Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVEMIR

Prvi njemački kozmonaut preminuo je u 82. godini života

Foto: Robert Schlesinger/DPA/Pixsell
1/3
23.09.2019.
u 15:24

-Kao prvi Nijemac u svemiru uvijek je bio most između istoka i zapada i zagovarao se za mirnodopsko i neutralno istraživanje svemira. Zadržat ćemo te ideale za budućnost zemlje i svemira- rekla je čelnica DLR-a Pascale Ehrenfreund

Prvi Nijemac u svemiru, Sigmund Jähn preminuo je 21. rujna 2019. u 82. godini života. Sigmund Jähn je poletio u svemir 26. kolovoza 1978. s ruskim kozmonautom Valerijem Bikovskim u raketi Sojuz 31. 

Teškog srca javljamo da je član izvršnog odbora DLR-a i prvi Nijemac u svemiru, Sigmund Jähn preminuo.- Njemačka agencija za svemir i zrakoplovstvo (DLR) je napisala u objavi.

Foto: Zentralbild/DPA/PIXSELL

Pridružio se vojnom zrakoplovstvu Istočne njemačke 1955. te je postao pilot i vojni znanstvenik. Kasno je pohađao Gagarinovu akademiju 1966. i odabran je za prvog kozmonauta u Interkozmos programu 1976. Taj program je odveo mnoge istraživače s obje strane željeznog zastora u svemir piše CNN

Nakon što je obavio svoju misiju Jähnu je dodijeljen Lenjinov red i proglašen je junakom Sovjetskog saveza. 

-Kao prvi Nijemac u svemiru uvijek je bio most između istoka i zapada i zagovarao se za mirnodopsko i neutralno istraživanje svemira. Zadržat ćemo te ideale za budućnost zemlje i svemira- rekla je čelnica DLR-a Pascale Ehrenfreund

Komentara 1

TO
Toni66
18:11 23.09.2019.

Koja korist od kozmonauta ? Interesantan primjer sam vidio kao karikaturu - crteži... Prvo vidimo ući i visoko se školuje ,trenira izučava raznu tehniku i kemijske pokuse , vježba se i pod vodom i da je fizički i psihički zdravdrav zdravo se hrani i cijeli život posveti samo tome; ne pije ne puši .. Onda dođe moment trenutak neki od njih . Astronaut sjeda u raketu i kratko leti i evo ga na mjesecu posebno opremljen izlazi van malo na mjesec skakuće tamo uzme kramp i vreću te utovari nešto kamenja u raketu i doleti natrag ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije