Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRO ORC D-Marin Kup

Prva regata starta ove subote iz marine D-Marin Dalmacija

Foto: Dogus
1/3
08.03.2019.
u 13:53

Ovogodišnji CRO ORC D-Marin Kup je cijeli u znaku Svjetskog prvenstva koje će se početkom lipnja održati u Šibeniku

U partnerstvu s Jedriličarskim klubom Uskok, marina D-Marin Dalmacija ovog vikenda bit će domaćinom CRO ORC D-Marin Kupa. Prva regata kreće u subotu u 11 sati, dok će proglašenje najboljih biti u nedjelju nakon objave službenih rezultata. ORC International je sustav premjeravanja po kojem se održavaju svjetska i europska prvenstva, a u Hrvatskoj se primjenjuje više od dvadeset godina. Osnovna ideja svakog sustava premjeravanja je izjednačiti različite jedrilice i time omogućiti posadama izjednačeno natjecanje, bez obzira na veličinu i karakteristike jedrilica. Ovogodišnji CRO ORC D-Marin Kup je cijeli u znaku Svjetskog prvenstva koje će se početkom lipnja održati u Šibeniku, pa se sve regate iz proljetnog dijela kupa mogu smatrati pripremnim regatama i svojevrsnim poligonima za testiranje noviteta na pojedinim jedrilicama.

„Veselimo se ovoj sezoni, jer se u Hrvatskoj ove godine održava ORC Svjetsko prvenstvo. Očekujemo da će zbog toga naše slijedeće regate kupa biti posjećenije, tako da će već na sljedećoj regati nastupiti i neke jedrilice iz Italije, Slovenije i Austrije. Upravo zbog ovog svjetskog prvenstva smo prilagodili i kalendar našeg Kupa, tako da će se sve regate, osim državnog, održati prije svjetskog prvenstva kako bi odradili što više jedrenja te što bolje pripremili posade i brodove za nastup na Svjetskom prvenstvu u lipnju ove godine u Šibeniku“, dodao je Luka Šangulin, predsjednik Udruge ORC jedriličara.

Jedrenja se planiraju organizirati u Zadarskom kanalu, a točna pozicija ovisit će o vjetru koji će puhati tog vikenda. Za sada je u najavi lagano i umjereno jugo koje bi moglo osigurati mnoge atraktivne situacije na moru. Nakon regate u Sukošanu, slijedeća regata za CRO ORC D-Marin Kup organizirat će se za mjesec dana na Hvaru, a potom i u Šibeniku prvog vikenda u svibnju koja će biti test za Svjetsko prvenstvo. U lipnju ove godine marina D-Marin Mandalina, Jedriličarski klub Val i Grad Šibenik bit će tako domaćini Svjetskog prvenstva po ORC-u. Na natjecanju će sudjelovati oko 130 jedrilica te 1500 jedriličara iz cijeloga svijeta. Trenutno je za regatu prijavljeno 119 jedrilica, a među njima ih je čak 18 pod hrvatskom zastavom. Bit će to najveće sportsko događanje u šibenskoj povijesti. Službeni program regate započet će 31. svibnja premjeravanjem jedrilica, a samo otvaranje regate održat će se u nedjelju, 2. lipnja, na trgu ispred katedrale Sv. Jakova.

Osim u marini D-Marin Mandalina, jedrilice će biti vezane uz šibensku rivu, pa će ih i domaćini i njihovi gosti moći pogledati izbliza. Među prijavljenima nekoliko je pobjednika s prethodnih Svjetskih prvenstava po ORC-u, a ističu se Aivar Tuulberg iz Estonije, dok su se iz Hrvatske prijavili uspješni hrvatski jedriličar Karlo Kuret te poznata TV voditeljica Zrinka Grancarić sa svojim posadama. Šestodnevna regata bit će podijeljena na jednu dužu i kraću navigacijsku regatu, te u klasična jedrenja oko oznaka. Ceremonija proglašenja pobjednika održat će se u marini D-Marin Mandalina.

„Hrvatska je doista izuzetna jedriličarska destinacija s još mnogo neiskorištenog potencijala. Naša posvećenost pozicioniranju Hrvatske kao poželjne jedriličarske destinacije već je poznata, a svake godine želja nam je učiniti korak više, naglašavajući posebitosti samih lokacija kroz brojne domaće i svjetske regate“, izjavio je Burak Baykan, CEO D-Marin grupe. D-Marin organizacijom i promocijom ovih regata promiče jedriličarski sport i rekreacijski jahting, kao i destinaciju u kojoj se održava. To je od iznimne važnosti za snažnije pozicioniranje Hrvatske kao jedne od najljepših destinacija za jedrenje u Europi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije