Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUTRA U VEČERNJEM

Prvi donosimo imovinske kartice vodećih sudaca

Sud - sudac - sudnica
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
22.05.2019.
u 18:55

Šefovi najvažnijih sudova – Vrhovnog (i zamjenik tog suda), Visokog trgovačkog, Visokog upravnog te Županijskog suda u Zagrebu mogu se pohvaliti priličnom imovinom

Imovinske kartice svih 1752 suca i državna odvjetnika od 1. lipnja bit će javno dostupne na internetskim stranicama Državnog sudbenog vijeća (DSV). Uoči tog datuma, Večernji list zatražio je od DSV-a imovinske kartice predsjednika najvećih i najvažnijih sudova u Hrvatskoj – Vrhovnog suda (Đure Sesse), njegova zamjenika Marina Mrčele (ujedno i predsjednik GRECA), predsjednika Visokog trgovačkog suda Marija Vukelića, predsjednika Visokog upravnog suda Ante Galića, te predsjednika županijskih sudova u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu.

Šefovi najvažnijih sudova – Vrhovnog (i zamjenik tog suda), Visokog trgovačkog, Visokog upravnog te Županijskog suda u Zagrebu mogu se pohvaliti priličnom imovinom (Sessa, Mrčela, Vukelić), atraktivnim automobilima i ušteđevinom (Turudić, Galić), ali i visokim ekstra prihodima koje zarađuju izvan matičnog posla na sudu na predavanjima, konferencijama i sl. (Vukelić, Sessa, Mrčela)... Navedeni suci nisu ni kreditno zaduženi.

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, uz nekretnine; polovicu kuće s vrtom u Dubrovniku koju je naslijedio od majke, stan u Zagrebu od 66,45 kvadrata koji je kupio novcem ostvarenim od prodaje prava na naknadu za imovinu oduzetu u komunizmu njegovu pok. djedu Đuri Sessi te vlastitim novcem i kreditom Zabe, ali i stana na Velom Lošinju od 40,54 kvadrata (koji je darovao supruzi i kupio nakon dobivene parnice protiv HSP-a, Dobroslava Parage, Večernjeg lista i Slobodne Dalmacije te zajma obitelji), samo u 2018. na Pravosudnoj akademiji (pravosudni ispiti), od predavanja, seminara, stručnih radova itd. zaradio je nešto manje od 150.000 kuna.

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Od ostalih tema donosimo:

>>Eva Goluža paraolimpijka: Kako sam upisala Harvard

>>Nuša je ubila namjerno, dobila 12 godina zatvora

>>Kerum se priklonio premijeru: Cijela moja obitelj, a ima nas puno, glasat će za HDZ

>>Medved odgovara Mrsiću: prosječna braniteljska mirovina iznosi 2577 kuna

>>Miroslav Škoro: Hvala svima koji me žele za predsjednika

 

Ključne riječi

Komentara 2

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
10:28 23.05.2019.

Svaka riječ poglavara Vrhovnog suda izgleda da zlata vrijedi, jer godišnja zaraada za predavanja od 150000 kuna ukazuje na isto. Neovisna država je pravi Eldorado za hrvatsku elitu, zar ne?

OK
okolo
13:15 23.05.2019.

ima li kraja, autodestrukciji u hrvata?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije