Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODRŽAT ĆE SE NA PANTOVČAKU

Milanović: Inauguracija bez garde i straže i samo s nužnim gostima

Prvi intervju novoizabranog predsjednika
Foto: Nova TV
1/4
16.01.2020.
u 23:00

Biti će to prva inauguracija koja se ne održava na Markovom trgu nego na Pantovčaku u Uredu predsjednika

Što znači inauguracija bez pompe i spektakla novoizabrani predsjednik države Zoran Milanović dočarao je u Dnevniku Nove TV u svom prvom intervjuu koji je dao otkako je pobjedio na izborima.

Biti će to prva inauguracija koja se ne održava na Markovom trgu nego na Pantovčaku u Uredu predsjednika i na nju Milanović kani pozvati samo one za koje smatra da moraju biti tamo. A to su aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, uži kabinet vlade, predsjedništvo Sabora, predsjednik Vrhovnog suda, načelnik glavnog stožera, ljude s kojima je radio i svoju suprugu. Organizirati će je 18. veljače, dan prije nego stupa na dužnost i na njoj, dakle, neće biti niti jednog stranog državnika, a neće biti ni garde niti straže niti lente.

No iako stranih državnika neće biti na njegovoj inauguraciji novi predsjednik s nekima je već obavio neke razgovore. Za natpise da on i turski predsjednik Erdogan s kojim se čuo nakon što je pobjedio  planiraju inicirati promjene Daytona Milanović je kazao kako je to nemoguće jer bi se morali ponovno okupiti svi dionici. Otkrio je i kako se planira odazvati pozivu ruskog predsjednika Putina da prisustvuje obilježavanje Dana pobjede u Moskvi za što je kazao da je legendarna ruska parada i da ne zna što bi se trebalo dogoditi da ne ode.

Za suradnju s predsjednicom u tranzicijskom razdoblju kazao je da ide dobro, dok je za izjavu premijera o „tvrdoj kohabitaciji“ kazao kako on (Plenković) ima „svoje stranačke avanture koje traju već godinama“. Kada je u pitanju SOA premijeru će, kazao je, prepustiti da predloži njenog ravnatelja dok je za bivšeg šefa SOA-e Dragana Lozančića kazao da će ga pitati da mu bude savjetnik, ali da je na njemu konačna odluka hoće li to prihvatiti ili ne. S druge strane oko izbora načelnika Glavnog stožera misli izravno sudjelovati, a kaže i da ima već neke svoje ideje po tom pitanju.  

Najavio je i kako će inicirati povratak hrvatskih vojnika iz  Afganistana jer je to „besmislena misija“ te da neće biti svađe oko nabave vojnih aviona jer o tome odlučuje Vlada. Ali je objasnio zašto on misli da je najbolje odmah ići kod Amerikanaca.

- Tu treba uzeti u obzir cijeli niz faktora, glavni je osim kvalitet pouzdanost. Dakle, dugoročna pouzdanost partnera, dostupnost obuke i rezervnih dijelova. To je najsigurnije s Amerikancima- kazao je i dodao kako je predsjednik vrhovni zapovjednik oružanih snaga samo u vrijeme rata, kako sustavom upravlja Vlada, a on će joj biti partner.

Koji će grad i zemlju prvo posjetiti još razmišlja. Ne mora to biti, kaže, zemlja bivše Jugoslavije, a sigurno neće biti Bruxelles. Govorio je i o SDP-u i njihovim planovima za nove pobjede na parlamentarnim izborima i na pitanje misli li im pomagati kazao kako će po tom pitanju biti neovisan i nepristran.

- Bernardić je predsjednik jake stranke ako SDP na izborima ostvari dobar rezultat i ako dođe sa 76 ili više potpisa bit će mandatar. A to kakav će tko biti premijer ja ne mogu ocjenjivati - kazao je pak za šefa SDP-a.  

Za veleposlanike kojima mandat traje kazao je da ne namjerava nikoga vraćati, a za moguće imenovanje Hide Biščevića u Beogradu prije nego on stupi na dužnost da se to ne bi trebalo ni smjelo dogoditi. I da misli da se to neće ni napraviti. Za svoj budući savjetnički tim kazao je kako njime ne misli parirati vladi i da će biti manji od dosadašnjih te da će njegovi savjetnici govoriti o njegovim prioritetima.

VIDEO Životni put Zorana Milanovića

Ključne riječi

Komentara 300

OO
oo8787
20:32 16.01.2020.

Evo prvi put se sa Milanovićem oko nečega slažem, vojne avione F 16 trebamo uzeti od SAD-a(min. 10-15) zato što su najnoviji i najefikasniji te zbog trenutne američke administracije koja je povoljna za sklapanje poslova kupoprodaje oružja.

Avatar Uskok
Uskok
22:02 16.01.2020.

Gdje je jasna i nedvosmislena osuda skandalozne izjave yugo talibana Beljaka i njegovog veličanja ubojstava i atentata nevinih ljudi po svijetu? Jel to normalno??!

VO
VolimNeVolim
21:38 16.01.2020.

Jeli Josip Perković nužni gost ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije