Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAKRIZA

Prvi kvartal 2020. pao 1,2% u odnosu na prethodno tromjesečje

15.11.2016., Ivanic Grad - Naftno polje Ivanic Grad, direktor Crosca g. Igor Kruljac s radnicima i inzinjerima na remontu naftnog postrojenja.  Photo: Robert Anic/PIXSELL
29.05.2020.
u 11:36

Osjetni pad BDP-a u Hrvatskoj očekuje se u drugom tromjesečju, dok se procjene pada za ovu godinu kreću oko desetak posto.

U odnosu na ostvareno u posljednjem tromjesečju 2019. godine, hrvatski je BDP u prvom ovogodišnjem kvartalu smanjen 1,2 posto, prva je procjena Državnog zavoda za statistiku. Gleda li se isto razdoblje 2019. hrvatska je ekonomija na godišnjoj razini u laganom plusu od 0,4 posto. 

Manji je to pad nego u EU čija je ekonomija zaronila više od tri posto, ili primjerice SAD-u kojemu je prvo tromjesečje donijelo 5 posto gubitaka. Najveći negativni utjecaj na rezultate u Hrvatskoj imao je pad izvoza roba te smanjenje turističke potrošnje, ali u tom razdoblju došlo je i do velikog pada potrošnje kućanstava, koji ima dominantan utjecaj na kretanje BDP-a.

Kad je riječ o proizvodnji, najveće smanjenje bilježi prerađivačka industrija dok je građevina  dok je doprinos građevine bio pozitivan.  Osjetni pad BDP-a u Hrvatskoj očekuje se u drugom tromjesečju, dok se procjene pada za ovu godinu kreću oko desetak posto. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije