudska glupost nema granica,jer kad dodje "sudnji dan"od dragog Boga dan,onda nema vise ni nase planete,ameeikanci naparavili zrakoplov za sudnji dan,a gdjece sletiti i gdjece sipati gorivo,kad "prodje taj dan",koji balvani.............

JE
Jednakost
10:01 26.09.2015.

Odlicno, pravo mi se svidja ideja i smisao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije