Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ostala bez svega

Prva u osobni bankrot otišla propala poduzetnica iz Krapine

osobni bankrot
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
16.10.2016.
u 22:00

Živi od 1400 kuna mirovine i traži da se razdoblje kušnje skrati s 5 godina na 18 mjeseci, nakon kojih joj otpisuju 1,4 milijuna kuna

Tri mjeseca nakon što je zatražila otvaranje stečaja potrošača, Općinski sud u Zlataru i službeno je potvrdio prvi osobni bankrot u Hrvatskoj koji je zatražila 51-godišnja bivša poduzetnica iz Krapine. Na osnovi prikupljenih podataka sud je zaključio da nešto manje od 1400 kuna mirovine, koje su jedini prihod bankrotirane poduzetnice, nije dovoljno da se namire brojni vjerovnici, uglavnom banke, kojima bez kamate duguje oko 1,4 milijuna kuna. Iz poslovne baze podataka vidi se da je gospođa u privatne vode 90-ih godina krenula kao obrtnica da bi kasnije osnovala tvrtku Platinum d.o.o. za trgovinu i tekstil (šivanje kupaćih kostima), a zatvorena je 2013. godine.

Sud je utvrdio da bivša poduzetnica nema imovine iz koje se mogu namiriti dugovi, no njezine nevolje time ne prestaju jer se dug neće otpisati odmah, nego za pet godina kad prođe razdoblje kušnje. U međuvremenu, gospođa je uložila žalbu i zatražila da se razdoblje kušnje smanji na godinu i pol, o čemu se sud još nije izjasnio! Prvi osobni bankrot zanimljiv je zbog niza razloga, jer u ovom ga trenutku može zatražiti više od 300 tisuća blokiranih građana.

Osobni je bankrot dosad zatražilo nešto više od 600 građana, koji zajedno duguju oko 300 milijuna kuna. Nijedan postupak izvansudske nagodbe dosad nije uspio, a od dvjestotinjak predmeta koji su završili na sudu, osobni je bankrot potvrđen jedino mladoj umirovljenici iz Krapine.

Brzi postupak, odnosno otvaranje i zatvaranje stečaja na istom ročištu, predviđeno je samo za dužnike koji nemaju imovine kojom bi vratili dugove niti vjerojatnost da će ih otplatiti iz budućih prihoda. No i kod takvih dužnika sud određuje razdoblje provjere ponašanja od jedne do pet godina, tijekom kojega njihovim životom upravlja dodijeljeni im stečajni povjerenik. Ako dužnici raspolažu imovinom, ona se rasprodaje za otplatu dugova, a dio koji se ne uspije pokriti prodajom imovine ili iz redovnih prihoda otpisuje se tek nakon pet godina.

>> Osobni bankrot prvi korak prema ukidanju dužničkog ropstva

Komentara 9

DU
Deleted user
22:40 16.10.2016.

Meni ovo smrdi na muljažu. Zanimljivo je da "poduzetnica" nema nikakve imovine, pa na temelju čega su joj banke dale tolike kredite.

DU
Deleted user
00:27 17.10.2016.

u Njemackoj je 7 godina i nema manje...ni tuzbom..

OS
osica
00:07 17.10.2016.

....poduzetnica "dužna uglavnom bankama i to 1,4 miljuna kuna bez kamata." Osiguranja banaka su očito bila " lijepe oči ".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije