Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
13 13°C
Povratak na članak

Prvi prosvjed protiv Istanbulske konvencije: 'Odbacimo rodnu ideologiju'

Organizator skupa je Udruga Vigilare u suradnji s građanskom inicijativom „Zaštitimo žene, odbacimo (rodnu) ideologiju“
01. listopada 2017. 1212
Popularni
 • Popularni
 • Najstariji
 • Najnoviji
17
 • weAreCro:

  Da, konvencija sadrži mnoge poželjne odredbe o pružanju pomoći žrtvama nasilja, kao što su odredbe o skloništima, pružanju pravne pomoći i potpore žrtvama nasilja te o nalogu za udaljenje ili zabranu pristupa žrtvi ali malo ljudi zna da je većina ... prikaži još! tih odredbi već unesena u nacionalna zakonodavstva velikog broja europskih država, uključujući i Republiku Hrvatsku, i da se dodatne poželjne odredbe mogu ugraditi u nacionalna zakonodavstva bez ikakve ratifikacije, znaci argument da Konvenciju nužno treba ratificirati je relativno slab. Osim obveze pravnog usklađivanja, za države koje su ratificirale Istanbulsku konvenciju, postoji obveza da potpuno promjene društvenu svijest o problemima koji čine predmet Konvencije (pranje mozga kroz informativni i obrazovni sustav). E bas je ta obveza dosta problematična s obzirom da Istanbulska konvencija sadrži definiciju pojma „rod“, koja bi nakon ratifikacije postala pravno obvezujuća za Hrvatsku, i tumači nasilje kao „rodno utemeljeno”. Prema Konvenciji: „’rod’ označava društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine koje određeno društvo smatra prikladnima za žene i muškarce.” Takva definicija unosi razliku između čovjekova spola kao spola i društvene dimenzije spola, nazivajući je „rodom”, jer pretpostavlja da su spol i njegova društvena dimenzija dvije odvojene i nepovezane stvarnosti, za što nema utemeljenja u realnosti ni u znanosti, već proizlazi iz ideologije – rodne ideologije.

  01. 10. 2017. u 11:15
 • stefj:

  Hm, vjerojatno se u saboru mogu preuzeti samo dijelovi konvencije, a ne cijela, ako nekom to baš toliko smeta. No gurati ideologiju kroz takav dokument je politička namjera, pokvarena kao i sve ostale, tako da se može osuditi svakoga tko ... prikaži još! ga ne prihvati... U zadnje vrijeme su izrazito jaki napadi na tradicionalni svjetonazor, osim političara uključila se i filmska industrija, pa tako imate serije gdje u bliskoj budućnosti imamo klerofašističko društvo gdje se pojedinci tipa partizana bore protiv vlade... No koliko je jaka ta agresija na tradicionalno, toliko se javlja sve jači otpor. Danas se metode antife i sličnih niti malo ne razlikuju od metoda nacista ili fašista u začetku. Očito ćemo kroz antife uskoro dobiti još jedan totalitarni sustav uz rame s komunizmom, fašizmom ili sličnim...

  01. 10. 2017. u 11:33
 • Avatar kenj@c
  kenj@c:

  hrvatstski građani su valjda jasno pokazali da ne žele nikakve nakaradne liberalne zakone (koje se ovdje žele na mala vrata ugurati) i opet ćemo ako treba izaći na referendum ali to neće dobro završiti za vladajuće.kakva konvencija za bolja prava ... prikaži još!ava za žene, to je samo mazanje očiju naivcima

  1 01. 10. 2017. u 11:43
 • Avatar lunar777
  lunar777:

  Ne rodnoj rodnoj pseudoznanosti!

  01. 10. 2017. u 13:48
 • Avatar arhaika
  arhaika:

  stop rodnoj ideologiji!

  01. 10. 2017. u 15:09
 • bakulušić:

  Bravo za injcijativu no, nažalost, Istambulska konvencija će biti ratificirana i u Hrvatskoj i u svim malim državama jer je sekularni liberalizam u ofenzivi i služi se prijetnjama, ucjenama i diktatom. Za nas je jedini spas - referendum. Kao jučer ... prikaži još! za brak, tako sutra za obitelj protiv Istambulske konvencije i svega što ona donosi.

  01. 10. 2017. u 22:12
 • Avatar Ante-Portas
  Ante-Portas:

  Mogli su si barem dati hrvatski naziv.

  01. 10. 2017. u 12:12
 • sime.berger:

  zasto ova udruga uz to sto djeluje protiv rodne ideologije koju tako definiraju ne djeluje i protiv terorističke organizacije tzv Srpske Pravoslavne Crkve? Pa neka poruce katolickim biskupima kako se ne pregovara sa teroristima.

  01. 10. 2017. u 23:47
 • Avatar mama mia
  mama mia:

  Danas potpišit a sutra ćete čerku ili unuku vodit u inostranstvo i za to dobro debelo platiti

  01. 10. 2017. u 12:35
 • Smečernji:

  Žene imaju samo pravo rađati Hrvatima sinove, te imovinu koja im dopadne ruku odmah prepustiti hrvatskim muškarcima...

  01. 10. 2017. u 10:57
 • NV:

  Ako hoćemo postat civilizirani istanbulska konvencija se mora usvojiti.

  3 01. 10. 2017. u 10:42
 • Avatar lokalpatriot ri
  lokalpatriot ri:

  Bravo Vigilare, neće nama Balkancima nitko zabranjivati da mlatimo svoje žene!!! Kakve li jadne i opskurne skupine.

  1 01. 10. 2017. u 10:56
 • Komentiraj, znaš da želiš!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.