Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVNI PRESEDAN Djelatnica znanstvenog instituta dobila spor protiv poslodavca

Prva presuda za mobbing u Hrvatskoj

hrv_mobbing_txt.jpg
import
24.10.2006.
u 19:19

Prva presuda za mobbing, još nepravomoćna, donesena je u Hrvatskoj. Riječ je o sporu koji je na sudu bio od 2002., a postane li presuda pravomoćna, poslodavac će djelatnicu vratiti na radno mjesto koje joj pripada, omogućiti joj dostojanstven rad i isplatiti joj zamašnu odštetu.

Spor iz 2002.
Djelatnica jednoga zagrebačkog znanstvenog instituta tužila je poslodavca zbog sustavnog šikaniranja, a kao razlog navela je ljubomoru svojih kolega. Inače vrsna znanstvenica jednostavno je ostala neraspoređena u neku od jedinica u unutrašnjem sustavu instituta i svrstana uz bok čistačica ili podvornika.

Neraspoređivanje nije nosilo samo formalne teškoće nego joj je zbog toga bio onemogućen pristup i korištenju istraživačke opreme. Pri dodjeli projekata neprestano je se zaobilazilo.

Spor se vodio na osnovi Zakona o obveznim odnosima, a osporavalo se pravo osobe na rad. Takav bi se spor danas vodio pod pojmom mobbing. Ovaj slučaj mobbinga u navedenoj znanstvenoj institucija nije osamljen. Doznajemo da upravo državne institucije prednjače po broju prijava zbog šikaniranja na poslu koje svakodnevno zaprima udruga Mobbing. Na čelu podugačke liste stoje ministarstva, i to ono vanjskih poslova.

To je ministarstvo i inače poznato po kompetitivnosti djelatnika, što sa sobom povlači i strah od gubitka položaja. Djelatnici koji su odlučili potražiti pomoć ističu da su načini maltretiranja perfidni. Moja se šefica uvijek služila istom metodom. Pojavila bi se s riječima "Sad sam se sjetila, trebalo bi odraditi još i ovo" i uz osmijeh donijela hrpu posla pola sata prije isteka roka kada treba biti završen. Naravno da za to vrijeme posao nisam mogao završiti, a krivnja za napola obavljeno pala bi na mene. Nije mi govorila sve informacije potrebne za odrađivanje posla, a poslije bih ja ispadao nekompetentan i trpio kritike. Sasvim sam siguran da je radila namjerno: imam strani magisterij i bio sam joj ugroza.

Možda moja priča zvuči banalno ljudima koji u dućanima na blagajni stoje po 12 sati, ali nakon nekoliko mjeseci takvog šikaniranja, više nisam mogao izdržati. Ujutro se nisam mogao natjerati otići na posao. Imao sam grčeve u želucu, tresao sam se. Pred očima mi je stalno bila šefica s nerazumnim zahtjevima. Više bih volio da je vikala na mene nego što se usiljeno smiješila kaže djelatnik koji je sada na bolovanju.

Narušeni odnosi
Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Ivana Crnić istaknula je da nemaju saznanja o slučajevima mobbinga. Pozvala je sve djelatnike koji imaju problema na poslu da se najprije njima, a posebice sindikatu ili predstavnici zaposlenika, obrate za pomoć.


Top deset

1. MVP
Namjerna izolacija, sprečavanje napredovanja

2. KONZULATI I VELEPOSLANSTVA
Jedan konzul u SAD-u, veleposlanstvo u Beogradu

3. POLICIJA
Inspektorice koje je nadređeni nazivao "kurvama"

4. SINDIKATI
Zaštitnici radničkih prava lako se osile i postanu zlostavljači

5. HRVATSKA POŠTA
Mnogo pritužaba, ali je pohvalno što se i rješavaju

6. NEVLADINE ORGANIZACIJE
Kršenje prava na dostojanstvo u miljeu tolerancije

7. SUDOVI
Sutkinja karlovačkog suda samo je jedan primjer

8. TRGOVAČKI CENTRI
Obespravljene radnice kontrolira malo inspektora rada

9. VJESNIK
Uprava se oglušila na upozorenja iz Udruge mobbing

10. MINISTARSTVO OBRANE
Često se žale na bossing, zlostavljanje nadređenih

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije