Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREKRIVENI PEPELOM

Prve zračne snimke: Pogledajte kako izgleda otočje Tonga nakon snažne erupcije vulkana

Tonga
Foto: Reuters/Pixsell
1/11
Autori: Vecernji.hr, Hina
18.01.2022.
u 10:47

Erupcija je uzrokovala atmosferske udarne valove i cunami koji je stigao čak i do Aljaske, Japana i Južne Amerike.

Najmanje dvije osobe poginule su nakon subotnje velike vulkanske erupcije na otočju Tonga, rekla je danas novozelandska vlada, a pojavile su se zračne snimke kako otočje izgleda prije i nakon snažne erupcije. 

Na snimkama se vide razmjeri katastrofe te prikazuju tlo i drveće potpuno prekriveno pepelom, a u pojedinim područjima srušile su se zgrade.  

Erupcija je uzrokovala atmosferske udarne valove i cunami koji je stigao čak i do Aljaske, Japana i Južne Amerike.

A combination of satellite images shows homes and buildings before the main eruption of the Hunga Tonga-Hunga Ha'apai volcano on December 29, 2021 (top) and the same area on January 18, 2022, in Nuku'alofa, Tonga. Satellite Image ©2022 Maxar Technologies/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. MANDATORY CREDIT. DO NOT OBSCURE LOGO. Photo: MAXAR TECHNOLOGIES/REUTERS
Foto: MAXAR TECHNOLOGIES/REUTERS

"Možemo potvrditi da je policija Tonge obavijestila Visoko povjerenstvo Novog Zelanda na Tongi da je potvrđeno dvoje mrtvih, uključujući i građanku Velike Britanije", reklo je ministarstvo vanjskih poslova i trgovine.

Vijeće za međunarodni razvoj (CID) priopćilo je da je jedna od žrtava Britanka Angela Glover.

Nick Eleini, brat Angele Glover, rekao je da je 50-godišnjakinja izgubila život dok je pokušavala spasiti svoje pse od cunamija, izvijestila je britanska novinska agencija PA.

Novi Zeland šalje pomoć Tongi, no vulkanski pepeo na pisti aerodroma u glavnom gradu sprječava slijetanje zrakoplova s humanitarnom pomoći.

Trebat će nekoiko dana da vojni brodovi sa zalihama dođu do otoka, rekle su novozelandske vlasti.

Raste strah od moguće humanitarne krize.

Erupcija je izazvala cunami i prekinula podvodni kabao, zbog čega je zemlja ostala odsječena od vanjskog svijeta.

"Voda je među najvećim prioritetima za Tongu u ovom trenutku", rekao je ministar obrane Peeni Henare.

Ured Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) rekao je da nije bilo kontakta sa skupinom otoka Ha'apai nakon erupcije vulkana Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai u subotu.

OCHA je rekla da je posebice zabrinuta za dva mala otoka, Mango i Fonoi. S Manga je upućen aktivni signal za pomoć.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije